• home
 • video
 • pas verschenen

  Lammens over crisis bij Aston Villa: "Heb de hoop op de redding opgegeven"

  "Mijn hart bloedt altijd bij een nederlaag."

  Bij Aston Villa gaat het van kwaad naar erger. De rode lantaarn in de Premier League telt al zeven punten achterstand op de op één na laatste en verloor vorige week zelfs met 0-3 van de eigen belofteploeg. "Sinds die 0-6-vernedering tegen Liverpool geloof ik eigenlijk niet meer in de redding", zegt Sporza-journalist en Aston Villa-kenner Stefaan Lammens.

  "Na de eerste speeldag, toen Aston Villa met 0-1 bij Bournemouth won, vroeg Gary Lineker aan toenmalig trainer Tim Sherwood hoe hij dat met al die nieuwe spelers zou doen. Ik voelde toen al diezelfde twijfels", legt Sporza-journalist en Aston Villa-kenner Stefaan Lammens uit.

  "Ik gaf Villa nog het voordeel van de twijfel, maar het ging toch vrij snel bergaf. Al vond ik het ontslag van Sherwood (eind oktober) wel een paniekreactie. Ik vind het trouwens nog altijd geen goeie beslissing."

  "Zijn opvolger Rémi Garde heeft de club nog niet veel meer opgeleverd. Maar hoe kun je nu ook zoveel spelers aankopen en die spelers inpassen? Enkele spelers zijn vrij goed, maar Aston Villa heeft te weinig kwaliteit gekocht."

  "De voorbije jaren waren er spelers zoals Young, Barry en Milner. De supporters konden zich met hen identificeren. Maar kijk nu naar bijvoorbeeld Lescott in de defensie. Hij heeft me nog nooit de indruk gegeven dat hij zich volledig geeft."

  "Het is een te groot allegaartje van spelers en vooral achteraan is er te weinig kwaliteit. Als je zo weinig scoort en ook zo slap verdedigt, dan geraak je onderaan zeer moeilijk weg."

  "Benteke? Heb altijd gevreesd voor zijn vervanger"

  Het vertrek van Christian Benteke (naar Liverpool) en Fabian Delph (naar Manchester City) vorige zomer is volgens Lammens niet goed opgevangen.

  "Delph was de motor, maar vooral het verlies van Benteke valt op. In zijn eentje heeft hij Villa de voorbije jaren in de Premier League gehouden."

  "Ik heb altijd gevreesd voor wie er in zijn plaats zou komen, want Benteke was de god van Aston Villa. Op zijn vertrek hebben ze dus echt niet goed geanticipeerd."

  "Ik heb nog niet te veel naar Match of the Day gekeken"

  Het voetbalprogramma "Match of the Day" heeft dit seizoen met Stefaan Lammens alvast een trouwe kijker verloren. "Als Villa verliest, kijk ik niet. Ik heb het programma dit seizoen dus nog niet te veel gezien", grijnst Lammens. "Mijn hart bloedt altijd bij een nederlaag."

  De slechte resultaten doen pijn aan het hart van de fans van Aston Villa, die het degradatiespook steeds dichterbij zien komen. Vooral de 0-6-pandoering op de vorige speeldag tegen Liverpool is hard aangekomen.

  "Tot voor die 0-6-nederlaag geloofde ik nog in de redding, maar nu liggen de kaarten toch anders. Die wedstrijd deed echt pijn aan de ogen. Dat had ik nog nooit gezien", legt Lammens uit.

  "Let wel, tot voor die afstraffing had Villa bijna nooit met meer dan één doelpunt verschil verloren. Er is lange tijd veel goeie wil geweest."

  "Maar vergelijk het met clubs als OH Leuven en Westerlo in België: als je in de hoek zit waar de klappen vallen, dan blijf je klappen krijgen. En dan zit alles tegen."

  "Als Villa toch nog het tegendeel bewijst, dan zal ik enorm tevreden zijn"

  "Aston Villa is een echte traditieclub, met heel veel trouwe fans. Als je ziet hoe zij soms tekeergaan tegen hun spelers, dan weet je dat het de verkeerde richting uitgaat. Momenteel is er alleen maar hoongelach en dat doet pijn bij die supporters", besluit Lammens.

  "Maar als Villa zaterdag wint bij Stoke, dan is er misschien weer hoop. Ik zie ze uiteraard liever in de Premier League spelen dan in The Championship, waar je al snel in de vergetelheid geraakt. En als Villa toch nog het tegendeel bewijst, dan zal ik enorm tevreden zijn."