Ga naar de inhoud

AG Insurance-Soudal in de Sporza Wielermanager: "Zij zou wel eens de verrassing kunnen worden dit voorjaar"

 za 17 februari 2024 10:32
Ashleigh Moolman.
Ashleigh Moolman.

Om jullie wat op weg te zetten in de eerste vrouweneditie van de Sporza Wielermanager, stellen we de komende dagen de topteams voor. Vandaag: AG Insurance-Soudal door de ogen van ploegmanager Natascha den Ouden.

Kopvrouwen

  • Ashleigh Moolman (€6M): "Onze kopvrouw voor de Strade Bianche, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Ashleigh is 38, begint aan haar laatste seizoen en is beter dan ooit."

    "Afgelopen winter is Ashleigh met een voedingsdeskundige aan de slag gegaan: ze heeft meer energie en ziet er sterker uit. Schrijf haar maar op", zegt ploegmanager Natascha den Ouden overtuigend.

  • Ally Wollaston (€4M): "De snelste sprintster uit ons team. Ally won al vroeg in het seizoen een etappe in de Tour Down Under, maar zal wat later afzakken naar de Belgische voorjaarskoersen. Haar hoofddoel dit jaar zijn de Olympische Spelen: ze mikt op goud in het omnium (en is dus een concurrente van Lotte Kopecky)." 

Mogelijke revelaties

  • Sarah Gigante (€4M): "Een renster voor de klimklassiekers. Ze moet in die wedstrijden onze kopvrouw Ashleigh Moolman bijstaan, maar ze zou ook zomaar haar evenknie kunnen zijn. De voorbije jaren kende Sarah heel veel pech bij Movistar. Ze is zelf bij ons komen aankloppen en won in januari meteen de Tour Down Under."

  • Marthe Goossens (€3M): "Zij zou wel eens de verrassing kunnen worden dit voorjaar. Als jonge renster heeft ze een enorme stap gezet. Marthe is snel in een sprint, ontzettend getalenteerd en heel coachbaar. In de Vlaamse klassiekers kan ze lang meegaan."

  • Ilse Pluimers (€3M): "Een Chantal Blaak-type. Op de VAM-berg kroonde Ilse zich vorig jaar tot Europees kampioene bij de beloften. Ze is gemaakt voor de Vlaamse klassiekers. Iedereen vergeet wel dat ze nog heel jong is: Ilse moet in april nog 22 jaar worden."

  • Kimberly Pienaar (€2M): "De winnares van de Cape Epic vorig jaar. Kimberly komt uit Mauritius, een land waar geen wielercultuur heerst. Ze stuurde me vorig jaar op LinkedIn een berichtje dat me triggerde. Ik ben dan in haar trainingsdata gedoken en die stonden me aan. Kimberly is snel, ze kan dit voorjaar al enkele resultaten rijden."

  • Maud Rijnbeek (€2M): "Een renster voor de Vlaamse klassiekers. Maud kan goed uit de voeten op korte klimmetjes en middellange beklimmingen. Dat bewees ze dit seizoen al op Mallorca. Ik verwacht dit voorjaar wel iets van haar."

Andere interessante rensters

  • Justine Ghekiere (€4M): "Een vaste pion in de Waalse klassiekers. Ze zal in die wedstrijden in dienst rijden van Ashleigh Moolman."

  • Julie Van De Velde (€3M): "Maakte dit seizoen de overstap van Fenix-Deceuninck naar ons team. Ze is een vaste waarde in de klimklassiekers, maar we zullen met haar ook weer meer focussen op het tijdrijden. Julie is kinesiste en heel verstandig. Geef haar een taak die bij haar past en ze voert die perfect uit. Ze staat ook open voor nieuwe inzichten."

Talenten uit de belofteploeg

"Rensters uit ons Devo-team mogen we opstellen in koersen zoals de Omloop van het Hageland, Le Samyn en de Scheldeprijs. Niet in WorldTour-koersen", legt Natascha den Ouden uit.

"Van die jonge rensters zijn er een aantal die deze winter een stap hebben gezet, dan denk ik aan Febe Jooris (€2M), mijn dochter Mirre Knaven (€2M)Julia Kopecky (€2M) en Fien Masure (€2M)."

"Ook Lore De Schepper (€2M), 2e op het BK veldrijden voor beloften, is een groot talent. Op langere termijn kan zij scoren in de Ardennen-klassiekers."

Doel in de klassiekers

"Uitgesproken doelen hebben we niet, tijdens een koers kunnen we nog altijd bijsturen", zegt Den Ouden. "In de toekomst willen we wel een van de toonaangevende ploegen worden."

 

"We hebben een eigen opleidingsstructuur met een junioren- en belofteploeg. We hopen dat andere teams naar ons voorbeeld ook die weg inslaan."

 

"Want om op termijn een bredere top in het mondiale wielrennen te krijgen, mogen we niet enkel op de top van de piramide focussen. De basis van de piramide is heel belangrijk om de top te onderhouden."

 

"Nu zijn er 4 à 5 rensters die de prijzen verdelen in het vrouwenwielrennen. Bij de mannen is dat niet het geval en dat moet op termijn ook zo zijn in het vrouwenwielrennen."

Jouw ploeg mee aan de start?
Doe mee met de wielermanager 2024!
0
dagen
1
uur
0
minuten
0
seconden
Stel op tijd jouw ploeg samen en word dé Wielermanager van 2024!
Stel je ploeg samen