• home
 • video
 • pas verschenen

  Ex-winnaars Gouden Schoen: "Kums is complete speler geworden"

  Sven Kums is de exponent van het Gentse succes in 2015.

  Erwin Vandendaele en Julien Cools wonnen hun Gouden Schoen toen de dieren nog spraken. Toch hebben ze allebei een band met de vermoedelijke winnaar van de Gouden Schoen. Vandendaele zorgde er als scout van Gent (mee) voor dat Kums naar Gent kwam, Cools werkte nog met hem bij de Belgische nationale jeugdploegen.

  Ook voor Erwin Vandendaele en Julien Cools lijdt het geen twijfel dat Sven Kums morgen de Gouden Schoen mag ophalen. "Ik denk niet dat er iemand aan hem kan tippen", zegt Cools.

  "Drie jaar geleden speelde hij nog voor Zulte Waregem en haalde hij 1 punt. Dat puntje kwam toen van mij." "Natuurlijk wint Sven", valt Vandendaele (foto) zijn ex-ploegmaat bij Club Brugge hem bij. "Dat staat buiten kijf."

  "Maar ook de plaatsen 2 tot 4 zullen voor Gent zijn. Ik denk dat die verdeeld worden onder Depoitre, Sels en Milicevic." "Ik gaf in de eerste ronde ook punten aan Dejaegere", verklapt Cools. "En kijk ook maar naar Foket. Het zal Gent zijn dat met de pluimen gaat lopen. Logisch, want het doet nog mee voor alle prijzen."

  Vandendaele zorgde er als scout voor dat veel van die spelers in de Arteveldestad zijn beland. "Over Kums waren de scouts unaniem. Hij moest eigenlijk al een jaar eerder naar Gent komen, maar dat is niet gelukt."

  "Het waren eigenlijk allemaal vrij bekende spelers in België, al vind ik de opgang van Depoitre het meest opmerkelijk, als je zijn parcours ziet van Aalst naar Oostende naar Gent. Hij maakte de allergrootste sprong."

  "Ik had nooit gedacht dat hij zo goed zou worden"

  Ook Sven Kums kende het voorbije jaar een opmerkelijke evolutie. "Hij is al 26, maar een laatbloeier zou ik hem toch niet noemen", zegt Vandendaele. "Hij speelde lang niet in een topploeg en daar moet je wel voor spelen om de Gouden Schoen te winnen."

  "Hij heeft de laatste jaren wel aan persoonlijkheid gewonnen. Hij is nu ontegensprekelijk de leider bij Gent. Toch is die présence, ook naast het veld, een van de weinige punten die hij nog kan verbeteren."

  "Hij kan ook nog wat meer ervaring opdoen in Europa, maar voor de rest denk ik dat hij dicht tegen zijn allerbeste niveau zit. Hij speelt met zoveel flair en souplesse. Als hij dit kan aanhouden, kan hij zeker naar het buitenland."

  "Ik heb Sven leren kennen als een heel normale gast", zegt Cools (foto). "Dat kun je niet altijd zeggen van de profs tegenwoordig. Hij is een ernstige jongen die voor zijn vak leeft."

  "Hij was al sterk in de passing, maar daar is dit seizoen ook nog scorend vermogen bijgekomen. Ik had wel nooit gedacht dat hij zo goed zou worden. Hij is een complete speler geworden."

  "Ze stuurden mij een telegram dat ik gewonnen had"

  Julien Cools won de Gouden Schoen in 1977, Erwin Vandendaele in 1971. De prijs had toen nog lang niet dezelfde uitstraling en weerklank als nu. "Ik werkte nog halftijds voor een drukkerij en kreeg daar een telegram dat ik gewonnen had', vertelt Vandendaele.

  "Het belang was toen ook al vrij groot, maar niet zo dat je meteen opslag kon vragen of iets dergelijks. Nu heeft zo'n Gouden Schoen veel positieve gevolgen, bijvoorbeeld om een transfer te versieren. Hoewel ik zelf na mijn Gouden Schoen toch ook snel naar Anderlecht ben getrokken. Ik heb er dus toch een beetje van kunnen profiteren."