Ga naar de inhoud

DSM-Firmenich PostNL voor 2024: Fabio Jakobsen torst het gewicht van zijn nieuwe ploeg

 zo 14 januari 2024 12:50
Fabio Jakobsen is de grootste nieuwkomer bij Team DSM-Firmenich PostNL.

Steunde het vorig seizoen nog op ouwe getrouwe Romain Bardet om punten te pakken, dan hoopt DSM-Firmenich PostNL nu een nieuwe prijzenpakker in de rangen te hebben met Fabio Jakobsen. Kan de Nederlandse sprinter het gewicht van zijn nieuwe ploeg torsen in zijn "tweede carrière"?

Zo was het vorig jaar

Het seizoen van DSM (toen nog zonder Firmenich) begon met een knaller: de relatief onbekende Marius Mayrhofer won met de Cadel Evans Great Ocean Road Race de eerste WorldTour-eendagskoers van het seizoen.

Zouden de paradepaardjes uit de DSM-jeugdstal eindelijk beginnen te galopperen? Ja en neen.

De 20-jarige Max Poole was, met onder meer een 4e plaats in de eindstand van Romandië, een openbaring, zijn 1 jaar oudere landgenoot Oscar Onley kwam er na een moeilijke seizoensstart ook mooi door.

Tobias Lund Andresen, ook nog maar 21, bewees dan weer een wissel op de toekomst te zijn voor de sprints.

DSM had gehoopt dat 2023 ook het jaar zou worden van sprintbommen Sam Welsford en Alberto Dainese, maar de echte ontploffing bleef uit. Zij trekken in 2024 dan ook naar respectievelijk Bora-Hansgrohe en Tudor.

Zo werd de grootste puntenpakker toch weer ouwe getrouwe Romain Bardet, ook al is hij al lang geen winnaar meer. Kan hij in zijn laatste contractjaar zijn oude vorm terugvinden, waarin hij in de Tour het eindpodium haalde, de bolletjestrui veroverde en 3 ritten wegkaapte?

Romain Bardet.

Hopen op een revival van Jakobsen

Het blijft een oud zeer bij DSM: eigen opgeleide renners die na enkele jaren ietwat verbitterd de deur van de stal dichtgooien.

Kunnen we sinds kort aan dit rijtje toevoegen: Henri Vandenabeele (naar Lotto-Dstny), Lorenzo Milesi (naar Movistar), Marius Mayrhofer (naar Tudor) en voormalig wonderkind Marco Brenner (naar Tudor). Eerder keerde Harm Vanhoucke na enkele maanden DSM al teleurgesteld terug naar Lotto.

Wat ook opvalt bij het transferbeleid: DSM kleurt steeds minder Duits en steeds meer Nederlands. De WorldTour-licentie wisselde een jaar geleden al van nationaliteit, nu volgt geleidelijk aan ook het rennersbestand.

Zo neemt DSM afscheid van maar liefst 4 Duitsers en worden er 7 Nederlanders verwelkomd.

De dikste vis die werd binnengehaald, luistert naar de naam Fabio Jakobsen. Met 7 zeges heeft de Nederlander een naar zijn maatstaven matig seizoen achter de rug.

De overstap zal niet alleen de 'tweede' carrière van Jakobsen maken of kraken, maar zonder twijfel ook het seizoen van DSM.

Fabio Jakobsen.
  • grootste verlies: met laatbloeier Sam Welsford verliest DSM 4 van zijn 11 zeges van vorig jaar. Het is nu aan Bora-Hansgrohe om hiervan de vruchten te plukken.

 

  • beste transfer: we kunnen niet om Fabio Jakobsen heen, die zijn nieuwe ploeg met een karrenvracht zeges toch weer nadrukkelijker op de wielerkaart moet zetten.

 

  • revelatie: wie kon daar in een van de meest slopende WK's van de laatste jaren als vroege vluchter gewoon volgen bij jongens als Van der Poel, Van Aert, Küng, Pedersen en Pogacar? Matthew Dinham. De Australiër stapte pas laat van de mountainbike over naar de weg. Heeft hij zijn leergeld betaald en is het stilaan tijd om zelf te oogsten?
Nieuwkomers
Fabio Jakobsen (Ned) Soudal-Quick Step
Warren Barguil (Fra) Arkéa Samsic
Timo Roosen (Ned) Jumbo-Visma
Gijs Leemreize (Ned) Jumbo-Visma
Julius van den Berg (Ned) EF-EasyPost
Emils Liepins (Let) Lidl-Trek
Bram Welten (Ned) Groupama-FDJ
Frank van den Broek (Ned) DSM-Firmenich dev.
Enzo Leijnse (Ned) DSM-Firmenich dev.
Patrick Eddy (Aus) DSM-Firmenich dev.
Vertrekkers
Lorenzo Milesi (Ita) Movistar
Alberto Dainese (Ita) Tudor
Sam Welsford (Aus) Bora-Hansgrohe
Andreas Leknessund (Noo) Uno-X
Harm Vanhoucke Lotto-Dstny
Henri Vandenabeele Lotto-Dstny
Marius Mayrhofer (Dui) Tudor
Florian Stork (Dui) Tudor
Jonas Hvideberg (Noo) Uno-X
Frederik Rodenberg (Den) CO:PLAY-Giant Store
Marco Brenner (Dui) Tudor
Leon Heinschke (Dui) - -