Omstreden boksster Khelif breekt stilte na genderdiscussie: "Nu goud pakken, is beste antwoord op alle haat"

 ma 5 augustus 2024 11:20

Je zou maar eens Imane Khelif heten tijdens de Olympische Spelen anno 2024. De Algerijnse boksster stond de afgelopen week in een storm door een genderdiscussie. Ze kreeg een golf van kritiek te verwerken, omdat ze deelneemt aan de vrouwencompetitie boksen. Nu spreekt ze voor het eerst: "Het pestgedrag kan mensen echt vernietigen."

Haar naam is intussen gekend in internationale media en allerminst onbesproken op socialemediaplatformen.

 

Imane Khelif kreeg al veel te verduren de afgelopen week, omdat ze deelneemt aan het olympische bokstoernooi bij de vrouwen ondanks een bezwarende testosterontest in het verleden.

 

De Algerijnse werd kop van jut voor iedereen met een mening erover. Ook de tegenstand aarzelde niet om haar af te schilderen als een monster.

 

En dat hakte erin bij de boksster, die nu voor het eerst spreekt.

 

"Dat pestgedrag, die haat ... Het kan mensen echt vernietigen", vertelt ze bij SNTV. "Zowel mentaal als fysiek. Daarom vraag ik uitdrukkelijk om ermee op te houden."

Het was helemaal niet makkelijk om dit allemaal te verwerken en tastte mijn waardigheid als mens aan.

Imane Khelif

De 25-jarige Algerijnse zit door de commotie ook met haar gedachten bij haar familie.

 

"Ik hoop dat ze niet te veel gevolgen dragen van de storm en ze zich geen zorgen maken over me", deelt Khelif. "Als God het wil, zal deze crisis eindigen met een gouden medaille. Dat zou het beste antwoord zijn."

 

Zelf trekt ze zich niets aan van de tsunami aan meningen op sociale media.

 

"De mening van andere mensen interesseert me niet. Ik focus me alleen op een gouden medaille. Daarenboven hebben we een team voor mentaal welzijn op de Spelen. Dat laat me niet toe op de platformen te scrollen."

 

Toch is het onvermijdelijk dat de hetze haar bereikt: "Door het gedoe begon ik enorm nerveus aan het toernooi. Het was helemaal niet makkelijk om dit allemaal te verwerken en tastte mijn waardigheid als mens aan."

 

Het weerhield Khelif niet om een medaille te pakken. Vanavond om 22.30 uur doet ze een gooi naar de eindstrijd voor goud in haar halve finale tegen de Thaise Janjaem Suwannapheng.

Gerelateerd: