• home
 • video
 • pas verschenen

  Nederlandse voetbalbond vindt bewijs voor matchfixing door Kargbo, die ontkent

  De Sierra Leoonse international Kargbo speelde voor Willem II.

  De Nederlandse bond KNVB heeft voor het eerst officieel vastgesteld dat er in het Nederlandse voetbal matchfixing heeft plaatsgevonden. De centrale figuur is de Sierra Leoonse international Ibrahima Kargbo. Die wilde als speler van Willem II een match beïnvloeden in 2009. Kargbo heeft ook een verleden in België bij RWDM, Charleroi en Brussels.

  De cel integriteit van de KNVB heeft ontdekt dat Kargbo een afspraak heeft gemaakt met matchfixer Wilson Raj Perumal uit Singapore over een thuisnederlaag voor Willem II in de match tegen Utrecht op 9 augustus 2009 (0-1).

  Kargbo, ondertussen 33 jaar, heeft in mailconversaties met de matchfixer aangegeven dat Michael Aerts, destijds aanvoerder en doelman van Willem II, en een derde voetballer voor 25.000 euro per persoon met hem zouden meewerken om het duel met Utrecht te beïnvloeden.

  Perumal sprak van een "mislukte fix", omdat Utrecht met meer dan één goal verschil had moeten winnen.

  Voor de KNVB staat het vast dat er afspraken waren over de uitslag van het bewuste duel. De bond heeft onvoldoende wettig bewijs tegen Aerts en de onbekende derde persoon.

  Ook afspraken over interlands van Sierra Leone

  Het duo heeft volgens het onderzoek ook een benefietmatch van Willem II tegen Sierra Leone georganiseerd met als doel die te manipuleren voor gokkers. Ze maakten ook afspraken om interlands van Sierra Leone te beïnvloeden. De bond van zijn land schorste Kargbo voor gokbeschuldigingen in 2014, maar zelf ontkende hij altijd alles.

  "Het Nederlandse voetbal heeft op dit gebied als een van de laatsten in Europa officieel zijn onschuld verloren", zegt operationeel directeur Gijs de Jong van de KNVB. "We weten dat matchfixing niet stopt bij landsgrenzen en we zeggen al langer dat het ook bij ons kan voorkomen. Toch is het slikken nu het officieel vaststaat, voor Willem II, zijn fans en iedereen betrokken bij het voetbal."

  "Tegelijkertijd hopen we dat dit ook iets oplevert. Namelijk dat het besef groeit om deze plaag in de sport urgent te bestrijden."

  Kargbo: "Mail is niet van mij"

  Het Brabants Dagblad uit Nederland kon Kargbo strikken voor een reactie. De Afrikaan schreeuwt zijn onschuld uit: "Ik heb me nooit schuldig gemaakt aan matchfixing en ook nooit geld gekregen."

  "Ik heb de mail waarop de KNVB de bewijslast baseert, met de politie bekeken. Die mail is niet van mij afkomstig. Er wordt zonder reden jacht gemaakt op mij."