• home
 • video
 • pas verschenen

  Vande Walle over Gillet: "Voor hetzelfde geld gaan de volgende 10 penalty's erin"

  Vande Walle kon zijn poulain Gillet al vaak knuffelen dit seizoen.

  Jean-François Gillet stopte tegen STVV al zijn 5e strafschop van het seizoen. Zelf ontkent de doelman van KV Mechelen dat hij een geheim heeft en dat wordt bevestigd door zijn keeperstrainer. "Het is een combinatie van geluk, anticipatie, reflexen en wat beïnvloeding."

  "Of ik een geheim heb? Nee, het is gewoon feeling", zei Jean-François Gillet na de gestopte penalty van Benito Raman. De mysterieuze glimlach die daarop volgde deed iets anders vermoeden, maar volgens keeperstrainer Philippe Vande Walle hoeven we er niets achter te zoeken.

  "Er bestaat geen geheim of een truc. Als keepers de penalty redden, zullen ze zeggen: ik heb een truc. Maar waarom gebruikten ze die dan niet als de bal er wel ingaat?"

  "Het is een combinatie van geluk, anticipatie, reflexen en ook wat beïnvloeding met de blik. Het is wel zo dat sommige doelmannen er meer feeling voor hebben. Ze voelen aan waar de penaltynemer zal trappen."

  "Ik apprecieer wel de koelbloedigheid van Jean-François na zijn penaltysaves. Steeds meer keepers vieren hun redding zoals een spits die scoort. Jean-François zal hoogstens eens zijn vuist ballen."

  "Of we specifiek op penalty's trainen? Helemaal niet. Je kunt veel op de lotto spelen en nooit winnen, maar je kunt ook één keer spelen en meteen heel veel winnen."

  "Ik moet wel zeggen dat de statistieken van Jean-François indrukwekkend zijn. In zijn hele carrière stopte hij 34 van de 103 penalty's. Maar het blijft wel een statistiek. Het kan zomaar zijn dat de volgende 10 penalty's erin gaan. Of dat hij van de volgende 10 er 8 pakt."

  "Gillet en Casillas bewijzen dat je geen 1,95m hoeft te zijn"

  Opvallend is dat Jean-François Gillet amper 1,81 meter is en dus een aanzienlijk nadeel heeft als doelman. "Hij bewijst dat je geen 1,95 meter hoeft te zijn om een goeie doelman te zijn", verdedigt Vande Walle zijn doelman. "Hetzelfde geldt voor Casillas (1,85m) en Valdes (1,83m). Zij hebben andere kwaliteiten om hun gebrek aan lengte te compenseren: sprongkracht en explosiviteit voornamelijk."

  De vijf reddingen van Jean-François Gillet op een rijtje

  Enkel Samir Handanovic doet beter

  Jean-François Gillet evenaart met zijn vijf penaltysaves Sammy Bossut (Zulte Waregem), die vorig seizoen ook vijf keer de held was in de competitie. In de grote Europese competities deed de voorbije tien jaar slechts één doelman beter: Samir Handanovic stopte in het seizoen 2010-2011 zes penalty's voor Udinese.