Ga naar de inhoud

Patrick Lefevere: "Wél gesprek met Alaphilippe gehad, heb Asgreen uit de Tour gehaald"

 di 24 januari 2023 07:08
De Tour werd een flop voor Kasper Asgreen: hij was niet fit na een val in de voorbereiding.

Op zijn 68e hoef je Patrick Lefevere de kneepjes van het vak niet meer te leren. De patron van Soudal-Quick Step weet hoe hij zijn renners af en toe een schop onder de kont moet geven. Julian Alaphilippe moest deze winter op audiëntie komen, bij Kasper Asgreen lagen de kaarten anders. 

Tussen Patrick Lefevere en Julian Alaphilippe is de voorbije weken min of meer een welles-nietesspelletje ontstaan. 

 

De patron van Soudal-Quick Step heeft zijn kopman op scherp gezet, de Fransman nuanceerde de toon en boodschap van de winterse gesprekken

 

"Hij zegt dat we dat gesprek niet gehad hebben, ik zeg dat we dat wél gehad hebben. Zijn vrouw en zijn manager waren erbij", vertelde Lefevere bij Karl Vannieuwkerke tijdens Velofollies.

 

"Ik heb hem gezegd dat ik totaal niet tevreden was. Ik heb begrip voor zijn ziektes en valpartijen, maar je kunt je daar niet blijven achter wegsteken. Het was de koele waarheid."

 

"Iedereen weet dat ik geblesseerde renners niet aanval, maar als er een hoog prijskaartje aan vasthangt, dan mag ik reageren."

 

"Vorig jaar won hij 2 keer, de jaren voordien 3 en 4 keer. Daar heb ik hem niet voor in de ploeg genomen."

2022 was een horrorjaar voor Julian Alaphilippe.

Over salarisregels bij blessures: "Nog nooit gedaan, maar soms zou je het eens overwegen"

Een grootverdiener die eveneens iets heeft recht te zetten, is Kasper Asgreen. De 27-jarige Deen verscheen niet aan de start van de 9e etappe in de Tour de France en kwam daarna niet meer in competitie.

 

Had ook hij een functioneringsgesprek met zijn ploegmanager? "Dat lag moeilijker", begint Lefevere zijn uitleg.

 

"Na zijn verschrikkelijke val in de Ronde van Zwitserland wilde hij absoluut naar de Tour."

 

"Ik ga ervan uit dat de meeste renners eerlijk zijn, maar hij had waarschijnlijk een moord gepleegd om de Tour te rijden. Er was de Grand Départ in Denemarken en de Tour passeerde op 100 meter van zijn deur."

 

"Maar Kasper was niet 100 procent oké. Ik heb hem zelf uit koers gehaald omdat het niet goed was."

 

"Wat ik dan gezegd heb? Ik was zeer ontgoocheld. Want je wist niet wanneer hij zou terugkeren. Dat ene been was naar de knoppen, de spiermassa was weg."

Kasper was niet 100 procent oké tijdens de Tour. Ik heb hem zelf uit koers gehaald omdat het niet goed was. Wat ik dan gezegd heb? Ik was zeer ontgoocheld.

Patrick Lefevere over Kasper Asgreen
Ondanks een zware val in de Ronde van Zwitserland trok Kasper Asgreen toch naar de Tour.

Lefevere legt zijn ontgoocheling uit: "Kasper heeft sinds die dag niet meer gekoerst, maar op het einde van de maand moeten de centjes er liggen."

 

"Je hebt als ploeg het recht om na 3 maanden het loon te halveren en om na 6 maanden naar 0 te gaan."

 

"Ik heb dat nog nooit gedaan, maar soms zou je het toch eens overwegen."

 

Zal Asgreen zich dan willen revancheren dit voorjaar? "Hij moet nu ook niet te nerveus worden. Dat was hij vorig jaar in de Ronde en hij heeft zijn motor opgeblazen door Tadej Pogacar te willen volgen."

Gerelateerd: