• home
 • video
 • pas verschenen

  Vanhaezebrouck: "We can be heroes, but just for one day"

  Op een historische avond voor AA Gent heeft Coach van het Jaar Hein Vanhaezebrouck benadrukt dat "zijn team" erbovenuit steekt: "Als aanvoerder is Kums dan de juiste Gouden Schoen." In zijn dankwoord en interview achteraf had Vanhaezebrouck de mond vol van "Respect" en was er een verwijzing naar de overleden Bowie: "We can be heroes, but just for one day. Daarna bereiden we de volgende match voor."

  Of de juiste speler van AA Gent de prijs had gekregen, vond Vanhaezebrouck een moeilijke vraag: "Uiteindelijk heeft het team gewonnen. En dat meen ik. Veel trainers spreken wel over "het team, het team", maar bij ons was het écht zo. Het team heeft het gedaan."

  "Als je dan één vertegenwoordiger moet kiezen die een prijs wint, moet je wijzen naar de aanvoerder. Hij is figuurlijk dan de man die het moet zijn. Maar ik ben meteen naar Depoitre en Milicevic gegaan om hen te zeggen dat ze het evenzeer verdiend hadden."

  "Kums was enorm belangrijk voor ons, maar dat waren Depoitre en Milicevic ook, net als Sels, Asare, Neto en ik kan zo voortdoen, want er zijn er nog een aantal..."

  "Dit is fantastisch voor AA Gent. En Sven heeft dat heel goed verwoord: "Dit is de trofee van heel de club." Dat toont de bescheidenheid van Sven. Op dat vlak is hij ook het voorbeeld: hij gaat zijn eigen prestaties minimaliseren in functie van het team."

  "100 procent zeker dat spelers donderdag al focus op Anderlecht hebben"

  Na de dolle Gent-avond ziet Vanhaezebrouck geen problemen om zijn groep weer gefocust te krijgen, te beginnen met Gent-Anderlecht van zondag.

  In zijn toespraak gebruikte Vanhaezebrouck de woorden van David Bowie: "We could be heroes, but just for one day". Dat is de rode draad door ons seizoen. Donderdagmiddag komt de pers nog even langs, maar dan is het over. Dan gaat de focus naar zondag."

  "Dit doen wij al een heel jaar. Deze Gouden Schoen is qua impact niet groter dan winnen tegen Lyon, tegen Valencia en tegen Zenit en je kwalificeren voor de volgende ronde van de Champions League. Dat is veel groter qua impact. Ik ben er 100 procent van overtuigd dat de spelers die focus meteen weer kunnen verleggen."

  "Wat niet betekent dat de opdracht van zondag makkelijk zal zijn. Ik heb respect voor de groten. Anderlecht is 33 keer kampioen geweest en heeft een ongelooflijk verleden. Zij willen de grootste club in België blijven en zullen er zondag staan."

  "Respect voor de tegenstander is trouwens een van onze kwaliteiten. Wij gaan nooit een tegenstander kleineren. Ook al gaat het wat moeilijker bij sommige teams, wij houden respect en weten dat ze over heel veel mogelijkheden beschikken."