• home
 • video
 • pas verschenen

  "Gouden Schoen is voor Gregory Mertens, hij zou heel trots geweest zijn"

  Sven Kums mocht woensdagavond de Gouden Schoen in ontvangst nemen als beste voetballer van het voorbije jaar in de Belgische competitie. De middenvelder van AA Gent bleef na afloop zijn nuchtere zelf voor de microfoon van Sporza en droeg de trofee op aan de betreurde Gregory Mertens.

  Aan het einde van de avond ging het nog tussen drie spelers van AA Gent: Sven Kums, Laurent Depoitre en Danijel Milicevic. "Ik was toch blij toen ik mijn naam hoorde. Dit is een prijs die veel plezier doet", vertelt Kums aan Sporza.

  "Veel mensen zeiden me vooraf dat ik wel zou winnen, maar het is toch altijd afwachten tot het zover is. Ik had ook blij geweest als iemand van mijn ploegmaats gewonnen had. Zij hebben het ook fantastisch gedaan. Misschien waren er wel jongens die te weinig punten gekregen hebben."

  Kums voetbalde vooral in de tweede helft van 2015 op een erg hoog niveau. "Vorig jaar hebben we daarover gediscussieerd dat ik het spel wel naar mij toe trok en het team beter liet voetballen, maar dat ik aan mijn statistieken moest werken. Daarmee zijn we aan de slag gegaan en dat lukt tot nu toe aardig", zegt Kums.

  "Ik ben nu 27 jaar, dan ben je op je topniveau. Ik denk dat ik mijn carrière goed gepland heb. Ik heb het stap voor stap gedaan, bij clubs die me lagen en waar ik mijn ding kon doen. Ik ben blij dat ik nu hier sta en ik blijf hard trainen. Het zou leuk zijn om nog eens naar het buitenland te gaan, maar ik ben ook heel tevreden in Gent."

  "Ik besef dat mijn prestaties nu meer bekeken gaan worden en dat de mensen kritischer gaan zijn. Ik ben daar niet bang voor. Ik blijf hard werken om een goed niveau te halen. Deze prijs is ook absoluut een trofee voor Gregory Mertens (neef van Kums en voetballer van Lokeren die vorig jaar overleed, red). Hij zou heel trots op me geweest zijn."

  "Met de helikopter? Ik rijd wel naar Dilbeek"

  Na het Gala van de Gouden Schoen ging Sven Kums nog iedereen groeten in zijn Dilbeek. Met de helikopter? "Totaal niet", lachte Kums. "Ik rijd gewoon zelf naar daar, geen probleem."