• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Wat is de inzet van de slotspeeldagen?

  Gent en Anderlecht maken nog kans op de tweede plaats.

  Sinds zondag kennen we de kampioen in onze hoogste klasse. Voor Club kan na het titelfeest de riem eraf, maar voor de andere ploegen staat er wel nog veel op het spel. De strijd om de Europese tickets is nog niet beslecht en vooral om de derde plek kan nog flink gebikkeld worden.
  Slotfase competitie
  Speeldag 9 Speeldag 10 
  Genk - Anderlechtdon 20.30uAnderlecht - Zulte Waregemzon 14.30u
  KV Oostende - AA Gent "AA Gent - Racing Genk "
  Zulte Waregem - Club Brugge "KV Oostende - Club Brugge "

  Kan Anderlecht de tweede plek nog mislopen?

  Anderlecht (44 ptn) heeft zes punten meer dan AA Gent (38 ptn) en heeft nog een puntje nodig tegen Genk of Zulte Waregem om zeker te zijn van de tweede plek. Die is trouwens ook binnen als Gent geen 6/6 raapt tegen KV Oostende en Genk.

  De tweede plaats geeft recht op een ticket voor de voorronde van de Champions League. Als Gent en Anderlecht op gelijke hoogte eindigen, is de tweede plek voor Gent omdat het puntentotaal van Anderlecht naar boven werd afgerond na de reguliere competitie.

  Wie wordt derde en mag Europa League in?

  Als AA Gent Anderlecht nog zou bijbenen, wordt Anderlecht derde. Maar de kans is groter dat Gent (38 ptn) met Genk (36 ptn) en Oostende (35 ptn) om de derde plek zal strijden.

  Gent komt met een uitmatch naar Oostende en een thuismatch tegen Genk nog twee rechtstreekse concurrenten tegen. Als het niet verliest tegen Oostende, heeft het op de slotspeeldag genoeg aan een punt tegen Genk om derde te zijn.

  Ook Genk (kleine foto) heeft zijn lot nog in eigen handen, met een 6 op 6 is het zelf derde en mag het volgend seizoen in de derde voorronde van de Europa League aantreden.

  Voor Oostende wordt het moeilijker om nog derde te worden. Het moet om te beginnen donderdag zelf Gent kloppen en op de slotspeeldag winnen bij kampioen Club. Daarbovenop mag Gent op de slotspeeldag zelf niet winnen en moet Genk ook nog punten laten liggen.

  Wie grijpt naast Europees voetbal?

  Het scenario waarmee Oostende derde wordt, heeft heel wat losse eindjes, maar de mannen van Vanderhaeghe zijn met een 6 op 6 wel zeker van de vierde plaats. Dan duwen ze Genk of zelfs Gent uit de top 4.

  Wie vierde eindigt, treft de winnaar van de finale van Play-off II (tussen Charleroi en Kortrijk) in de strijd om het laatste Europese ticket. Daarmee mag je volgend seizoen in de tweede voorronde van de Europa League aantreden.

  De vijfde in de stand blijft met lege handen achter en dat geldt ook voor Zulte Waregem, dat zeker zesde wordt.

  Stand na 8 speeldagen:

  1. Club Brugge - 50 punten
  2. Anderlecht - 44 *
  3. AA Gent - 38
  4. Racing Genk - 36
  5. KV Oostende - 35 *
  6. Zulte Waregem - 27 *

  *= half punt naar boven afgerond bij halvering na reguliere competitie