Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
rit 17  /  17 - Luik-Bastenaken-Luik
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

Met de goeie raad van Tom Boonen het voorjaar in: "Neem alles wat je kan, Lotte Kopecky!"

 wo 21 februari 2024 16:17
Lotte Kopecky mag dit voorjaar in haar regenboogtrui koersen.

Moet het vrouwenpeloton ook dit jaar nederig buigen voor SD Worx-Protime? Vorig jaar verzamelde het topteam meer dan 60 overwinningen. Lotte Kopecky, Demi Vollering en co zijn ook in 2024 dé te kloppen vrouwen. Of zijn ze vooral elkaars grootste concurrentes? Ruben Van Gucht en Marijn de Vries maken hun inschatting in Sporza Daily. 

Met Demi Vollering, Lotte Kopecky, Marlen Reusser en Lorena Wiebes bekleedt SD Worx-Protime liefst de volledige top 4 van de huidige UCI-ranking.

 

Het topteam won dit seizoen al 7 keer. Zijn we op weg naar een herhaling van het afgelopen wonderjaar?

 

"Het is vergelijkbaar met Visma-Lease a Bike", ziet Ruben Van Gucht in Sporza Daily. "Ze zijn het aan hun stand verplicht."

 

"Zal het 10 op 10 worden? Neen, maar misschien wel 9 op 10. Er is tegenstand, maar het overwicht is groot. Dat hebben we al gezien in de voorbije koersen."

 

"Ze zijn er klaar voor. De andere ploegen hoeven er niet op te rekenen dat SD Worx minder is dan vorig jaar. Dat is duidelijk."

wereldranking

naampuntenploeg
1
Demi Vollering
6154.86
Team SD Worx - ProtimeSDW
2
Lotte Kopecky
4753
Team SD Worx - ProtimeSDW
3
Marlen Reusser
3487.53
Team SD Worx - ProtimeSDW
4
Annemiek van Vleuten
3000.57
5
Lorena Wiebes
2845
Team SD Worx - ProtimeSDW
6
Katarzyna Niewiadoma
2624.04
Canyon - SRAM RacingCSR
7
Cecilie Ludwig
2543
FDJ - SUEZFST
8
Juliette Labous
2106.8
Team dsm-firmenich - PostNLDFP
9
Silvia Persico
2036.64
UAE Team ADQUAD
10
Pfeiffer Georgi
2028
Team dsm-firmenich - PostNLDFP
ploegpunten
1
Team SD Worx - Protime
1720
1
Team SD Worx - Protime
1720
2
Lidl - Trek
1663
3
Canyon - SRAM Racing
1424
3
Canyon - SRAM Racing
1424
4
UAE Development Team
1327
5
Liv - AlUla - Jayco Women's Continental Team
1315
6
Team Visma - Lease a Bike
1085
7
AG Insurance - Soudal Team
1057
7
Movistar Team
1057
ploegpunten
1
Nederland
15155.23
2
Italië
8998.93
3
België
6637
4
Polen
6436.09
5
Zwitserland
6392.05
6
Frankrijk
5186.69
7
Groot-Brittannië
5009.43
8
Australië
4197.62
9
Duitsland
3871.95
10
Denemarken
3726.57

Ik ben ongelofelijk benieuwd naar Kopecky. Ik was enorm onder de indruk van haar in de UAE Tour. Ze heeft deze winter weer een enorme stap gezet, waarvan je denkt: "Dit kan helemaal niet."

Marijn de Vries

Vorig jaar werden de hapjes verdeeld tussen de 4 tafelgasten. Kopecky won onder meer de Ronde van Vlaanderen, Vollering won de Strade en de klassiekers in de Ardennen, Reusser greep haar kans in Wevelgem en Wiebes scoorde tussendoor.

 

Maar dreigen ze bij SD Worx het slachtoffer te worden van hun eigen succes? Zo wil Kopecky op ontdekkingstocht in Luik, droomt Vollering luidop van Vlaanderen, wil ook Reusser een meer beschermde status en klopt ook Wiebes op tafel.

 

"Of Kopecky en Vollering in elkaars vaarwater zullen komen? De vraag stellen is ze meteen ook beantwoorden", weet analiste Marijn de Vries.

 

"Ik ben ongelofelijk benieuwd naar Kopecky. Ik was enorm onder de indruk van haar in de UAE Tour. Ze heeft deze winter weer een enorme stap gezet, waarvan je denkt: "Dit kan helemaal niet.""

 

"Van Vollering wordt dan weer gezegd dat ze niet kan sprinten, maar ze kan zeer goed finishen. Ze zullen elkaar echt in de weg zitten, dat kan bijna niet anders."

 

"Al zullen ze het heus wel draaien dat ze van elkaar kunnen profiteren, want de ene kan winnen als de andere ruimte geeft. "

Groene trui Lotte Kopecky en gele trui Demi Vollering in de Tour.

Verdeel en heers

Dat laatste haakje lijkt vooral op papier een makkelijk uitgangspunt. De realiteit zit wellicht complexer in elkaar.

 

"Ik denk dat ze op dit moment al overlegd hebben wie waar een vrijgeleide krijgt", meent ex-renster De Vries.

 

"Lotte wil Roubaix winnen en ook Luik staat hoog op haar lijst. Vollering wil de Ronde winnen. Ik denk dat ze het op die manier een beetje zullen verdelen."

 

Reusser zal vooral "op haar typische manier" proberen toe te slaan, meent De Vries. "Haal haar maar eens terug als ze wegrijdt."

 

En Wiebes klimt dan weer steeds beter. "Ze verteert die heuveltjes beter en ze komt dichter bij het profiel van Kopecky."

 

"Ik twijfelde wie ik zou opschrijven voor de Omloop, maar uiteindelijk ben ik toch voor Kopecky gegaan."

Als kopvrouw moet Lotte zelf het wedstrijdbeeld bepalen. Ze hoeft niet per se te rekenen op haar sprint, maar ze zal de lijn van vorig jaar in Glasgow moeten doortrekken. Lotte zal de aanvalstrom moeten luiden.

Ruben Van Gucht

Met al die kanshebbers in dezelfde stal wordt het een evenwichtsoefening om iedereen een moment de gloire te gunnen. Al diept Ruben Van Gucht voor Lotte Kopecky nog een goeie raad van Tom Boonen op.

 

"Ik herinner me zijn woorden van vorig jaar: "Als Lotte in zulke situaties zit, dan is er maar één oplossing. Ze moet dan aanvallend koersen. Ze moet de koers in handen nemen en ze mag niet achter de feiten aanhollen.""

 

"Als kopvrouw moet ze zelf het wedstrijdbeeld bepalen. Ze hoeft niet per se te rekenen op haar sprint, maar ze zal de lijn van vorig jaar in Glasgow moeten doortrekken."

 

"Lotte zal de aanvalstrom moeten luiden en dat wordt voor de kijker alleen maar extra interessant."

 

"Ik zou haar, in haar regenboogtrui, aanraden: neem alles wat je kan! Twijfel niet, dit is een van jouw jaren. Stel niet uit, maar doe het nu."

Geen videospelletje

In deze aflevering van Sporza Daily staan Ruben Van Gucht en Marijn de Vries ook stil bij de concurrentie. "Die is er ook. Het zou net te veel een videospelletje zijn als er niets te doen is aan SD Worx", zeggen ze.

 

Bij welk blok waait een nieuwe wind? Welke kersverse mama zal er staan? Verliezen we een oude vos te veel uit het oog? Kan de crosskoningin zich manifesteren? En kunnen de andere Belgen potten breken? 

Jouw ploeg mee aan de start?
rit 17  /  17 - Luik-Bastenaken-Luik
1
dagen
7
uur
13
minuten
3
seconden
Stel op tijd jouw ploeg samen en word dé Wielermanager van 2024!
Stel je ploeg samen