Ga naar de inhoud

Extra Time looft harde aanpak van United-coach Ten Hag: "Irritant stemmetje ergert spelers"

Erik ten Hag ruilde vorige zomer Ajax voor Manchester United.

In Extra Time was er veel aandacht voor Manchester United. Niet alleen door de zege in stadsderby tegen City, maar ook door de verrassende transfer van Wout Weghorst. "Zijn transfer is een beetje te vergelijken met die van Luuk de Jong naar Barcelona. Toen lachte iedereen daar ook mee", zegt Filip Joos.

Manchester United beleeft onder Erik ten Hag een renaissance. In de derby tegen stadsrivaal City trok United dankzij een spectaculaire ommekeer aan het langste eind.

 

Bruno Fernandes en co kamperen nu op de 4e plaats, op 9 punten van leider Arsenal en op 1 puntje van nummer 2 City.

 

Een sleutelfiguur in de opmars van United? De Nederlandse hoofdcoach Erik ten Hag.

 

"Ik had altijd gedacht dat zijn heel magere kennis van het Engels hem parten zou spelen in een mediagenieke competitie zoals de Premier League", zegt Filip Joos.

 

"Maar dat klopt niet. Toch zeker niet als je een ploeg van diepe ellende naar boven brengt."

De kracht van Ten Hag? Als je niet doet wat hij vraagt, vlieg je op de bank. Of je nu een topspeler bent of niet.

Arnar Vidarsson

Arnar Vidarsson en Youri Mulder hebben allebei nog samengewerkt met Ten Hag bij Twente. "Hij is geen lieve meneer", zegt Vidarsson.

"Ten Hag was mijn hulptrainer bij Twente. Hij was keihard en dat is de enige manier om een ploeg zoals Manchester United te leiden. Het zijn allemaal vedetten. Maar als ze niet doen wat Ten Hag vraagt, dan spelen ze niet."

 

Ook Mulder bestempelt de hardheid van Ten Hag als een grote kwaliteit. "Bij een verkeerde bal op training hoorde je telkens het irritante stemmetje van Ten Hag. Spelers ergerden zich daar soms aan."

 

"Maar hoofdcoach Fred Rutten zei: "Ik heb liever zo’n assistent die dat wel zegt, dan een assistent die het maar laat gaan.""

 

"Dat is de kracht van Ten Hag: of je nu een topspeler bent of niet, als je te laat komt - zoals Rashford – zit je op de bank."

"Weghorst is type speler dat United nodig had"

Ook de transfer van de Nederlandse spits Wout Weghorst naar United ging over de tongen in Extra Time.

"De transfer van Weghorst naar United is een beetje te vergelijken met die van Luuk de Jong naar Barcelona", zegt Joos.

"Iedereen lachte daar toen ook mee. Maar toen De Jong vertrok uit Camp Nou, vond Barcelona dat precies wel jammer."

 

Vandenbempt pikt in: "Er is een grote evolutie bij Manchester United. De voorbije jaren kochten ze namen en vedetten, maar nu halen ze spelers die ze nodig hebben in hun selectie."

 

En Weghorst is zo'n speler. "Weghorst heeft van alle spitsen in de grote competities de meeste defensieve acties en defensieve balrecuperaties achter zijn naam staan", weet Joos.

 

"Zo'n type speler had United nog niet", zegt Vidarsson. "Soms speel je wedstrijden waarin je iemand als Weghorst nodig hebt."

Extra Time

Voetbaltalkshow waarin Aster Nzeyimana en Filip Joos met de hulp van spraakmakende gasten de vinger aan de pols houden van de voetbalactualiteit. Youri Mulder, Arnar Vidarsson en Peter Vandenbempt zijn de analisten.
do 05 januari 2023 65 min