• home
 • video
 • pas verschenen

  Joos over Essikal: "Blijkbaar gelden in de lucht andere regels dan op de grond"

  Essikal hield een reeks nare verwondingen over aan de fase.

  De kopstoot van Kara Mbodji aan Karim Essikal is de meest besproken fase van de afgelopen speeldag. Ook de meningen van de analisten van Extra Time lopen ver uiteen.

  Anderlecht-speler Kara en Zulte Waregem-speler Essikal botsten gisteren hoofd tegen hoofd bij een hoekschop. De gevolgen voor Essikal zijn niet min: onder meer een schedelbreuk en een gebroken kaakgewricht.

  Iedereen aan tafel was het eens dat Kara geen kwade bedoelingen had, maar maakte hij een fout? "Ik vind dit absoluut een juiste manier om naar de bal te gaan", verdedigde Wesley Sonck de Anderlecht-verdediger.

  "Ik heb het zelf ook altijd zo moeten doen omdat ik te klein was om uit stand te koppen. Ik ben ook wel eens geraakt door iemand anders en waarschijnlijk ben ik zelf ook eens te laat gekomen, maar voetbal is een contactsport. Soms kan je dingen niet ontwijken, omdat je vol voor een bal gaat."

  "Je moet fout fluiten, maar ik vind Kara niet zo wild inkomen. Zijn timing is goed, maar hij komt net iets te laat", zei Marc Degryse. "Ik heb de match van Kara nog eens opnieuw bekeken. Hij won bijna elk luchtduel. Als speler geloof je dan dat je ook deze bal kan hebben. Ik vind het erg voor Essikal, maar voor mij is het een accident."

  Filip Joos zag het anders: "Dat je het geen fout vindt, vind ik raar. Het is 100 procent zeker niet met opzet wat Kara doet, maar hij raakt de bal niet. Wel de tegenstander. Dan is het volgens mij fout."

  "Veel fouten gebeuren zonder opzet, maar het zijn wel fouten. Als je dat met de voeten doet, is het fout. Blijkbaar gelden er in de lucht andere regels dan op de grond."

  "Ergens begrijp ik dat ook wel, maar ik begrijp Francky Dury ook als hij zegt dat dit niet tot de risico's van het spel behoort. Als Essikal terugkeert speelt hij met een helm, denk ik. Als trainer zou ik hem nooit meer op die positie durven te zetten."

  De botsing:

  Video player inladen ...