• home
 • video
 • pas verschenen

  Club Brugge in De Kleedkamer: "Kregen aap te eten in Senegal"

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  0 / 0
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Club Brugge beleefde in de jaren 80 een onwaarschijnlijke periode met een titel en halve finale van de Europa Cup. Bijna 30 jaar later spreekt de periode Houwaart nog altijd tot de verbeelding. Ruben Van Gucht praat te midden van trofeeënkasten met Jan Ceulemans, Marc Degryse, Philippe Vande Walle en Henk Houwaart. Ook Mamadou Tew en Luc Beyens passeren de revue.

  Geëmotioneerde Houwaert: "Koude rillingen als ik aan mijn zoon denk"

  Henk Houwaart verloor enkele jaren geleden zijn zoon Henkie Junior aan de gevolgen van kanker. Henkie Junior scoorde ooit een belangrijk doelpunt tegen Anderlecht. "We wonnen met 2-1 en hij komt naar de bank gelopen. Dan weet je het niet meer. Ik krijg er kippenvel van", vertelt een geëmotioneerde Henk Houwaart.

  Video player inladen ...

  "Kregen aap te eten in het paleis van de koning in Dakar"

  Club Brugge speelde ooit een toernooi in Dakar. Als de gasten van Ruben Van Gucht herinneringen ophalen aan die reis, liggen zij alle vier in een deuk. "We moesten gaan eten bij de koning in Dakar. In het donker kregen we een stuk karton met vlees op. Toen ik goed keek, zag ik dat ik een aap aan het eten was", vertelt Houwaart.

  Video player inladen ...

  Mamadou Tew: "Veel geld verloren, maar ben rijk in mijn hoofd"

  Mamadou Tew verdedigde in jaren 80 vijf seizoenen de kleuren van Club Brugge. De Kleedkamer zocht de Senegalees op in Ziguinchor, een stad helemaal in het zuiden van het land. "Of ik veel geld verdiend heb in mijn leven? Ja, maar ook veel verloren. Rijk zijn, wat is dat? Ik ben rijk in mijn hoofd", zegt een filosofische Mamadou.

  Video player inladen ...

  Beyens: "Voel me nog altijd verantwoordelijk voor gemiste finale"

  Club Brugge speelde in 1988 de halve finales van de UEFA Cup tegen Espanyol. In de terugmatch werd Luc Beyens al in de eerste helft uitgesloten na een slag. "Ik voel me nu nog altijd verantwoordelijk dat we toen de finale niet gehaald hebben", zegt Beyens.

  Video player inladen ...

  Beyens: "Vond mijn vader met een hersenbloeding"

  Luc Beyens vertelt ook hoe op jonge leeftijd al zijn vader verloor, iets wat duidelijk een diepe kras heeft nagelaten op zijn ziel. "Hij was eigenlijk mijn beste vriend. Ik heb hem gevonden op het wc met een hersenbloeding. Dat beeld is gegraveerd, dat gaat mee", klinkt het.

  Video player inladen ...

  Bekijk hier de volledige aflevering van De Kleedkamer op de website van Canvas.