Red Flames
Cayman en de Flames balen na de 0-3 nederlaag.

Ongelukkige owngoal luidde implosie in: Red Flames spelen rechtstreeks EK-ticket kwijt aan Denemarken

 vr 12 juli 2024 21:49
Kwalificaties EK 2025: België - Denemarken

Wat een baalavond voor de Red Flames. De Belgische voetbalvrouwen hielden lang gelijke tred tegen Denemarken, maar een ongelukkige owngoal van de gelauwerde Janice Cayman luidde de ondergang in. Uiteindelijk werd het nog 0-3. De Flames zijn zo gedoemd tot de play-offs om alsnog een ticket voor het EK te bemachtigen.

60' - Janice Cayman: 0-1 (owngoal)

65' - Harder: 0-2

82' - Holmgaard: 0-3

Een sterke eerste helft

De Red Flames speelden vanavond hun belangrijke wedstrijd in de strijd voor een rechtstreeks EK-ticket tegen Denemarken. Bij winst deden ze nog mee voor EK-kwalificatie, zo niet waren ze gedoemd om play-offs te spelen.

 

De Flames begonnen sterk aan de wedstrijd. Ze hielden een sterk blok en ook centraal zetten ze het goed vast. De eerste helft ging gelijkop. België kreeg net voor rust nog een grote kans, maar De Caigny kon niet benutten.

 

Na de rust kwam Denemarken als sterkste uit de kleedkamer. Thomsen kreeg dé kans van de wedstrijd, maar Lichtfus kwam goed uit haar doel.

 

De Deense druk werd te veel en toen jubileumspeelster Janice Cayman op het uur een voorzet van de Denen wou wegwerken, speelde ze de bal in eigen doel. Een pijnlijke owngoal in de 150e cap van de recordinternational.

De veer gebroken

Na de 0-1 leek de veer gebroken bij de Flames. Zes minuten later kon Pernille Harder veel te makkelijk de zestien binnenkomen en scoorde ze de 0-2. Een rechtstreeks EK-ticket glipte verder uit de handen van de Flames.


Tien minuten voor tijd trapte Denemarken de Belgische droom helemaal aan diggelen. Deloose verloor de bal en dankzij een combinatie knalde Holmsgaard de bal in het dak van het doel.


De Flames probeerden de eer nog te redden, maar dat lukte niet meer. 0-3 is de pijnlijke eindstand.


Spanje en Denemarken zijn nu zeker van een rechtstreeks EK-ticket. België en Tsjechië moeten onderling uitvechten wie de derde plaats verdient en play-offs mag spelen. De vierde in de poule speelt ook play-offs, maar degradeert naar Divisie B.

Serneels: "Denemarken verdient de kwalificatie"

Bondscoach Ives Serneels stak zich niet weg na de nederlaag. Hij zag dat de Belgische vrouwen hun meesterschap moesten erkennen in een sterker Denemarken. "Hun niveau is op dit moment hoger dan dat van onze ploeg", klonk het eerlijk.

 

"Ik ben tevreden van onze 1e helft. We hielden de controle over de partij, ook in moeilijke momenten. Onze veldbezetting functioneerde goed. Ik heb de meisjes dat bij de rust ook gezegd. Maar na de pauze valt het helemaal uit elkaar. Dat is heel jammer."

 

"Denemarken is een ploeg met heel veel individuele kwaliteiten, die bovendien fysiek sterk is. Als je vroeg scoort, win je misschien vandaag. Maar dat is niet gebeurd."

 

"Misschien missen we efficiëntie, maar Denemarken verdient de kwalificatie op dit moment ook gewoon. Hun niveau ligt hoger dan dat van ons. Dat zijn de feiten vandaag."

 

Serneels was ook niet helemaal verrast door de 2-1-overwinning eerder op de avond van Tsjechië tegen wereldkampioen Spanje.

 

"Na de loting voor deze campagne zei ik al dat het bijna niet moeilijker kon. Ook Tsjechië is een sterke ploeg, met veel talentvolle speelsters. Het was het sterkste land uit pot 4 en dat heeft het vandaag getoond."

Sari Kees: "De cijfers zijn overdreven."

Sari Kees: "We begonnen heel goed aan de eerste helft met veel energie en hadden ook heel veel zin in de match. Dan valt die eerste goal en volgen er snel nog twee goals. Drie te veel naar mijn mening. Maar ik vind niet dat we het slecht gedaan hebben, de cijfers zijn overdreven."

 

Justine Vanhaevermaet: "Het is zuur. We gingen vol voor de drie punten en wilden echt winnen vandaag, dus het is een grote teleurstelling. Eerste helft hadden we de controle en zijn ze heel weinig door ons blok gekomen. We hadden zelfs kansen om te scoren. Maar we beginnen te slap aan de tweede helft en vanaf de 0-1 was de veer een beetje gebroken. We hebben nog geprobeerd maar het mocht niet baten. De teleurstelling overheerst, maar we moeten klaar zijn voor Spanje. Dan moeten we er weer vol voor gaan en erin geloven want er hangt nog veel van af."

Fase per fase

21:48

Einde: ontgoocheling voor Red Flames, geen rechtstreeks EK-ticket

De Flames proberen nog, maar kunnen niet meer scoren. Play-offs zullen België EK-ticket moeten bezorgen. Eindstand 0-3.

21:46

3 minuten extra tijd

Er komen drie minuten bij in Sint-Truiden. 

21:44

Toloba komt in voor Deloose

Nieuwe wissel bij de Belgen. Spits Mariam Toloba komt in voor verdedigster Laura Deloose. Kunnen de Flames hun eer nog redden?

21:42

Boeken toe voor België: Holmsgaard knalt de 3-0 binnen

De Red Flames zullen via de play-offs hun ticket voor het EK moeten bemachtigen. Denemarken combineert goed en Sara Holmgaard knalt de 3-0 in de netten.

21:40

Denemarken straft balverlies van Deloose af: "Holmgaard knalt de bal lekker binnen"

21:37

Ook de Belgen wisselen: Janssens gaat eruit voor Blom

Bondscoach Ives Serneels volgt het voorbeeld van zijn collega. Jill Janssens gaat eraf voor collega-spits Jassina Blom. 

21:25

Wissel bij de Denen: Hasbo out, Troelsgaard in

De Deense bondscoach Lars Søndergaard wisselt op het middenveld. Sanne Troelsgaard komt in voor Josefine Hasbo.

21:25

0-2! "Pernille Harder toont daar even haar klasse, maar het werd haar niet moeilijk gemaakt"

21:24

Harder scoort de 0-2 voor Denemarken

Een rechtstreeks EK-ticket is op dit moment ver weg voor de Red Flames. Harder kan veel te makkelijk naar binnen komen en legt de bal in de verste hoek: 0-2.

21:17

0-1 voor de Denen: “Owngoal van Cayman, dat dat je net moet overkomen in je 150e interland”

21:16

Drama voor de Flames! Cayman scoort een owngoal: 0-1

Wat een drama voor Janice Cayman en de Flames! In haar 150ste interland scoort ze een owngoal op een voorzet van Thøgersen.

21:15

Goede openingsfase van Denemarken.

Eddy Demarez
21:13

Eerste gele kaart voor Denemarken

De eerste gele kaart van de wedstrijd is voor Denemarken. Hasbo komt stevig in op Wullaert en wordt opgeschreven.

21:10
21:09

België rukt nog eens op

Mississipo speelt Janssens aan, maar die kan niet controleren en verliest de bal.

21:07

Goede voorzet Janssens, maar niemand aan tweede paal

Een goede voorzet van Jill Janssens verdwijnt in een doeltrap. Er staat niemand klaar aan de tweede paal om de bal binnen te koppen.

21:06

Denemarken komt sterk uit de kleedkamer

Denemarken begint scherp aan de tweede helft. De kans van Thomsen kort na rust was dé kans van de match. Daarna volgde nog een kans die gelukkig niet al te veel kwaad kon.

21:05

Grote kans voor Denemarken: “Echt een heel goede redding van Lichtfus”