Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
rit 20  /  21 - Alpago - Bassano del Grappa
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

Belgen in Luik zijn unaniem over Pogacar: "Ander niveau", "Veel te sterk" en "Niets aan te doen"

 zo 21 april 2024 18:14
Mauri Vansevenant (6e) en Maxim Van Gils (4e) waren de beste Belgen in Luik.

Achter Tadej Pogacar kleurden enkele Belgen de koers in Luik-Bastenaken-Luik. Maxim Van Gils en Mauri Vansevenant eindigden na een knappe koers in de top 10, ook Tiesj Benoot en Dylan Teuns spraken een woordje mee in La Doyenne.

Op La Redoute en Les Roches-aux-Faucons maakte Maxim Van Gils achter de rug van Tadej Pogacar veel indruk, maar hij geraakte niet weg. Uiteindelijk sprintte hij achter Mathieu van der Poel naar de vierde plaats.

 

Aan de finish in Luik wou hij snel wat suikers innemen en begon met een mond vol snoep aan het interview: "Of het nodig is? Ik snoep wel graag, ja."

 

"Het is jammer dat ik net het podium mis van een van mijn favoriete koersen. Het is een Monument. En als Belg is deze koers toch ook extra speciaal. Maar al bij al mag ik toch ook trots zijn."

 

Met derde plaatsen in Strade Bianche en Waalse Pijl en de vierde plaats in Luik kan Van Gils tevreden terugkijken op zijn voorjaar. "Ik was woensdag 3e en nu 4e, dat zijn toch mooie resultaten (steekt een extra snoepje in zijn mond)."

Heel veel snelheid kwam er niet meer aan te pas, maar de rest viel stil en kon zo plaatsen opschuiven.

Maxim Van Gils over de sprint

Het was een vreemde sprint voor plaats 3: "Heel veel snelheid kwam er niet meer aan te pas, maar ik probeerde de laatste punch wel nog uit de benen te duwen. Het was ook een hele lange sprint en op een bepaald moment werd ik voorbijgestoken door een heleboel renners."

 

"Maar ik had voldoende ruimte en dacht: blijven sprinten, bijven sprinten ... Dat loonde, want de rest viel stil en ikzelf kon weer enkele plaatsen opschuiven."


Van Gils was een van de bevoorrechte getuigen van dé aanval van Pogacar: "Na een goed traject in de afdaling vooraf kon ik als tiende opdraaien op La Redoute, maar mijn benen voelden ervoor niet super en veel vertrouwen had ik er dus niet in."


"Maar vanaf de VIP-tent voelde ik me weer goed en hoopte ik boven te komen met een klein groepje. Carapaz ging nog lang mee met Pogacar en misschien gingen die twee dan ook naar elkaar kijken, maar tevergeefs: hij was gewoon te sterk."

Vansevenant (6e): "Bots net na finish op gsm van toeschouwer"

Net als in de Amstel Gold Race reed Mauri Vansevenant een dijk van een wedstrijd in Luik-Bastenaken-Luik. Hij werd na een spectaculaire sprint beloond met de 6e plaats. "Ik ben heel tevreden", zei de renner van Soudal - Quick Step. "Ik wist dat podium moeilijk zou zijn en mikte op top 6."

 

Vansevenant moest alle truken bovenhalen in de sprint. "Het was een grote groep en dat maakte het moeilijk. Het was casino: van links naar rechts, elleboog tegen elleboog. Ik moest me in alle gaatjes wringen."

 

En na de finish bleef Vansevenant maar ternauwernood recht. "Ik zat tussen Maxim (Van Gils) en het publiek en bots na de finish nog op de gsm van een toeschouwer. Het was een serieuze tik, maar gelukkig ben ik rechtgebleven."

Ik heb er geen moment aan gedacht om Pogacar te proberen te volgen, dat is een ander niveau.

Mauri Vansevenant

Op La Redoute reed Vansevenant berekenend. "Ik denk dat het geen geheim was dat Pogacar daar zou aanvallen, Remco (Evenepoel) heeft dat ook twee keer gedaan", zei Vansevenant.

 

"Maar je weet ook dat als je Pogacar daar wil volgen, dat er dan een grote kans is dat je jezelf opblaast. Dan is het heel moeilijk om te recupereren. Ik heb er geen moment aan gedacht om proberen te volgen. Dat is een ander niveau, ik zat op de limiet en op mijn plaats."

 

Met zijn 4e plaats in de Amstel en de 6e plaats in Luik heeft Vansevenant zichzelf én zijn ploeg op de kaart gezet. "Dat is heel belangrijk voor mezelf en de ploeg. Ik moest mijn kansen grijpen, want we hadden geen echte kopman aan de start."

Tiesj Benoot: "Er zat meer in dan de 12e plaats"

Net als in de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl deed Tiesj Benoot ook in Luik-Bastenaken-Luik mee voor de prijzen. "Er zat meer in dan een 12e plaats vandaag. Ik voelde me de eerste 3-4 uren niet goed, maar kwam er echt door in de finale."

 

"Op de Roche-aux-Faucons was ik bij de 5 besten. Zo goed heb ik daar nog nooit naar boven gereden. Maar er was geen samenwerking in onze groep waardoor we met 25 sprinten om plaats 3. Dat is altijd moeilijk."

 

Benoot zag net zoals iedereen een beresterke Tadej Pogacar. "Op La Redoute heb ik me bewust wat gespaard om op de top mee te zijn bij de groep achter Pogacar. Daar was niet veel aan te doen vandaag."

 

Net voor de Waalse Pijl werd Benoot voor de tweede keer papa, toch kon hij nog resultaten rijden. "Ik ben wel tevreden met de benen die ik nog had. Een beetje rust is welgekomen nu. Ik ga het een weekje op het gemak doen en wat tijd met de familie doorbrengen."

Dylan Teuns (15e): "Ik kwam telkens terug met Mathieu"

Dylan Teuns zat nooit echt in de wedstrijd, maar sprintte wel mee voor de derde plaats in de straten van Luik. "Aan Pogacar was helemaal niets te doen. Ik had niet meer veel jus in de benen op La Redoute", was de Belg van Israel-Premier Tech

 

"Het was gewoon aanklampen. Vanaf dan hoopte ik gewoon om nog zo hoog mogelijk te eindigen. Ik kwam telkens uit de achtergrond terug samen met Mathieu van der Poel."

 

"Na die valpartij zat ik in de eerste groep. Net voor mij ging iemand van Lotto-Dstny eerst tegen de grond en ik kon er nog net langs." Daarna reed zijn ploeg Israel-Premier Tech vol door, al was dat ook zo voor de val.

 

"We hadden het plan vandaag om de wedstrijd in handen te nemen samen met UAE. Zo wilden we in positie zijn om niet achterop te raken. Het plan was zo ’s ochtends opgesteld en daar hebben we ons gewoon aan gehouden."

 

"We zouden niet vol-vol gaan, maar we wilden het heft in handen nemen vanaf net daarvoor, bij Vielsalm. Toen we gestopt waren op Haute-Levée, is de groep met Van der Poel en Pidcock ook nog terug kunnen keren."

Gerelateerd:

Uitslag Luik-Bastenaken-Luik

naamresultaatploeg
1
Tadej Pogacar
6:13:48
UAE Team EmiratesUAD
2
Romain Bardet
+1:39
Team dsm-firmenich - PostNLDFP
3
Mathieu van der Poel
+2:02
Alpecin - DeceuninckADC
4
Maxim Van Gils
+2:02
Lotto - DstnyLTD
5
Aurélien Paret-Peintre
+2:02
Decathlon - AG2R - La Mondiale TeamDAT
6
Mauri Vansevenant
+2:02
Soudal - Quick-StepSOQ
7
Valentin Madouas
+2:02
Groupama - FDJGFC
8
Alexey Lutsenko
+2:02
Astana - Qazaqstan TeamAST
9
Pello Bilbao
+2:02
Bahrain VictoriousTBV
10
Tom Pidcock
+2:02
INEOS GrenadiersIGD