• home
 • video
 • pas verschenen

  Frank Raes over Gouden Schoen: "Kums steekt erboven uit"

  Sven Kums lijkt de topfavoriet voor de Gouden Schoen, die woensdagavond wordt uitgereikt. Frank Raes laat zijn licht schijnen over de middenvelder van AA Gent. "Ik zou hem altijd meenemen naar het EK", zegt de voetbalcommentator van Sporza.

  Als de Gouden Schoen niet naar een speler van AA Gent gaat, kunnen we allemaal achteruit naar Lourdes fietsen. Het zou een mirakel zijn als er niemand van Gent wint. Sven Kums steekt erboven uit, vooral in de tweede ronde was hij overweldigend.

  Hij heeft wel concurrentie van zijn eigen ploegmaats. Vooral van Milicevic, in mindere mate van Depoitre en Sels. Ook Raman en Simon waren sterk in de eerste stemronde, maar daarin wordt ook altijd minder gestemd dan nu.

  Kums is de topfavoriet voor de Gouden Schoen. Hij heeft AA Gent recht naar de titel gestuurd. Na de zomer presteerde hij ook tegen de topteams in de Champions League. Hij is de gids van AA Gent, slim en bescheiden. Hij heeft een soort leiderschapscapaciteit in zich die je niet mag onderschatten. Hij brengt in de praktijk wat de trainer wil.

  Bij Anderlecht kon hij niet doorbreken, maar hij heeft power en persoonlijkheid bijgekweekt. Bij Heerenveen is hij ook mondiger geworden. Gent moet wel oppassen dat de goeie spelers niet allemaal worden weggekocht. Als je aan de top staat, ben je altijd gegeerd. Kums vervangen zou niet zo makkelijk zijn en dat doe je zeker niet goedkoop.

  Ik zou hem altijd mee naar het EK nemen. Bijna alle Rode Duivels spelen in het buitenland en het zal moeilijk zijn om iemand te verdringen. Maar Kums heeft toch iets wat de anderen niet hebben, iets Pirlo-achtigs. Hij kan de boel doen draaien en in de Champions League heeft hij bewezen dat hij een plaats heeft bij de nationale ploeg.

  Frank Raes