Ga naar de inhoud
Ashimeru viert de 2-0.

Anderlecht droomt luidop van Europese halve finale na straffe 2-0-zege tegen AZ

 do 13 april 2023 22:20
Anderlecht
einde
2-0
AZ
AZ
einde (pen.)
24-01
AND
 1. 22' - Doelpunt - Amir Murillo (1 - 0)
 2. 31' - Geel - Sam Beukema
 3. 42' - Geel - Vangelis Pavlidis
 1. 67' - Verv. Islam Slimani door Benito Raman
 2. 70' - Doelpunt - Majeed Ashimeru (2 - 0)
 3. 73' - Geel - Lior Refaelov
 4. 75' - Verv. Sven Mijnans door Djordje Mihailovic
 5. 75' - Verv. Jens Odgaard door Jesper Karlsson
 6. 76' - Verv. Francis Amuzu door Mario Stroeykens
 7. 77' - Verv. Lior Refaelov door Kristian Arnstad
 8. 79' - Geel - Tijjani Reijnders
 9. 83' - Verv. Myron van Brederode door Mayckel Lahdo
 10. 83' - Verv. Amadou Diawara door Marco Kana
UEFA Europa Conference League - speeldag 1 - 13/04/23 - 21:01
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
22'
Amir Murillo
22'
Amir Murillo
1 - 0
70'
Majeed Ashimeru
70'
Majeed Ashimeru
2 - 0

Waar eindigt dit Europese sprookje voor Anderlecht? Paars-wit mag dromen van de halve finales in de Conference League na een knappe 2-0-zege tegen AZ. Murillo deed het Lotto Park een eerste keer ontploffen, na rust zorgde Ashimeru voor explosie nummer twee en Verbruggen ontmijnde (alweer) alle gevaarlijke momenten. Straf.

Anderlecht - AZ in een notendop:

 • Sleutelmoment: Twintig minuten voor het einde, na enkele lastige minuten voor de thuisploeg, schenkt Ashimeru Anderlecht een dubbele voorsprong. Met een bijzonder knap schot, maar ook met dank aan de voorbereidende actie van de aalvlugge Amuzu.

 • Man van de match: Dankzij Majeed Ashimeru kan Anderlecht volgende week met een pak vertrouwen en een uitstekende uitgangspositie afreizen naar Alkmaar. De knappe treffer van de Ghanees geeft paars-wit net dat tikkeltje meer ademruimte voor de terugwedstrijd.

 • Opvallend: Anderlecht is pas de derde ploeg die AZ in deze Europese campagne een nederlaag kan aansmeren. Eerder was dat ook al Dundee United gelukt in de derde kwalificatieronde (waarna de Schotten in Alkmaar met 7-0 verloren). In de groepsfase kon ook het Cypriotische Apollon Limasol op eigen veld winnen van AZ.

Murillo breekt de ban met rake kopbal

Met Anderlecht en AZ stonden twee reuzendoders tegenover elkaar. Paars-wit knikkerde Villarreal uit het toernooi, AZ schudde Lazio van zich af. De club uit Alkmaar liet er geen gras over groeien. Amper 15 seconden na de aftrap moest Verbruggen al in de voeten duiken van de doorgebroken Pavlidis.

Het was de voorbode van een fel begin van AZ. Anderlecht moest achteruit, al bleven uitgespeelde kansen voor de bezoekers wel uit. Pas op het kwartier kwam paars-wit even piepen met een ingestudeerd nummertje op een vrije trap, maar het schot van Dreyer was te slap om Ryan, ex-Club Brugge, te verschalken.

Diezelfde Dreyer loodste Anderlecht halfweg de eerste helft wel naar een voorsprong. De Deen schilderde een haarfijne voorzet op het hoofd van Murillo en die kopte de bal buiten het bereik van Ryan. Tweede kans en meteen bingo, Anderlecht was dodelijk efficiënt.

AZ kwam nadien een paar keer gevaarlijk opzetten, maar op de beslissende momenten liep het steeds spaak. Anderlecht hield de match al bij al makkelijk onder controle en dreigde zelf nog eens met een weliswaar flauw schot van Refaelov.

Ashimeru laat Anderlecht-fans dromen

In de tweede helft probeerde een al bij al matig AZ zijn niveau op te krikken, maar Anderlecht echt in de problemen brengen lukte amper. Verbruggen moest wel tussenbeide komen op een schot van Kerkez, terwijl Pavlidis te weinig aanving met een kopbalkans.

Rond het uur kroop paars-wit wel door het oog van de naald. Kerkez kon een door Anderlecht verloren gewaande bal nog net binnenhouden en bediende de vrijstaande Mijnans, maar die mikte de reuzenkans op de gelijkmaker naast.

Twintig minuten voor het einde sloeg Anderlecht uit het niks genadeloos toe. Amuzu zette Beukema gezwind in de wind op links en legde goed achteruit naar Ashimeru. Die rondde de fraaie aanval af met een al even mooi schot: 2-0.

Anderlecht zat plots in een zetel, zeker omdat AZ er ook niet in slaagde om een slotoffensief te ontketenen. Een poging van Kerkez strandde in het zijnet, een afstandsschot van Reijnders raakte niet voorbij de alweer foutloze Verbruggen.

Meer had een flauw AZ niet te bieden. De Nederlandse club staat volgende week voor een pittige opdracht in Alkmaar, Anderlecht mag luidop dromen van een (Belgische?) halve finale.

Riemer: "Niet denken dat we al iets gewonnen hebben"

 • Bart Verbruggen (Anderlecht): "Ik ben blij dat we zo efficiënt waren en zo weinig kansen tegen kregen. De clean sheet is niet mijn prestatie, maar die van het team. Ik ben blij als ik positieve invloed kan hebben op het team. Iedereen zit op een stijgende lijn en die proberen we gewoon allemaal door te trekken. We zitten nog niet bijna in de halve finales, we hebben nog één wedstrijd te spelen en die nemen we zeer serieus. Wij hebben nog geen seconde het gevoel gehad dat we nu met één been in de halve finales staan. Er komen nu superbelangrijke weken aan en we gaan alles op alles zetten om elke wedstrijd te winnen."

 • Jan Vertonghen (Anderlecht): "Het verschil tussen AZ en wij? Dat wij scoorden en zij niet. In het spel was AZ zeker niet de mindere. Onze doelpunten vielen op een perfect moment, zeker die tweede. AZ speelde toen net heel goed en hield ons onder druk. Voor hen was het mentaal heel moeilijk om net dan die 2-0 te incasseren. Ik heb maar één keer in mijn carrière een Europese halve finale gespeeld, dus voor mij is dit ook iets waar ik heel erg naar uitkijk. Ik hoop dat ik ook uitstraal in de groep dat dit geweldige mogelijkheden zijn. Ze lijken het ook te beseffen. We speelden geen fantastische wedstrijd, maar er stond wel een groep op het veld."

 • Brian Riemer (trainer Anderlecht): "Ik ben heel gelukkig, al weten we natuurlijk dat we er nog niet zijn. We hebben de eerste helft gewonnen. Er is dus ook niet gevierd in de kleedkamer. We hebben vandaag een sterke prestatie neergezet en verdienden de overwinning. We hebben een heel solide wedstrijd gespeeld, het was moeilijk voor AZ om kansen te creëren. Anderzijds waren we ook zelf gevaarlijk. Ik ben zeer tevreden over de teamprestatie. AZ is natuurlijk een sterke ploeg en dus hebben ze ons bij momenten in het defensief gedrongen. Maar we zijn erin geslaagd die periodes te overleven en kwamen er goed uit. Je weet dat je maar enkele kansen krijgt en die hebben we goed benut, ik was zeer blij met onze efficiëntie. Die tweede goal viel net toen we onder druk stonden. Het is ook een kwaliteit om soms goed te verdedigen en te wachten op het juiste moment om uit te breken. Wij hebben nu natuurlijk de beste kaarten, maar we weten dat AZ sterk is op eigen veld. Een 2-0-voorsprong kan ook snel weer weg zijn. Wij moeten aan die terugwedstrijd beginnen alsof het 0-0 is en weer voor de zege gaan. We mogen zeker niet de fout maken te denken dat we al iets gewonnen hebben. Tegen Villarreal speelden we tegen de topfavoriet en toonden we onze kwaliteiten. We weten wat we kunnen, dat toont dit team al geruime tijd. In de competitie hebben we in het verleden een achterstand opgelopen en daar kunnen we niks meer aan doen. Maar sinds we samen in december gestart zijn, hebben al een geweldige reeks neergezet. Dat is geen toeval meer, dus we hebben een groot geloof in onszelf."

Reacties na de match van Verbruggen en Riemer:

Fase per fase

90+4'

Einde

Anderlecht heeft een flinke stap gezet richting de halve finales van de Conference League. Paars-wit was dodelijk efficiënt tegen een al bij al matig AZ. Murillo opende halfweg de eerste helft de score en Ashimeru maakte de uitgangspositie in de tweede helft nog wat mooier. AZ had weinig in de pap te brokken en staat volgende week voor een pittige opdracht in Alkmaar.

90+4' tweede helft
90+4'

Het is zowaar Anderlecht dat nog eens voor dreiging zorgt. Stroeykens waagt zijn kans met een verre knal, maar kan zijn schot niet kadreren.

90+1'

Drie extra minuten, zolang moet Anderlecht nog standhouden. De thuissupporters zingen en dansen, het is volop genieten in het Lotto Park van een Europese glansprestatie.

90+1'

3 - extra time

Er komen 3 minuten extra tijd bij.
90'

AZ slaagt er niet in om een slotoffensief te ontketenen. De club uit Alkmaar gaf maar een fletse indruk in het Lotto Park. Anderlecht lijkt alle kansen te hebben om zich te plaatsen voor de halve finales. Of zit het venijn nog in de staart?

85'

Arnstad besluit recht op Ryan

Anderlecht mag het initiatief niet helemaal uit handen geven in de slotfase en prikt nu toch nog eens tegen. Dreyer schildert de bal op het hoofd van Arnstad, maar die kopt van dichtbij recht in de handen van Ryan.

84'

Bij Anderlecht mag Kana nog even meedoen. Hij neemt de plaats in van Diawara.

83'
wissel
83'

Reijnders niet voorbij Verbruggen

AZ probeert er nog iets van te maken in de slotfase. Reijnders krijgt even iets te veel ruimte op de rand van de zestien en waagt zijn kans. Verbruggen toont zich nog maar eens een betrouwbaar sluitstuk.

82'
81'
78'

AZ knutselt nog eens een knappe aanval in elkaar. Kerkez besluit de actie met een schot in het zijnet. Een voorzet was een betere optie geweest.

76'

Exit Amuzu en Refaelov

Ook Refaelov, die daarnet nog geel kreeg, wordt onder luid applaus naar de kant gehaald. Zijn plaats wordt ingenomen door Arnstad. Ook Amuzu wordt vervangen, door Stroeykens.