• home
 • video
 • pas verschenen

  Emotionele Georges Leekens en Walter Baseggio nemen afscheid van Jean-Pierre Detremmerie

  Georges Leekens was zwaar aangedaan.

  Dinsdag is Jean-Pierre Detremmerie (75) begraven. De voormalige voorzitter van Moeskroen stapte afgelopen weekend uit het leven. Heel wat bekende mensen uit de sport en politiek kwamen Detremmerie een laatste groet brengen. Uitgerekend op de dag van zijn begrafenis werd Detremmerie in de rechtbank vrijgesproken van gesjoemel.

  Op hetzelfde moment dat Moeskroen in groten getale en diep ontroerd afscheid nam van oud-burgemeester en oud-Excelsior-voorzitter Jean-Pierre Detremmerie besliste de rechter van de raadkamer in Doornik om Jean-Pierre Detremmerie niet door te verwijzen naar de correctionele rechtbank.

  Detremmerie had zich uiteindelijk dus niet voor de rechter moeten verantwoorden voor gesjoemel met de clubkas van voetbalclub Excelsior Moeskroen. Twee andere voormalige bestuursleden van de club werden wel doorverwezen naar de correctionele rechtbank van Doornik.

  Detremmerie werd beschuldigd van valsheid in geschrifte en fraude met gemeenschapsmiddelen. Het openbaar ministerie had een doorverwijzing naar de correctionele rechtbank gevraagd, maar gisteren heeft de rechter beslist dat dat niet nodig is wegens "een gebrek aan bewijzen".

  Gérard Rivière, de advocaat van Jean-Pierre Detremmerie, heeft op de begrafenis aan de media verteld dat niet alleen de rechtszaak zijn cliënt "in de dood gedreven heeft", maar ook "het verraad van enkele mensen die dicht bij hem stonden, zowel op politiek als op sportief vlak".

  De advocaat zei dat hij vrijdag nog met Detremmerie getelefoneerd heeft. "Ik heb hem toen gezegd dat er 90% kans was dat hij niet zou moeten voorkomen. Hij heeft me niet geloofd. De rechter wel."

  "Verraden"

  De advocaat zei dat sommige mensen Detremmerie verraden hebben. "Meneer Detremmerie heeft nooit kunnen verkroppen dat hij bij de christendemocratische partij cdH buiten de deur gezet werd in 2009 en dat zijn geliefde voetbalclub failliet ging." Ook de haatcampagne en gerechtelijke stappen tegen zijn zoon Sébastien zouden hem in de dood hebben gedreven.

  Foto's van de begrafenis:

  Er was veel volk opgedaagd om Jean-Pierre Detremmerie een laatste groet te brengen. Op de foto's hieronder herkent u ex-Moeskroen-trainer Georges Leekens, ex-Moeskroen-speler Walter Baseggio, cdH-voorzitter Benoît Lutgen, meester Gérard Rivière, Moeskroen-Péruwelz-voorzitter Edward Van Daele en ex-wielrenner Jean-Luc Vandenbroucke.

  Heeft u zelf vragen rond zelfdoding, neem dan contact op met de zelfmoordlijn, op het telefoonnummer 1813, of met Tele-Onthaal, op het nummer 106.