Voor het eerst in 8 matchen kan Oud-Heverlee Leuven nog eens juichen

za 4 maart 2023 20:10

Oud-Heverlee Leuven heeft op de 28e speeldag een deugddoende zege geboekt. Voor het eerst in 8 matchen slaagde het team erin om nog eens te winnen. Net als in de heenmatch schoot OHL met scherp tegen Zulte Waregem. Met dank aan de VAR. "De club, de spelers en de supporters hebben getoond dat OHL leeft", zei OHL-coach Marc Brys achteraf.

OH Leuven - Zulte Waregem in een notendop:

• Sleutelmoment: Zulte Waregem begint goed aan de partij, maar schiet zichzelf in de voet. Sammy Bossut gaat in dezelfde fase tot twee keer toe in de fout zodat Schrijvers de 1-0 mag binnen leggen.

• Man van de match: Jon Dagur Thorsteinsson stond twee keer aan het kanon en kroop ook één keer in de huid van aangever. Al liet hij ook nog twee grote kansen liggen.

• Opvallend: De VAR in Tubeke kreeg in de tweede helft heel wat werk op het bord. Derijck ontsnapte aan een rood karton en Boucaut moest twee keer gaan kijken naar de beelden. In beide gevallen gaf de scheidsrechter telkens een strafschop. Eéntje voor Zulte Waregem en daarna nog één voor OH Leuven.

Zulte Waregem bibbert achterin

Een duel tussen OH Leuven en Zulte Waregem levert dit seizoen spektakel en doelpunten op. Na de 2-5 in de heenmatch werd er ook vanavond met 6 doelpunten met scherp geschoten.

Het was verrassend Zulte Waregem dat het best aan de partij begon, maar dan gingen ze achteraan aan het klungelen. Bossut speelde te kort in waarna hij een schot van Nsingi niet goed kon verwerken. Schrijvers was goed gevolgd en legde de 1-0 in het mandje.

Achteraan leken de bezoekers met de bibber op het lijf te voetballen. Thorsteinsson vergat nieuwe fouten af te straffen, maar de dubbele voorsprong kwam er toch. Het leer werd afgesnoept van Sissako waarna Thorsteinsson met een fraaie kap en dito schot uitpakte. Zulte Waregem tegen het canvas.

Alsof dat nog niet genoeg was sloegen de Leuvenaars net voor de rust een derde keer toe. Na een snedige tegenaanval bracht Thorsteinsson het leer voor doel zodat De Norre kon binnen tikken. 3-0 na 45 minuten voetballen: de bezoekers stapten met lood in de schoenen naar de kleedkamer.

VAR eist de hoofdrol op in tweede helft

Wedstrijd gespeeld dus, maar dat betekende niet dat er geen spektakel meer te beleven viel aan Den Dreef. Nsingi leek op Bossut af te stormen totdat Derijck hem als laatste man onderuit haalde. De VAR bekeek de beelden dan wel, een rode kaart volgde niet voor de verdediger van Zulte Waregem.

VAR Jonathan Lardot moest wel werken voor zijn geld. Zo'n tien minuten later fluisterde hij in het oor van Boucaut om even naar de beelden te gaan kijken. Ricca maakte namelijk hands na een kopbal van Fila. De bal ging op de stip en dat bleek een koud kunstje voor koele kikker Jelle Vossen.

Daar bleef het niet bij, want een tweetal minuten na de strafschop kregen we ook aan de overzijde een elfmeter. Miroshi raakte de bal niet, maar wel Vlietinck. Thorsteinsson zette net als Vossen de elfmeter om. De 4-2 van Zinho Gano bleek nog een pleister op een houten been voor Zulte Waregem.

Essevee moet in de kelder van het klassement nu KV Oostende naast zich dulden. OHL is dan weer niet uitgespeeld voor de Europe Play-offs.

Leye: "Na 30 minuten was de wedstrijd voorbij"

• Mbaye Leye (Zulte Waregem): "Na dertig minuten was de wedstrijd voorbij. Als je een club bent dat tegen de degradatie strijdt, dan mag je geen fouten maken. Dat is onmogelijk en ongelooflijk. Op die manier is het moeilijk om terug te komen. Je kan altijd een wedstrijd verliezen, maar het mag niet gebeuren dat je na de 30ste minuut op die manier een doelpunt slikt. Je speelt om in eerste klasse te blijven. Dan mag je geen cadeaus geven aan de tegenstander."

• Marc Brys (OH Leuven): "Zij speelden hoog en gingen met onze hoge pressing in de fout. We kregen niet alleen drie doelpunten, maar ook drie geweldig grote kansen. Ik wil vooral het goede onthouden. Ik denk dat we enorm gestreden hebben. We zijn heel diep gegaan. We hebben op de juiste momenten de doelpunten gemaakt. Jammer genoeg gaven we een doelpunt weg, wat een beetje nervositeit met zich meebracht. Maar de club, de spelers en de supporters hebben getoond dat OHL leeft."