• home
 • video
 • pas verschenen

  Europa ontdekt Vanhaezebrouck: "Orkestleider, beer en militaire tactiek"

  Verbaast AA Gent Europa straks nog een keer?

  Het Europese sprookje van AA Gent gaat ook in Europa niet onopgemerkt voorbij. In onder meer de Nederlandse, Italiaanse en Britse media is er aandacht voor het succesverhaal van de Belgische kampioen in de Champions League en de rol van coach Hein Vanhaezebrouck.

  De Volkskrant: "Toptrainer met zelfspot die van zich af kan bijten"

  "Hein Vanhaezebrouck is de architect van het succes van Gent. Dat hij vorig jaar met de provincieclub kampioen van België werd, was al een mirakel. Dat hij met Gent de achtste finales van de Champions League heeft bereikt, is een wonder."

  "Druk gebarend voor zijn dug-out, als een orkestleider die zijn muzikanten dirigeert, zo kent men in België Vanhaezebrouck. "Billy Turf", noemden fans van Racing Genk hem ooit, vanwege zijn neiging tot corpulentie. Maar Vanhaezebrouck is de eerste die daar om kan lachen."

  "Vanhaezebrouck is een ruimdenkende coach, zijn wereld houdt niet op bij vier lichtmasten. Soms neemt hij zijn spelers mee naar grote fabrieken. Daar kunnen ze zien hoe leeftijdsgenoten zwaar werk verrichten in de verzengende hitte. De onderliggende boodschap: zeur niet over een extra investering, investeer in je carrière en koester je bestaan als voetballer."

  "Aan het elftal van Gent is door Vanhaezebrouck zorgvuldig gebouwd. Een van zijn stokpaardjes is dat bij hem niet de beste elf spelers spelen, maar de elf spelers die het beste team vormen."

  The Times: "Het Champions League-sprookje"

  "De omzet van AA Gent bedraagt jaarlijks 30 miljoen euro, een vijfde van tegenstander Wolfsburg en een twintigste van Manchester United, dat de groepsfase niet heeft overleefd."

  "Hein Vanhaezebrouck is een beer van een vent, die net zo graag van voetbal houdt als van zijn twee andere passies, whisky verzamelen en koken."

  "Vanhaezebrouck was een succesvolle TV-analist voor hij vanuit de lagere klassen aan zijn carrière timmerde. Hij is nog altijd zeer welbespraakt, hoewel een ex-speler ooit heeft gezegd dat hij na een groepsgesprek een dosis paracetamol nodig had."

  La Gazzetta dello Sport: "De verrassing"

  "Met het transfergeld van Kevin De Bruyne zou Wolfsburg de hele Gentse kern kunnen opkopen, net als trainer Hein Vanhaezebrouck, die tot vorig seizoen de Champions League-wedstrijden nog analyseerde op de Belgische televisie."

  "Van Gaal zegt dat een trainer "creatief moet kunnen zijn", Mourinho zegt dat "wie enkel iets over voetbal weet, niets over voetbal weet".

  "Het zijn twee elementen die Vanhaezebrouck belichaamt, met aandacht voor militaire tactieken, theater en zeer veel arbeid, fysiek en mentaal."

  "Geen enkel detail wordt aan het toeval overgelaten. Dat gaat van het corrigeren van de fouten bij de media - een overblijfsel van zijn verleden in het onderwijs - tot het dieet bij zijn spelers."