Beloften tuimelen naar 2e plaats door thuisverlies tegen Montenegro

  Ook Tielemans kon de bakens niet verzetten tegen Montenegro.

  De jonge Rode Duivels hebben een slechte zaak gedaan in de race naar het EK. Praet, Musonda en co lieten zich door Montenegro de kaas van het brood eten: 1-2. Hierdoor moeten de beloften van Enzo Scifo de eerste plaats aan Tsjechië laten.

  Een overtuigende prestatie in Moldavië deed het beste verhopen voor de match tegen Montenegro, maar de start van de jonge Rode Duivels, met de herstelde Musonda aan de aftrap, was dramatisch.

  Lagator kon na 6 minuten al scoren na een stilstaande fase. België nam vervolgens wel het heft in handen, maar dichter dan een knal op de lat van Tielemans kwamen de jonge Duivels niet bij de gelijkmaker.

  Tot overmaat van ramp kwamen de Montenegrijnen op 0-2 na een schaarse, maar ook wel fraaie, tegenaanval. Vukan Savicevic, geen familie van ex-Milan-topper Dejan, hoefde de bal er maar in te lopen aan de tweede paal.

  Nog voor de rust kon Celta-aanvaller Bongonda de kloof verkleinen voor de Belgen, maar in de tweede helft leverde de belegering van onze landgenoten niets op. 19 doelpogingen, 70% balbezit, maar toch een 1-2-nederlaag.

  In de stand komt Montenegro nu op gelijke hoogte met België, maar wel met een match meer gespeeld. Tsjechië staat na zijn zege tegen Letland eerste en kan morgen nog verder weglopen. De groepswinnaars mogen meteen naar het EK. Vier van de negen tweedes mogen naar de play-offs.

  Scifo: "2 kansen voor Montenegro, 2 goals"

  • Enzo Scifo (bondscoach): "Dit was een cruciale match en we spelen ook een sterke match, heel dominant. Maar zij krijgen 2 kansen en scoren 2 keer. We lieten heel goeie dingen zien, maar er zijn ook nog werkpunten. We moeten beter geconcentreerd zijn bij stilstaande fases. Nochtans, we hadden daarop getraind."
  • Denis Praet: "Dit was onverdiend. We slikken twee vermijdbare goals en daarna reageerden we goed. Maar de ballen wilden er niet in vandaag. Ik had zelf ook altijd moeten scoren, maar ik was verrast dat de verdediger de bal niet meer raakte. We hebben alles gelukkig nog altijd in eigen handen."
  • Thomas Foket: "Montenegro is een ploeg die graag terugzakt. Dan weet je dat je geen snelle goal mag tegenkrijgen. Toch is dit geen reden tot paniek, al moeten we hier wel lessen uit trekken. Nu moeten we de laatste 4 matchen voor het maximum van de punten gaan."

  Opstelling België

  Roef, Foket (81' Schrijvers), Heylen, Fiore, Kayembe, J.De Sart, Tielemans (66' Trossard), Praet, Musonda, Bongonda (64' Dierckx), Guillaume

  Stand in de EK-voorronde
    MM+M-M=goalsPtn
  1.Tsjechië750221-717
  2.Montenegro731310-812
  3.BELGIE64209-412
  4.Malta71423-155
  5.Letland61329-105
  6.Moldavië71513-114