Ga naar de inhoud

RETRO 2x2: Zulte Waregem en KV Mechelen winnen allebei 2 bekers

 di 28 februari 2023 07:09

KV Mechelen en Zulte Waregem ontmoeten elkaar vanavond in de return van de halve finales van de Beker van België. In Waregem werd het 1-2. Beide ploegen hebben een mooi bekerverleden: zowel Zulte Waregem, als KV Mechelen won allebei 2 keer de beker. Wij doken in ons archief voor de beelden van die triomfen.

1987: KV Mechelen-Club Luik 1-0

KV Mechelen had dat jaar Winterslag geklopt in de halve finales, Club Luik rekende af met Cercle Brugge. Op 14 juni 1987 namen KV Mechelen en Club Luik het tegen elkaar op in de finale in het Vanden Stockstadion in Anderlecht. Piet den Boer maakte de enige treffer. Deze eerste bekerwinst van Mechelen was het begin van een nog mooier Europees sprookje. Het volgende seizoen won KVM de Beker der Bekerwinnaars.

2006: Zulte Waregem-Moeskroen 2-1

Zulte Waregem was net gepromoveerd naar eerste klasse en speelde meteen de bekerfinale, in de halve finale moest Standard eraan geloven. Moeskroen zette Charleroi opzij op de voorlaatste horde.

 

Op 13 mei in het Koning Boudewijnstadion leken we bij 1-1 lang op verlengingen af te stevenen, tot Tim Matthys in de extra tijd met een vrijschop Zulte Waregem naar een delirium knalde.

Voor het eerst won een kersverse eersteklasser de beker, voor het eerst mocht de West-Vlaamse club naar Europa.

2017: Zulte Waregem-KV Oostende 3-3 (pen. 4-2)

Elf jaar later zou trainersboegbeeld Francky Dury de beker nog eens naar de Gaverbeek brengen. In de finale op 18 maart in het Boudewijnstadion was Oostende de tegenstander. Oostende had Genk gewipt, Zulte Waregem Eupen.

In een partij met 6 goals staken beide teams de hand uit naar de beker: Zulte Waregem dwong verlengingen af, Oostende penalty's. Zulte Waregem hield het hoofd het koelst.

2019: KV Mechelen-AA Gent 2-1

In 2019 verloor Oostende met de strafschoppen ook zijn halve finale van AA Gent. Gent was op 1 mei de grote favoriet tegen KV Mechelen, dat in een halve finale der tweedeklassers Union wipte.

Dompé zette in het Boudewijnstadion de Gent-fans in lichterlaaie, maar geel-rood draaide de rollen nog om. Het was van 1956 (Racing Doornik) geleden dat een lagereklasser de beker won. KVM zou in 2019 ook promoveren naar 1A.

Normaal leverde de bekerwinst een Europees ticket op, maar door de rol van de club in het voetbalschandaal van 2018 ging dat als straf niet naar KVM, maar naar Gent.

Gerelateerd: