De Olympische Spelen zitten erop, maar wij serveren je graag nog 10 figuren die ons zullen bijblijven van Parijs 2024. In willekeurige volgorde, van Remco Evenepoel tot Armand Duplantis.
🥇🥇 Remco Evenepoel
De man die ervoor zorgde dat België heel even in de hoogste regionen van de medaillestand mocht vertoeven, door op de eerste dag van de Olympische Spelen al meteen goud weg te kapen in de tijdrit.
Een week later overvleugelde Remco Evenepoel ook nog eens de tegenstand in de olympische wegrit, goed voor 2 gouden plakken in Parijs. Tijdrit én wegrit op de Spelen? Geen enkele man deed het hem ooit voor.
Is er eigenlijk iets wat Evenepoel niet kan? Wij durven het niet te zeggen.
🥇 Nafi Thiam
In Rio 2016 was ze de jongste winnares ooit van de olympische zevenkamp. Sindsdien won ze alle internationale kampioenschappen waaraan ze deelnam, met uitzondering van het WK in 2019.
In Parijs bevestigde ze haar dominantie in de zevenkamp met haar 3e olympische titel op rij. Ze is na de Poolse Anita Wlodarczyk, 3x op rij goud in het hamerslingeren, pas de 2e vrouw in de atletiek die 3 olympische titels op rij pakt in dezelfde discipline.
Wat kunnen we nog meer zeggen over Nafi Thiam? Over ruim een week wordt ze 30, maar nu al is ze onze grootste olympiër aller tijden.
🥇🥇🥇🥇🥉 Léon Marchand
Onze commentator Sidney Appelboom had ons een jaar geleden al gewaarschuwd: "Léon Marchand wordt de posterboy voor de Olympische Spelen in Parijs."
De druk van de natie op de 22-jarige Fransman was ongezien, maar de schouders van Marchand bleken breed genoeg om die verwachtingen te torsen.
De Franse chouchou zwom zich nóg meer in de harten van de fans met 4 gouden plakken en een bronzen medaille. Zelfs het atletiekstadion en de basketbalarena in Rijsel daverden op hun grondvesten toen Marchand zijn 4e goud won.
Posterboy? Zonder twijfel!
🥇🥇🥇🥈 Simone Biles
Simone Biles was voor deze Olympische Spelen al een van de beste turnsters in de geschiedenis en bevestigde die status in Parijs.
Na haar moeizame Spelen van Tokio 2020 zette de Amerikaanse in de Franse hoofdstad de puntjes op de i, met nog eens 4 olympische medailles: goud in de teamfinale, de allroundcompetitie en de sprong en zilver in de vloerfinale.
Met haar 3 olympische titels in Parijs telt Biles nu 7 gouden medailles op de Spelen. De beste ooit?
💰 Snoop Dogg
Hij leverde geen sportieve topprestaties, maar wie de Olympische Spelen een beetje gevolgd heeft, kon niet naast de Amerikaanse rapper kijken.
Snoop Dogg was alomtegenwoordig in Parijs, in opdracht van de Amerikaanse sportzender NBC. Een samenwerking die de rapper geen windeieren legde: Snoop Dogg streek tijdens de Spelen naar verluidt zo'n 500.000 dollar per dag op.
In ruil daarvoor zagen we hem opduiken bij tal van wedstrijden, zoals het turnen, het breaking, basketbal en het schermen. Hij mocht zelfs even de olympische vlam dragen.
Onze favoriete Snoop Dogg? Die in een ruiterpakje!
🥇🥇 Teddy Riner
Dat de Franse publiekslieveling al voor deze Olympische Spelen een grootheid was in eigen land, konden we al zien tijdens de openingsceremonie, toen hij de olympische vlam mocht aansteken.
Op de tatami bewees Teddy Riner dat hij die eer niet gestolen had: de 35-jarige Fransman kroonde zich voor de 3e keer tot olympisch kampioen judo bij de zwaargewichten.
Met in totaal 6 olympische medailles op zijn palmares is Riner de meest gedecoreerde judoka op de Spelen en met voorsprong ook de lievelingsteddybeer van de Fransen.
🥇 Imane Khelif
Imane Khelif was zonder twijfel een van de meest veelbesproken figuren op deze Olympische Spelen. De genderdiscussie die losbarstte rond de Algerijnse, overschaduwde het boksen op de Spelen.
Khelif zelf liet de commotie niet aan haar hart komen en knokte zich een weg naar het goud.
Of daarmee ook de discussie knock-out gemept is, lijkt ons weinig waarschijnlijk.
🥇 Novak Djokovic
De Olympische Spelen waren het laatste gaatje op het verbluffende palmares van Novak Djokovic. Op zijn 37e was Parijs 2024 voor de Serviër wellicht zijn laatste kans om die leemte in te vullen.
En zoals zo vaak in zijn imposante carrière miste Djokovic zijn afspraak met de geschiedenis niet. In een beklijvende droomfinale tegen toptalent Carlos Alcaraz zette de Serviër de kers op de taart.
Djokovic is pas de 5e tennisser met een zogenoemde "career golden slam": alle grandslamtoernooien én de Olympische Spelen. Daarmee heeft de Serviër het tennisspelletje stilaan uitgespeeld.
🥈 Yusuf Dikec
Samen met rapper Snoop Dogg de enige niet-goudenmedaillewinnaar in dit lijstje. De Turkse schutter moest vrede nemen met een zilveren plak, maar groeide op sociale media wel uit tot dé meme-sensatie van deze Olympische Spelen.
Zijn schijnbaar argeloze schuttershouding - geen technologische hulpmiddelen en de linkerhand in de broekzak - ging viraal en inspireerde zelfs polsstokspringer Armand Duplantis na zijn gouden sprong.
🥇 Armand Duplantis
Last but not least hoort ook Armand Duplantis zelf wel in dit lijstje thuis.
De Zweedse polsstokspringer zorgde voor een van dé kippenvelmomenten van deze Olympische Spelen met zijn sprong over 6,25 meter.
De overige competities in het Stade de France waren op dat moment al afgerond, waardoor alle ogen in het stadion op hem gericht waren. Met zijn allerlaatste sprong van het toernooi wipte Duplantis naar een wereldrecord.
Dan mag je al eens vieren als meme.