• home
 • video
 • pas verschenen

  "Evenveel balverlies als tegen Hongarije en België wordt vanavond op de counter gepakt"

  Zien we dit beeld van Wales vanavond tegen België?

  Raymond Verheijen was tot vier jaar geleden assistent bij de nationale ploeg van Wales. De Nederlander heeft hoge verwachtingen van de Rode Duivels, maar ziet een groot probleem.

  Verheijen (op de foto naast Garry Speed) is ex-assistent van onder meer de nationale ploegen van Wales, Nederland en Rusland. Hij zag de 0-4-overwinning van de Rode Duivels tegen Hongarije, maar deelt niet in de euforie die daarna in België uitbrak.

  "Niemand leek in de gaten te hebben dat er een structureel probleem is bij de Rode Duivels. Er zijn spelers die individueel heel getalenteerd zijn, maar het lukt hen niet of nauwelijks om samen te spelen", is Verheijen streng.

  "Dat was vooral goed te zien in de eerste 70 minuten. België leed absurd veel balverlies. Hongarije was niet goed genoeg om daarvan te profiteren, maar tegen Wales zullen ze bij zoveel balverlies gewoon op de counter gepakt worden. Dan blijft niets van de euforie over."

  "Van Gaal zou elke minuut gebruiken om op samenspelen te trainen"

  Verheijen gaat verder dan de problemen op het veld te benoemen. Hij denkt ook de achterliggende reden te kennen. "Je hebt twee soorten trainers: leraars en people managers."

  "In Nederland is Louis van Gaal een voorbeeld van een leraar en Guus Hiddink van een people manager. Jonge spelers hebben behoefte aan een leraar. Oudere spelers, die al een eigen referentiekader hebben, zoeken een people manager."

  "België heeft een team vol jonge getalenteerde spelers, maar de trainer lijkt meer op Hiddink dan op Van Gaal. Je kan je dus afvragen of Wilmots wel geschikt is als bondscoach. Misschien maakt het team wel grotere stappen met een tactische trainer."

  "Het gaat vooral over de nadruk die je legt op training en in de begeleiding. Een mooi voorbeeld waren de interviews van twee dagen geleden over het opvangen van de geschorste Vermaelen. De spelers zeiden dat ze nog niet wisten hoe dat zou gebeuren, want ze hadden geen wedstrijdvormen getraind."

  "Wilmots heeft twee dagen voor een match dus niet op spelvormen en samenspelen getraind. Een tactische leraar als Van Gaal zou elke minuut gebruiken om de elf spelers op hun specifieke positie te leren samenspelen."

  "Mijn verwachting is dat België de finale speelt tegen Duitsland"

  Ondanks de kritiek op de aanpak ziet Verheijen de Rode Duivels ver komen op het EK. "Wales is een ploeg met veel teamgeest, maar tactisch spelen ze niet bijzonder goed samen."

  "België heeft de spelers om het toernooi te winnen, als ze tactisch meer een team vormen. Zolang ze achterin de nul kunnen houden en geen rare dingen gaan doen, zie ik ze vanavond winnen van Wales en daarna van Portugal . Mijn verwachting is dat ze de finale spelen tegen Duitsland."

  "Dat hoop ik ook, want dat zijn de leukste twee landen om naar te kijken. Op dit moment is Duitsland wel nog een maatje te groot, denk ik. Maar hopelijk doen de Belgen zo veel vertrouwen op dat ze over twee of vier jaar het toernooi kunnen winnen."