• home
 • video
 • pas verschenen

  Het geheim van Ranieri? "Eerst recupereren, dan trainen"

  Ranieri lijkt met Leicester op weg naar de titel.

  Leicester City is de sensatie in de Premier League. Na 25 speeldagen heeft de verrassende leider in Engeland een mooie bonus van vijf punten op eerste achtervolger Arsenal. De Italiaanse krant Corriere della Sera had een uitgebreid gesprek met coach Claudio Ranieri, de man achter het succes van Leicester.

  "Toen ik bij mijn aankomst in Leicester met de spelers sprak, begreep ik dat ze niet tuk waren op de Italiaanse tactiek", steekt Ranieri van wal. "Een Italiaanse trainer probeert een wedstrijd te winnen volgens de schema's en de ideeën van die coach. En je praat veel over voetbal."

  "De spelers waren er niet van overtuigd, maar dat was ik zelf ook niet. Ik heb hen beloofd dat ik weinig over tactiek zou praten en dat ik hen vertrouwde."

  Tactiek is dus niet het belangrijkste luik voor Ranieri, maar ook het fysieke werk is soms bijzaak. "In Engeland heeft het fysieke werk minder nut."

  "De spelers trainen stevig, maar ook tijdens de wedstrijden is er altijd strijd. Ik vind dan ook dat de spelers eerst moeten kunnen recupereren en pas daarna aan trainen moeten denken."

  Is dat dan dé succesformule? "Dat weet ik niet", zegt Ranieri. "Mijn spelers trainen, maar niet te veel. Als we op zaterdag spelen, dan hebben ze zondag een vrije dag."

  "Maandag hervatten we rustig, dinsdag wordt er stevig getraind en woensdag is er absolute rust. Donderdag volgt er dan opnieuw een zware training en vrijdag ronden we de voorbereiding af. We laten de bal dus minstens twee dagen links liggen."

  "Als ze zoveel blijven lopen, dan mogen ze eten wat ze willen"

  De groepsgeest bij Leicester staat volgens de 64-jarige Claudio Ranieri op punt. "Iedereen voelt zich een deel van de club. Als je slecht speelt, dan voelt het alsof je je ploegmaats in de steek laat."

  "Mijn spelers zijn ook vrij en zijn verantwoordelijk. Ik heb spelers die elke dag vanuit Manchester en Londen naar Leicester komen. Dat is eigenlijk ondenkbaar, maar bij Leicester gebeurt het omdat we het ons kunnen veroorloven. Daar ben ik zeer trots op."

  "Aan tafel ben ik vaak verbaasd over hoeveel mijn spelers eten. Ik heb nog nooit zulke hongerige spelers gezien. Ik was eerst verrast, maar ik heb geleerd om dat met een glimlach te aanvaarden. Als ze zoveel blijven lopen, dan mogen ze eten wat ze willen."