• home
 • video
 • pas verschenen

  De Vlieger: "Wilmots en de spelers weten al dat het ophoudt, maar gaat om manier waarop"

  Video player inladen ...
  0 / 0
  De IJslandse coach Arnar Vidarsson was te gast in Panenka! omdat zijn land tegen Frankrijk speelde in de kwartfinales van het EK. Maar het ging met de andere tafelgasten Jan Mulder en Wesley Sonck ook over de Rode Duivels en penalty's. Wij maakten een compilatie.

  Vidarsson: "Huidige generatie is eerste die is opgegroeid met voetbalhallen"

  De IJslandse voetbalcoach Arnar Vidarsson blijft koel bij zoveel IJslandse EK-euforie, maar schetst het belang voor zijn land: "Dit is een sprookje dat al vier jaar duurt. Ze misten net het WK 2014 in een barrage met Kroatië. Iedereen dacht toen: "Jammer, we gaan dit wellicht niet meer meemaken." Maar ze hebben het tegendeel bewezen."

  De IJslander ziet een hoger doel: "Het brengt de bevolking in IJsland samen. Elke IJslander voelt zich een beetje voetballer op dit moment. Voor een klein landje is dit mooi."

  In IJsland telt de voetbalbond 22.000 leden. Worden dat er meer? "Nee. Het gaat alleen de interesse in de nationale ploeg nog groter maken. De nationale sport is eigenlijk handbal. Voetbal wordt in IJsland gespeeld in verwarmde voetbalhallen, op kunstgras. De huidige spelers zijn de eerste generatie die daarmee opgegroeid is. Zij hebben meer kunnen trainen in optimale omstandigheden."

  Video player inladen ...

  Mulder: "Waarom geen 48 landen? Iedereen kijkt toch"

  De kleine landen - genre IJsland, Wales, de twee Ierlanden - zorgden met hun enthousiasme en beleving van de fans voor vele mooie momenten op dit EK. Is dat het voordeel van 24 landen in plaats van 16, wilde Karl weten.

  De Vlieger: "De bedoeling is om veel meer landen te betrekken bij het toernooi om dan de beleving in veel meer landen te krijgen. Op dat vlak is dit EK geslaagd." Maar wel ten koste van de kwaliteit: "Die zal iets minder zijn. Met meer landen is de kans op een mindere wedstrijd groter. Het meest logische is 16 landen en de top 2 gaat door."

  Mulder heeft ook zijn twijfels: "Waar leg je de grens? Het eerste EK was met 4 landen. Hoeveel verschrikkelijke wedstrijden hebben we niet gezien? Maar als dit gunstig is voor de jeugdopbouw en de populariteit van de sport kun je er ook 48 van maken. Iedereen kijkt toch."

  Video player inladen ...

  Jan Mulder vertaalt reactie van IJslandse aanvoerder

  Een grappige episode in het programma was het interview met de IJslandse aanvoerder Gunnarsson. Alleen was er geen tijd om het te ondertitelen. Dat deed Jan Mulder dan maar op zijn geheel eigen wijze: "Hij zei ongeveer dit: "We hebben een schitterend toernooi gespeeld. Tegen Frankrijk zijn we wat zwak begonnen, maar na de rust hebben we ons behoorlijk herpakt. Ik ben vooral blij met onze geweldige fans."" Een luid applaus van het publiek was zijn deel. Alle gekheid op een stokje, Vidarsson kon dat beter. Maar hij had niet veel toe te voegen: "Het waren clichés."

  Video player inladen ...

  Wenende Gudjohnsen krijgt knuffel van journalist

  Eidur Gudjohnsen, bekend als voetballer van Barcelona, Chelsea, Cercle en Club Brugge, mocht nog invallen. Op zijn 37e beleefde hij zijn zwanenzang bij de nationale ploeg. Vidarsson: "Hij zal wellicht de grootste IJslandse voetballer aller tijden blijven. Iedereen is hem enorm dankbaar."

  In een interview met de spits van twee jaar geleden na het verlies van de WK-barrages, toen hij dacht dat de droom van een groot toernooi in zijn carrière weg was en hij zijn laatste interland gespeeld had, rolden de tranen. Waarna de journalist Gudjohsen nog een knuffel gaf. Sonck: "Dit zou bij ons niet kunnen. Het respect is daar blijkbaar veel groter dan hier."

  Waarom is het trouwens Eidur Gudjohnsen en niet Eidur Arnorsson naar zijn vader? Vidarsson: "Omdat zij een van de weinige mensen in IJsland zijn die een familienaam hebben. Ongeveer 5 procent van de bevolking is in dat geval." De zonen van Vidarsson heten Vidarsson en niet Arnarsson: "Omdat mijn vrouw Belgisch is en ze in België geboren zijn. Dan geldt de Belgische wetgeving." 

  Video player inladen ...

  Mulder: "Hazard is nog iets belangrijker dan Courtois", Sonck: "Dat denk ik niet"

  Over naar de Belgen. Eden Hazard laat in enkele media verstaan dat hij wil dat Wilmots blijft. We staan alle 23 achter hem, luidt het. "De aanvoerder spreekt en de aanvoerder liegt", vindt Vannieuwkerke. "Want dat is niet zo." Sonck is daar ook zeker van. "Maar het is de trainer die de aanvoerder aanduidt en dan wil je dat vertrouwen niet beschamen."

  Hazard uit zich pro, Courtois is eerder contra. Wat geeft dat straks als de twee elkaar terugzien bij Chelsea? Mulder: "Dan speelt de hiërarchie. Hazard is nog iets belangrijker dan Courtois." Sonck weerlegt: "Dat denk ik niet, Jan. Courtois heeft al meer punten gepakt voor de nationale ploeg dan Hazard."

  Blijft Wilmots of niet? De Vlieger weet wat er speelt: "Een paar dagen voor de match zegt Wilmots dat hij al beslist heeft en na de exit zegt hij dat hij alles wil laten bezinken. Het gaat om een pak geld. Ik denk dat beide partijen al voor zichzelf weten dat het ophoudt. Alleen gaat het over de manier waarop." Er staat 1 miljoen euro op het spel. Als Wilmots opstapt, moet hij die betalen, als hij ontslagen wordt de bond.

  Video player inladen ...

  De Vlieger over penalty's: "Speler die keeper wil laten twijfelen, verhoogt druk op zichzelf"

  Twee kwartfinales (Polen-Portugal en Duitsland-Italië) werden beslist met penalty's, net als de Champions League-finale. Vannieuwkerke: "Ze worden almaar belangrijker." Verlengingen hoeven voor Sonck en Mulder niet meer. "Er gebeurt toch nooit iets."

  Er gingen een pak penalty's de mist in in Duitsland-Italië. Onder meer Zaza en Pelle voor Italië. De Vlieger bekijkt het vanuit het standpunt van de doelman: "De fantasietjes bij de trappers getuigen enerzijds van misplaatste arrogantie, maar anderzijds ook van heel wat twijfel bij die spelers. Als je de keeper probeert aan het twijfelen te brengen, werkt dat omgekeerd. Met die fantasietjes verhoog je de druk op jezelf."

  De Duitse keeper Manuel Neuer bleef ijzig kalm en liet zich niet intimideren. "Het zou de keeper mogen zijn die de veldspeler probeert te beïnvloeden", weet De Vlieger. Maar een Amerikaanse doelman maakte het wel heel bont. "De allergekste", vond Vannieuwkerke.

  Video player inladen ...

  Bekijk de integrale aflevering van Panenka! van 3 juli:

  Video player inladen ...