Cuypers zorgt voor 1-1.

Alles kan nog voor KAA Gent: Buffalo's trekken met 1-1 naar Londen na intens duel

2. 34' - Geel - Angelo Ogbonna
  3. 45+3' - Doelpunt - Danny Ings (0 - 1)
  1. 47' - Geel - Julien De Sart
  2. 57' - Doelpunt - Hugo Cuypers (1 - 1)
UEFA Europa Conference League - speeldag 1 - 13/04/23 - 18:45
45+3'
Danny Ings
0 - 1
Danny Ings
45+3'
57'
Hugo Cuypers
57'
1 - 1

Dat wordt een thriller in Londen. KAA Gent heeft - ondanks de betere kansen - geen bonus kunnen afdwingen in zijn heenmatch tegen een flauw West Ham. De Buffalo's kwamen na een onoplettendheid op achterstand, maar toonden zich vervolgens veerkrachtig. Cuypers scoorde net voor het uur de gelijkmaker, nadien zag Orban een spectaculaire omhaal uiteenspatten op de lat. "De kwalificatie zit erin voor ons", zei doelpuntenmaker Cuypers achteraf.

KAA Gent - West Ham United in een notendop:

• Moment van de match: in de slotfase deed Orban iets geks. Of iets geniaals. Ter hoogte van de backlijn koos hij voor een omhaal. Het doelpunt van het toernooi spatte uit mekaar op de lat.

• Man van de match: Castro-Montes had een voet in flink wat aanvallen van Gent. Met een bal door de benen van zijn tegenstander bracht hij Cuypers in stelling voor de 1-1.

• Statistiek: West Ham had dit seizoen elke Europese wedstrijd gewonnen, 10 op een rij. Tot Gent de Premier League-club een halt toeriep.

West Ham verrast Gent met snelle inworp

Met West Ham United kwam een team uit de Premier League over de vloer in Gent, een team dat alle wedstrijden al gewonnen had in de Conference League.

KAA Gent was niet onder de indruk. De openingsfase verliep wat stroef, maar gaande weg nam het de touwtjes in handen.

De thuisploeg kende een goeie periode met een handvol kansen, maar geen doelpunten.

Vijf minuten voor de rust kwam Roef goed weg na een misser. De VAR had hands gezien van zijn tegenstander, de 0-1 telde niet.

Niet veel later telde het doelpunt van West Ham wel. De Engelsen pakten Gent met een snelle inworp. Danny Ings hoefde de bal maar binnen te tikken aan de verste paal.

Cuypers rondt knappe aanval af, Orban zorgt voor spektakel

Had KAA Gent een tik gekregen? Na de rust duurde het even vooraleer de thuisploeg een antwoord in mekaar kreeg gebokst.

Het antwoord mocht er wel zijn. Castro-Montes zette een een-tweecombinatie op met Orban en speelde de bal door de benen van zijn tegenstander richting Cuypers.

Die twijfelde niet en scoorde als een echte spits: 1-1.

Gent kwam goed weg toen Bowen te veel vrijheid kreeg in het centrum. Roef verkleinde de hoek prima en dwong de Engelsman tot een misser.

In de slotfase deed Orban iets geks. Of iets geniaals. Ter hoogte van de grote backlijn koos hij voor een omhaal. De bal belandde pardoes op de lat.

"Dit had het doelpunt van het toernooi kunnen zijn", meldde de UEFA.

Meteen na zijn eigenwijze poging maakte Orban plaats voor het Europese seizoensdebuut van Tissoudali. De aanvaller luisterde zijn rentree net niet op met een doelpunt. Hij mikte naast.

In de extra minuten schatte de scheidsrechter een tackle van Gent-verdediger Piatkowski foutief in. Hij stuurde de Pool van het veld, na tussenkomst van de VAR zag hij zijn misser in.

Volgende week speelt KAA Gent de return in Londen. De halve finales zijn nog een optie voor de Belgische bekerwinnaar.

Cuypers: "Kwalificatie zit erin voor ons"

"Er zat meer in", denkt doelpuntenmaker Hugo Cuypers. "We moeten richting Londen trekken met alle hoop op de kwalificatie."

"We hebben laten zien dat we minstens de evenknie zijn van West Ham. Als we daar onze kansen grijpen, zit de kwalificatie er zeker in voor ons."

Cuypers maakte zijn vijfde van het seizoen in Europa. "Die bal ging er lekker in", vertelt hij, "maar het is vooral een collectieve prestatie."

Vanhaezebrouck: "Nu zullen de spelers er ook in geloven"

Ook Hein Vanhaezebrouck heeft goede hoop op een goede afloop volgende week in Londen.

"Ik had al heel veel geloof dat er iets mogelijk was. Nu zullen mijn spelers daar zich ook van bewust zijn", denkt de coach van KAA Gent.

"West Ham heeft zijn laatste thuiswedstrijd met 5-1 verloren en nu komt leider Arsenal op bezoek. Als ze die match verliezen, moet het echt tegen ons. Anders gaat het thuispubliek morren", redeneert Vanhaezebrouck. "Dat moet ons hoop geven."

Dan moet Gent wel zorgvuldiger afwerken.

"We hebben best wat kansen gecreëerd: 20 in totaal, weliswaar slechts 3 of 4 op doel. Dat is te weinig", vindt de coach.

"Zulke momenten moeten we pakken. Hugo Cuypers doet dat."