red flames in kwalificaties EK 2025

red flames in groep A2
België Spanje 0-7
Denemarken België 4-2
Tsjechië België 1-2
België Tsjechië 1-1
België Denemarken 0-3
Spanje België 2-0
stand
    M W G V +/- ptn
1. Spanje 6 5 0 1 +13 15
2. Denemarken 6 4 0 2 +6 12
3. België 6 1 1 4 -13 4
4. Tsjechië 6 1 1 4 -6 4

De top 2 plaatst zich rechtstreeks voor Euro 2025 in Zwitserland. De nummer 3 mag naar de play-offs. De nummer 4 gaat ook naar de play-offs, maar degradeert wel naar League B.

Eddy Demarez ziet dat Red Flames over hun schouder moeten kijken: "Degradatie wil je echt niet"

 za 13 juli 2024 13:39
Eddy Demarez zag de Red Flames gisteren met 0-3 onderuit gaan.

Geen rechtstreeks EK-ticket voor de Red Flames, wel nog wat kopzorgen erbij na de nederlaag tegen Denemarken. Als ze in de laatste kwalifcatiewedstrijd Tsjechië niet achter zich kunnen houden, degraderen ze naar de B-divisie van de Nations League. "Dan verlies je 2 jaar op een lager niveau."

Met een zege deden de Red Flames nog volop mee voor een EK-ticket, maar Denemarken zadelde de Belgen op met een 0-3-nederlaag.

 

"In de eerste helft hebben ze hun weinige kansen, waarbij één hele grote, niet kunnen afmaken", zag commentator Eddy Demarez. "In de tweede helft heeft Denemarken dan zijn niveau opgetrokken."

 

Na de rust werd het kwaliteitsverschil duidelijk. "De Flames hebben niet de perfecte wedstrijd gespeeld en dan zijn ze redelijk kansloos tegen een ploeg van het niveau van Denemarken. Dat is kwalitatief toch nog een stap hoger."

 

"De Red Flames waren nochtans goed gestart, maar dat houden ze niet de hele wedstrijd vol. De owngoal van Cayman was ongelukkig, maar het tegendoelpunt had al eerder kunnen vallen."

Bij degradatie verlies je twee jaar met matchen tegen ploegen waar je met je vingers in je neus van wint.

Eddy Demarez

De Red Flames blijven op de 3e plaats staan, en dat lijkt hun logische plek, aldus Demarez. "Spanje en Denemarken zijn gewoon beter."

 

Door de zege van Tsjechië tegen de tot dan ongeslagen leider Spanje moeten de Belgen evenwel nog bang over hun schouder kijken. België en Tsjechië hebben allebei 4 punten, dus er ligt dinsdag extra druk op de slotmatch tegen Spanje.

 

"Als Tsjechië iets pakt tegen Denemarken, moeten de Red Flames dat ook doen tegen Spanje. Met een 4e plek zijn ze niet uitgeschakeld voor het EK - ze spelen nog altijd de play-offs - maar dan zakken ze wel naar het B-niveau van de Nations League."

 

"Dat wil je echt niet. Dan verlies je twee jaar met matchen tegen ploegen waar je met je vingers in je neus van wint. Bovendien sta je dan voor een veel moeilijkere weg naar kwalificatie voor het WK in 2027."

Gaat Spanje voluit?

Kunnen de Red Flames dinsdag net als Tsjechië iets rapen tegen wereldkampioen Spanje? "Het is moeilijk om in te schatten of Spanje voluit is gegaan tegen Tsjechië", zegt Demarez.

 

"Spanje is nu vooral bezig met de Olympische Spelen, een titel die ze nog niet hebben. Dus misschien gaan ze niet al te veel risico's nemen."

 

"Anderzijds speelt Spanje nu wel thuis. Ze hebben verloren en dat zullen ze voor eigen publiek willen rechtzetten tegen de Flames."

 

"Laat ons hopen dat ze de 3e plek kunnen vasthouden, want die 4e plek wil je echt niet. Van die moeilijke matchen leren ze nu nog iets bij, in de B-divisie zal dat niet zo zijn."

Gerelateerd: