Ga naar de inhoud

Analyse van de avond die onze Belgische clubs doet dromen: "Geen enkele ploeg speelt met schrik"

 vr 14 april 2023 09:56
Union in de Europa League, Anderlecht en Gent in de Conference League.
Union, Anderlecht en Gent houden hun kansen gaaf voor de halve finales in Europa.

Anderlecht maakte een reuzensprong, Union en KAA Gent zetten een stapje in de goeie richting. Na de heenmatchen in de kwartfinales mogen onze drie vertegenwoordigers nog luidop dromen van meer in Europa. Dit is de (hoopgevende) analyse van onze radiocommentatoren in het stadion: "Wie had dit durven te denken?"

Peter Vandenbempt over Anderlecht: "Hier had iedereen voor getekend"

"Dit was de perfecte Europese avond voor Anderlecht. Het heeft uit zijn prestatie en wedstrijd echt het maximale gepuurd. Paars-wit creëerde weinig tot geen kansen, maar scoorde wel twee formidabele goals - eerst die dubbele dubbelpass tussen Dreyer en Murillo, vervolgens de knal van Ashimeru."

 

"In een niet zo ver verleden was die efficiëntie nochtans een geweldig probleem. Daarnaast speelde Anderlecht ook heel compact. AZ kreeg pas op het uur een eerste echte mogelijkheid, maar botste alweer op een sterke Verbruggen. Ook N'Diaye verdient een eervolle vermelding: formidabel wat hij allemaal durft op die leeftijd."

Het is een geweldig mentaal voordeel dat Anderlecht al zes matchen op rij geen goal meer incasseerde.

Peter Vandenbempt

"Is Anderlecht nu al zeker van de halve finale in de Conference League? Dat denk ik dan ook weer niet. Er schuilt zeker nog gevaar in AZ voor eigen publiek - dat bewezen ze al tegen Lazio. Misschien zullen hun bepalende spelers Karlsson en Pavlidis dan ook iets verder staan."

 

"Ach, Anderlecht heeft tegen Villarreal al bewezen dat het kan overleven. Bovendien is het een geweldig mentaal voordeel dat ze al zes (!) matchen op een rij geen doelpunt incasseerden. In Alkmaar moeten ze wel proberen om er iets beter uit te komen op de tegenaanval, maar voor 2-0 had iedereen op voorhand getekend."

 

"Wie had dit voor Nieuwjaar durven te denken van Anderlecht? Of zelfs erna... Het is al van 1990 geleden dat paars-wit nog eens in een Europese halve finale stond. 33 jaar, dus. Dan heb je volgende week toch een klein afspraakje met de geschiedenis." 

Tom Boudeweel over Union: "Kan rekenen op sterk blok en flits van Boniface"

"Union heeft alles nog in handen, zoveel is duidelijk. 1-1 gelijkspelen tegen een Leverkusen in vorm is zeker een goede prestatie. Het enige probleem was het laatste halfuur. Union kon de bal toen niet bijhouden."

 

"De vorige ronde werd het ook 3-3 in Berlijn. Thuis maakt Union dus 50% kans om het opnieuw af te maken. Al zal het weer een supermatch moeten zijn."

Boniface zat niet lekker in de match, verloor geregeld de bal, maar toch was hij weer beslissend.

Tom Boudeweel

"Union plaatst zich voor de halve finales van de Europa League als het de schaarse kansen die het krijgt, blijft afwerken. Het heeft getoond dat het een sterk blok kan vormen en kan rekenen op een flits van Boniface."

 

"Zijn grens ligt toch boven die van Union. Stap voor stap toonde hij dat hij een erg goede spits is. Hij zat niet lekker in de match, verloor geregeld de bal, maar toch was hij weer beslissend."

 

"Het enige minpuntje: Boniface loopt soms wat over van zelfvertrouwen en is dan blind voor zijn ploegmaats. Voetbal blijft een teamsport. Hij had Union een dienst kunnen bewijzen in het laatste halfuur door de bal wat langer bij te houden. Als Geraerts hem dat influistert, wordt de terugmatch heel interessant."

Bert Sterckx over Gent: "Tackle Piatkowski wereld van verschil"

"Veel meer dan vóór de match voelt KAA Gent: tegen dit West Ham kunnen we winnen. Met uitzondering van het openingskwartier moest het zeker niet onderdoen - misschien toonden ze zelfs iets te veel respect. Die ongelukkige tegengoal was een klap, maar Gent herstelde zich wel. Ze hadden ook nog de beste kansen om te winnen, met onder meer die mogelijkheid van Tissoudali."

 

"Eveneens cruciaal gisteren: die ultieme tackle van Piatkowski. Als Gent zou doorgaan, zal iedereen dat het beslissende moment uit deze confrontatie noemen. De Pool voorkomt daar misschien de 1-2 én ontsnapt door tussenkomst van de VAR aan een gevaarlijke vrijschop plus rood. Je kunt dus stellen dat de wereld er dan helemaal anders had uitgezien voor Gent."

Het wordt afwachten hoe Roef mentaal herstelt van dat foutje.

Bert Sterckx

"In Londen zal Vanhaezebrouck ongetwijfeld nog eens willen stunten, zoals enkele jaren geleden tegen Tottenham. Hij zal in de aanloop wel nog een paar pijnpunten uit de heenmatch aanhalen. Zoals het concentratieverlies bij de tegengoal en de afgekeurde treffer na een blunder van Roef. Het wordt afwachten hoe de doelman mentaal herstelt van dat foutje."

 

"Na de wedstrijd zat iedereen in de perszaal ook nog naar de matchen van Anderlecht en Union te kijken. Weet je wat ons opviel? Geen enkele Belgische ploeg speelt nog met schrik in Europa. Nochtans spelen ze tegen ploegen die op papier beter en rijker zijn... Dat belooft voor volgende week."