Ga naar de inhoud
De Red Flames scoren nog twee keer in de tweede helft, maar verliezen toch in Denemarken.

Weer tik in EK-kwalificatie: Red Flames kunnen wankel eerste wedstrijduur niet uitwissen in Denemarken

 di 9 april 2024 19:49
Kwalificaties Euro 2025: Denemarken - België

De Red Flames hebben ook hun tweede EK-kwalificatiewedstrijd verloren. De Belgische vrouwen werden in een kwartier voor rust van de mat geveegd in Denemarken. Op het uur leken de Flames af te stevenen op een nieuwe blamage, maar toen veerden ze recht dankzij goals van Kees en Delacauw. Een remonte zat er niet meer in, waardoor 0 op 6 toch een nieuwe tik vormt.

Goals

 

29' Vangsgaard: 1-0

39' Vangsgaard: 2-0

44' Svava: 3-0

63' Thogersen: 4-0

67' Kees: 4-1

72' Delacauw: 4-2

Na de stevige 0-7 tegen wereldkampioen Spanje was het duel in Denemarken belangrijk, mentaal én voor de eindpositie in de EK-kwalificatie. 

 

De Denen startten met de voet op het gaspedaal, maar dat leverde weinig op. België reageerde door zelf wat kansjes te creëren. Ook die misten kracht en precisie. 

 

Het werd alsmaar lastiger voor de Red Flames om de bal in de ploeg te houden. De eerste tegengoal kwam zo niet uit de lucht gevallen. Vangsgaard stond het best gepositioneerd op een corner en kopte onorthodox binnen. 

 

De spits van Denemarken was 10 minuten later opnieuw trefzeker, want de Belgen kregen geen voet aan de grond. 

 

Deze keer kon Vangsgaard van dichtbij koppen. Ze troefde Sari Kees af en werd zo niet bedreigd. 

 

Het bleef niet bij 2-0 voor rust. Svava was al goed voor de assist bij de tweede goal en scoorde ook zelf. Doelvrouw Lichtfus liet zich verrassen door een schot in de korte hoek. 

Beterschap in laatste halfuur

Met een driekoppige opdoffer wandelden de Red Flames de kleedkamer in. Ze kwamen er niet uit met beter voetbal. 

 

De snelheid in het Belgische spel was zoek. Daardoor was er regelmatig Deens gevaar. Lichtfus vermeed een paar keer de 4-0. 

 

Net voorbij het uur was het dan toch nog eens raak voor de Denen. Frederikke Thogersen maakte het mooiste doelpunt van de avond met een gekruld schot voorbij Lichtfus. 

Het leek een afstraffing te worden voor de Flames, maar die kwam er niet. Ze maakten er snel 4-1 van. Een voorzet van Deloose werd verlengd door Vanhaevermaet en Sari Kees frommelde de bal in doel. 

 

En daar bleef het niet bij. Vijf minuutjes later ging het licht even uit bij de Deense doelvrouw Ostergaard. Ze liet de bal uit haar handen glippen en liet zo Delacauw de 4-2 maken. 

Doorduwen was de opdracht voor de Flames om voor een historische comeback te zorgen. Dat lukte niet. 


Marie Detruyer raakte wel nog de paal met een gevaarlijke voorzet. De bibberende verdediging van Denemarken gaf niet meer kansen weg. 


Zo blijven de 3 punten in Scandinavië en komt Denemarken aan de leiding in de groep met een perfect rapport, naast Spanje dat 3-1 won tegen Tsjechië.

 

Voor de Belgen wordt het lastig om nog de top 2 te bereiken. Enkel de eerste twee van de groep gaan rechtstreeks naar het EK. Anders wordt het een langere weg via de barrages.

red flames in kwalificaties EK 2025

red flames in groep A2
België Spanje 0-7
Denemarken België 4-2
Tsjechië België 31/05
België Tsjechië 04/06
België Denemarken 12/07
Spanje België 16/07
stand
    M W G V +/- ptn
1. Spanje 2 2 0 0 +9 6
2. Denemarken 2 2 0 0 +4 6
3. Tsjechië 2 0 0 2 -4 0
4. België 2 0 0 2 -9 0

De top 2 plaatst zich rechtstreeks voor Euro 2025 in Zwitserland. De nummer 3 mag naar de play-offs. De nummer 4 gaat ook naar de play-offs, maar degradeert wel naar League B.

Denemarken - België

19:50

EINDE: 0 op 6 voor Red Flames

De Red Flames lijden hun tweede nederlaag op rij. Ze gaan kopje onder in een doelpuntenrijk duel. Denemarken kwam stevig op voorsprong: 4-0. Met beter en sneller voetbal knokten de Red Flames nog terug. De twee treffers zijn vooral eredoelpunten, maar kunnen ook belangrijk zijn op termijn voor de EK-kwalificatie. 

19:49

Ondanks verwoede pogingen creëren de Red Flames geen echte kansen meer. Jill Janssens schiet wel nog (hoog) over. De match zal eindigen op 4-2. 

19:46

Nog 3 minuten

Een punt pakken zal niet lukken. Een derde doelpunt kan op lange termijn wel belangrijk zijn. Daarvoor krijgen de Flames nog 3 minuten toegevoegde tijd. 

19:45

3 Deense wissels

Denemarken wint wat tijd met een driedubbele wissel. Moller, Veje en Kühl gaan naar de kant. Troelsgaard, Faerge en Gejl vallen in. 

19:42

Te weinig kansen

Alles gaat sneller bij de bezoekers, maar het doel vinden ze niet meer. Het vertrouwen is terug bij Denemarken en zo krijgen de Flames geen doelkansen. 

19:41

Het mentale voordeel ligt op dit moment bij de Belgen, maar Denemarken lijkt wel hersteld te zijn van de dubbele tik. De drie punten zullen waarschijnlijk in Scandinavië blijven. 

19:38

Twee frisse Flames

Er komen opnieuw twee nieuwe namen op het veld. Davina Philtjens en Jarne Teulings mogen even meevoetballen. 

19:37

De Red Flames hebben de match in handen, maar het einde nadert. Ze hebben nog zo'n 10 minuten om twee goals te maken. Achterin is de Deense stress aanwezig. 

19:36

Weer bibberen voor Denemarken, voorzet dwarrelt tegen de paal

19:34

Bijna 4-3!

Een voorzet van Detruyer krult gevaarlijk richting doel. Delacauw laat de bal lopen en die gaat tegen de paal. Denemarken komt hier goed weg. 

19:32

Gele kaart Vangsgaard

Van het Deense plezier is even weinig te merken. De twee tegendoelpunten deden geen deugd. Amalie Vangsgaard uit even haar frustraties en krijgt daarvoor geel. 

19:30

Kan het toch nog? Delacauw straft fout van de doelvrouw af en maakt tweede Belgische goal

19:28

4-2: Delacauw profiteert van flater

Daar is die 4-2! Een ogenschijnlijk ongevaarlijke voorzet zorgt toch voor gevaar. Doelvrouw Ostergaard laat een makkelijke bal uit de handen glippen. Feli Delacauw staat helemaal vrij en trapt simpel binnen. 

19:27

Met nog 20 minuten op de klok is een comeback schier onmogelijk. Een snelle 4-2 kan wel voor Deense stress zorgen. 

19:24

De Flames doen dan toch iets terug: 4-1 via Kees

19:23

4-1: Frommelgoal is eretreffer

Met wat gelukt wordt het 4-1 in Vilborg. Vanhaevermaet kan een voorzet verlengen met het hoofd. Sari Kees volgt de bal goed en duwt de bal binnen met een paar tikjes. 

19:20

Na de goal is doelpuntenmaakster Svava naar de kant gehaald. Janni Thomsen is haar vervangster. 

19:20

Meteen reactie van Denemarken: 4-0 en de boeken definitief toe