• home
 • video
 • pas verschenen

  Eddy Demarez: "Vijf procent kans dat OHL zich redt"

  "OHL heeft op het vlak van beleving en potentieel heel wat te bieden."

  Oud-Heverlee Leuven zit in slechte papieren. Eddy Demarez kent het huis goed en analyseert hoe OHL op drie speeldagen voor het einde van de reguliere competitie op de laatste plaats kon belanden. "De verdediging is pas tijdens het seizoen gebouwd. Dat is fout geweest", vindt onze voetbalcommentator.

  "Negen punten weggegooid"

  Bij OHL gaat het altijd op dezelfde manier weer fout in wedstrijden. Namelijk bij hoekschoppen en spelhervattingen. Zo hebben ze in de laatste vier matchen negen punten weggegooid. Als ze die punten meer hebben, staan ze bovenaan de rechterkolom.

  Tegen Zulte Waregem Waregem moesten ze 1-3 voorkomen, maar wordt het nog 2-2. Tegen Waasland-Beveren (2-2) komen ze twee keer voor, maar geven ze dat tegen tien man nog uit handen. Tegen Lokeren spelen ze 3-3 gelijk, maar waren ze de betere ploeg en hetzelfde verhaal eigenlijk bij de nederlaag in Moeskroen (3-1).

  Wat alles nog erger maakt is dat OHL de laatste weken veel getraind  heeft op hoekschoppen. Maar individueel gaat er altijd iemand in de fout.

  OHL is met voorsprong de best voetballende ploeg van de laatste vier of vijf ploegen in de stand, maar ze kunnen dat niet omzetten in punten. Waarom? Ze scoren veel, gemiddeld twee keer per match, en in de defensie hebben ze veel bijgehaald, maar dat blijkt niet te helpen.

  Daar kom je bij een ander probleem. Als je twee keer zou degraderen in twee jaar is er meer aan de hand dan tegenslag. Dan moet je de oorzaken niet alleen bij het sportieve zoeken. Het bestuur moet zichzelf in twijfel trekken.

  De verdediging is pas tijdens het seizoen gebouwd. Denk maar aan de transfers van Kanu, Volovyk  en Monteyne. Dat is fout geweest. Het bestuur heeft in het begin van het seizoen fout ingeschat wat nodig was om niet te degraderen. De ploeg is nu goed genoeg, maar niet in het begin van het seizoen.

  "OHL moet zich optrekken aan kleine dingen"

  OHL heeft in de laatste drie matchen een mirakel nodig om zich nog te redden. OHL speelt nog tegen de nummers 1,2 en 4 uit de stand. De club moet zich dus optrekken aan kleine dingen.

  Het feit dat OHL goed en spectaculair speelt, dat ze makkelijk scoren en nog twee keer thuis mogen spelen. Oostende is nu ook zeker van Play-off I en zal misschien iets minder scherp zijn volgende week.

  Gent speelt de laatste weken ook wat minder, maar dat gaat niet blijven duren. En zoals Club Brugge tegenwoordig speelt is er weinig tegen te doen, maar in 2012 werd Club als eens met 4-1 geklopt aan Den Dreef.

  Ik denk dat OHL moet rekenen op een misstap van Moeskroen. Westerlo heeft van de drie grootste degradatiekandidaten met voorsprong het makkelijkste programma. Volgens mij heeft OHL ruim gemeten vijf procent kans om zich te redden.

  Het zou wel jammer zijn als OHL degradeert. Het team speelt goed en heeft op het vlak van beleving en potentieel heel wat te bieden.

  Eddy Demarez

  Het programma van OHL

  • zaterdag: OH Leuven - KV Oostende
  • vrijdag 4 maart: AA Gent - OH Leuven
  • zondag 13 maart: OH Leuven - Club Brugge