• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Vandenbempt: "Anderlecht zal in juni en juli een grote werf zijn"

  In het weekend van de titel van Club Brugge beperkte Peter Vandenbempt zijn analyse over Anderlecht tot een oproep voor een minuut stilte. Na een nieuwe zware nederlaag, tegen Racing Genk dat een pluim krijgt, gaat Vandenbempt dieper in op de grote uitdagingen voor volgend seizoen bij paars-wit.

  Het was een horrorweek voor Anderlecht met negen tegendoelpunten in nauwelijks vijf dagen en twee zware nederlagen. Maar voor alle duidelijkheid was er geen enkele vergelijking met de match tegen Club Brugge.

  Zondag was Anderlecht nergens en werd het gewoon vernederd. Gisteren speelde het 75 minuten echt een goede wedstrijd.

  In redelijk onmogelijke omstandigheden stilaan voor Anderlecht en zijn trainer: een debuterende centrale verdediger op de rechtsback, N'Sakala die na vijf maanden uit de vergeetput werd gehaald, geen Defour, Dendoncker, Najar, Deschacht enzovoort. En dan liet Okaka zich na negen minuten nog eens dom uitsluiten.

  Dan is de situatie niet zo gunstig, zou ik zeggen. Toch was Anderlecht gewoon de betere ploeg. Met vloeiende balcirculatie, positiewissels, slim spel tussen de lijnen, Praet als dirigent en heel veel kansen ook. Zo soepel heb ik Anderlecht de voorbije maanden zelden weten spelen en zeker niet in deze play-offs.

  Maar ze hebben hun kansen gemist en zich alweer laten verrassen op stilstaande fases. Daarna volgden dan drie geweldige doelpunten in een spektakelrijke wedstrijd van Genk . Nee, Anderlecht verdiende zeker beter gisteren, maar het is deze week het verhaal van de hoek en de klappen voor de Brusselaars.

  "Mentaal niet een keer, maar paar keer door ijs gezakt"

  Het kan natuurlijk nog altijd erger: zoals vorig jaar toen het op de voorlaatste speeldag geen tweede plaats en geen uitzicht op Champions League-voetbal had. Maar goed, thuis tegen Zulte Waregem moet dat wel lukken zeker. Anderlecht heeft al 23 wedstrijden thuis niet meer verloren.

  Maar de teleurstelling over het mislukte seizoen gaat uiteraard wel blijven. Een paar Europese uitschieters, die heeft paars-wit de afgelopen twee jaar wel gehad. Twee mooie campagnes, met ook een paar opmerkelijke prestaties in topwedstrijden.

  Maar oké, Anderlecht heeft het zoveel vaker gewoon laten afweten en heel matig gevoetbald. Er zijn wel heel veel blessures geweest, dat is een valabel excuus voor iedereen. Maar de spelers hebben individueel en collectief ondermaats gepresteerd.

  Mentaal zijn ze niet een keer, maar een paar keer door het ijs gezakt. Deze spelersgroep zonder leiders heeft ook de trainer in de steek gelaten op een paar cruciale momenten. Anderlecht zal in juni en juli een grote werf zijn.

  "Een nieuwe trainer staat voor een weinig benijdenswaardige opdracht"

  Er zal wellicht toch een nieuwe trainer komen. Iedereen gaat daar van uit en volgende week zullen we het weten. Maar wie zal dat zijn? Niet simpel nu Hein Vanhaezebrouck heeft aangegeven dat hij in Gent zal blijven. Dat was misschien toch de eerste keuze.

  Er zal een enorm spelersverloop zijn. Jongens als Praet, Defour, Suarez, Proto en wie weet ook Tielemans willen weg. Andere moeten weg. En na een paar mislukte transferperiodes moet het er dit keer echt wel op zijn, zoals ze dan zeggen.

  De nieuwe trainer staat voor een weinig benijdenswaardige opdracht. Hij moet een heel nieuw elftal bouwen in een seizoen waarin Anderlecht kampioen moet worden, nadat het twee jaar op rij geen prijs heeft gepakt. Dat is niet evident.

  "Peter Maes heeft het gewoon uitstekend gedaan in zijn eerste seizoen"

  Peter Maes heeft overschot van gelijk als hij zegt dat het een knappe prestatie is van zijn ploeg dat ze nog meedoen voor Europees voetbal. Genk moet winnen zondag van Gent en dan zijn ze zomaar derde.

  Racing Genk was in juli ook een werf. Er moest een titanenarbeid verricht worden. Een helemaal verrotte kleedkamer moest worden uitgekuist, jonge spelers moesten worden ingepast en met redelijk beperkte middelen moesten allerlei onevenwichten in de spelerskern hersteld worden.

  Tegelijk moesten ook resultaten gehaald worden, liefst met wat spektakel, want de relatie met die trouwe supporters was de voorbij jaren verstoord geraakt en moest weer verbeterd worden.

  Eigenlijk moet je zeggen dat dat allemaal is gelukt. Met gerichte transfers, zeker ook in de winterstop, met geleidelijk aan veel offensieve weelde, een ijzersterke thuisreputatie, spectaculaire overwinningen zoals gisteren en tegen Club Brugge en nog altijd uitzicht op de derde plaats.

  Dan heeft Peter Maes het gewoon uitstekend gedaan in zijn eerste seizoen bij Racing Genk. Nog extra omdat Maes heel de tijd, wat mij betreft ongezond hard, onder druk is gezet door Patrick Janssens, die nu de plak zwaait en blijkbaar niet al te hoog oploopt met zijn coach.

  Daardoor is werken in Genk niet makkelijk geweest voor Peter Maes. Dus ik hoop dat Janssens Peter Maes intussen al gefeliciteerd heeft en dat het van harte was.

  Peter Vandenbempt