• home
 • video
 • pas verschenen

  Snelders: "Het gaat tussen Gent, Anderlecht en Club Brugge"

  Snelders: "Het zou wel eens Westerlo kunnen zijn dat richting tweede klasse gaat."

  Analist Eddy Snelders wikt en weegt de kansen van een aantal ploegen om een ticket te bemachtigen voor Play-Off I. Naast de drie kandidaten voor de titel ziet hij ook Oostende, Standard, Genk en Lokeren hoog eindigen.

  Gisteren trapten Racing Genk en Zulte Waregem het tweede deel van de competitie op gang in eerste klasse. Het ideale moment dus voor Sporza om bij Eddy Snelders te polsen naar zijn visie. Voor Snelders is het duidelijk: "De strijd om de landstitel zal gaan tussen AA Gent, Anderlecht en Club Brugge", vertelt hij.

  Leidt de Gouden Schoen van Sven Kums tot meer druk bij de landskampioen, volgens Snelders? "Ook zonder het winnen van de Gouden Schoen zou er extra druk zijn voor AA Gent: ze hebben een bepaald niveau gehaald, zijn kampioen geworden en hebben in de Champions League een goed parcours afgelegd. Dat is nu beloond met de Gouden Schoen, maar ook zonder die trofee zouden ze zichzelf extra druk hebben opgelegd om het in 2016 minstens even goed te doen."

  "Ik ben ervan overtuigd dat ze goede transfers gedaan hebben. Maar dat moet de volgende weken blijken. Het zal belangrijk zijn dat het er goede zijn, want als je met een smalle kern op veel fronten zit te voetballen, kan het moeilijk worden. Die verbreding van de kern is noodzakelijk, hopelijk levert het huiswerk resultaten op."

  "Anderlecht heeft nog niet veel gedaan in deze transferperiode"

  De belangrijkste concurrent die AA Gent van een tweede landstitel op rij kan houden, is Anderlecht. "Maar ik vind dat Anderlecht niet veel gedaan heeft in deze transferperiode. Tot nu toch nog niet, ze hebben alleen een rechtsachter bijgehaald. Is dat voldoende? Ik denk het niet."

  "Het is moeilijk om een constante die je in de heenronde niet hebt, nu wel te creëren voor de rest van het seizoen en de Play-offs. Hopelijk krijgt Hasi dat op een lijn."

  "Maar het is al te vaak gebleken dat goede prestaties worden afgewisseld met minder goede. De kern is niet breder geworden, er zijn geen andere spelers gekomen. Dus dan zal het toch wel wat puzzel- en links ook plakwerk zijn voor Hasi om dat op de rails te krijgen week na week en er een constante in te krijgen. Ik vrees daar wel een beetje voor."

  "Vanaken kan rustpunt zijn voor Club Brugge"

  "Voor Brugge was die 7-1-overwinning tegen Standard een belangrijke wedstrijd omdat ze op dat moment de indruk hadden dat het een prestatie van zichzelf was, maar achteraf is gebleken dat het moeilijk is voor Club Brugge, ook buitenshuis, om daar een constante in te krijgen."

  "Nu denk ik niet dat het vertrek van Vazquez reden tot paniek moet zijn, verre van. Ik denk dat Vanaken die positie zeker kan opvangen. Misschien kan hij daar een meerwaarde creëren omdat de concurrentie is afgezwakt in plaats van aangescherpt."

  "Het zal misschien voor Brugge in zijn geheel een verbetering zijn als Vanaken een rustpunt kan zijn. Het blijft natuurlijk wel zo dat Brugge tegen rechtstreekse concurrenten heel moeilijk de punten thuis kan houden."

  "Rekening houden met Standard"

  "Ik denk dat Oostende bovenin stand kan houden. Niet voor de top drie, maar voor Play-Off I denk ik niet dat het een probleem zal zijn. Al moet ik wel zeggen dat het de afgelopen maand wel wat minder was. Maar we hebben nu een rustperiode gehad en de kwaliteit in de groep is goed, er is zeker voldoende aanwezig om te strijden voor Play-Off I."

  "Op zeker moment had je geen euro meer gegeven voor de kansen van Standard op Play-Off I. Maar gezien de situatie nu, met de aankopen en de nieuwe wind - ook bij de supporters -, is die mogelijkheid opnieuw aanwezig en moet je er toch rekening mee houden."

  "Racing Genk heeft recent zwaar geïnvesteerd, maar kan niet 100 procent tevreden zijn. Het blijft moeilijk voetballen, blijft moeilijk winnen. Er zullen drie of vier ploegen in aanmerking komen voor die laatste plaats in Play-Off I en daar is Genk uiteraard bij."

  "Zelfs Lokeren kun je erbij nemen. Lokeren is een ploeg die in de eerste ronde in de penarie zat, maar dan met een trainerswissel - die toch bedenkelijk was - toch nog doorgezet heeft. Leekens heeft die ploeg wel in de goede baan gekregen. Daar moet je ook rekening mee houden."

  "Lokeren is niet meer veraf. Ze hadden op een gegeven moment de angst voor de degradatie, maar dat spook is al lang verdwenen en nu rukken ze op naar Play-Off I. Dat is ook een serieuze kandidaat: een ploeg die op het goede moment in de goede vorm zit en niet te veel afstand meer heeft, is kandidaat. En daar hoort ook Lokeren bij."

  "Het zou wel eens kunnen dat Westerlo richting tweede klasse gaat"

  "Als je onderaan staat, moet je een reeks kunnen neerzetten en dat is niet evident. Daar zit ook Westerlo mee te worstelen. Het is een ploeg die niet heel zwaar weegt in onze competitie, die een van de mindere is. Dan is het moeilijk om zich te handhaven."

  "Ik denk dat er dringend een reeks moet neergezet worden, want anders zou het wel eens Westerlo kunnen zijn dat richting tweede klasse gaat."