Live: Olympische Spelen

 zo 28 juli 2024 06:30

Fase per faselaatste update: ongeveer 2 maanden geleden

22:45

Einde dag 2

We ronden af met een heugelijk moment na de kwalificatie van Nina Derwael. Voor het overige onthouden we onder meer de 2 hockeyzeges en de puike prestaties in het schermen en het boksen.

Maandag trappen we de werkweek af met onder meer de ontknoping in de eventing, de entree van de Belgian Cats, de volgende match van de Panthers en Nadal-Djokovic in Parijs.

A demain!

22:33
turnen

Zondag 4 augustus: finales met Derwael en Cuyle

Over een week geven we weer rendez-vous met de turnhal. Nina Derwael turnt dan de finale aan de brug, Glen Cuyle hoopt te schitteren aan de ringen.

Maellyse Brassart heeft zich na een wisselvallig concours niet kunnen plaatsen voor de individuele nummers of de allroundfinale. 

22:25

Nina Derwael aan de brug

22:24
turnen

Nina Derwael aan de brug (14.733): finale!

Nina Derwael heeft het beste van zichzelf gegeven. Ze slaakt een diepe zucht na haar oefening aan de brug en de titelverdedigster absorbeert het applaus in de zaal. Ze lijkt geëmotioneerd. Haar score: 14.733. Dat is de 4e score. Ze staat in de finale!

De tranen rollen nu over haar wangen. 

22:21

Flink schrikmoment na val van Brassart

22:17

Drama voor Brassart

Net voor hét cruciale moment aan de brug met ongelijke leggers gaat het fout voor de Belgen: bij de opwarming belandt Maellyse Brassart tegen het toestel. Ze blijft aangeslagen en groggy liggen, maar kruipt dan toch recht. Maar dit is ook voor Nina Derwael, die zich aan het oppeppen was, flink schrikken. Kruipt dit in haar hoofd? 

22:04
zwemmen

Geen finale voor Valentine Dumont

Haar opdracht was nagenoeg onmogelijk: Valentine Dumont heeft zich niet kunnen plaatsen voor de finale van de 200 meter vrije slag. Ze eindigde 7e in 1'57"50, exact dezelfde chrono als vanochtend in de reeksen. 

21:47

Nina Derwael aan de balk

21:31

Nina Derwael aan de balk (12.766): geen finale

Nina Derwael heeft haar balkoefening afgewerkt. "Zonde van de opsprong", balen onze commentatoren aan het einde. Derwael verloor haar evenwicht bij het begin, maar herpakte zich daarna prima met onder meer een drievoudige pirouette. Voor een finaleplaats is dat niet voldoende.

Ook Maellyse Brassart redt het niet op de balk met haar score van 11.600 punten. 

21:04
turnen

Derwael en Brassart

Het moment van de waarheid breekt aan voor Nina Derwael en Maellyse Brassart. Hun kwalificaties kun je bekijken op VRT 1 en livestream 1.

20:59
zwemmen

Geen finale voor Lucas Henveaux

Lucas Henveaux heeft zich kunnen meten met de wereldtop, maar wordt net te licht bevonden. Met 1'46"20 bleef hij 16 honderdsten boven zijn BR van vanochtend in de reeksen.

Henveaux tikte als 6e aan, niet genoeg voor de finale. Zijn tijd was de 11e van alle halvefinalisten. 

20:39
De Fransen gaan uit hun dak: Léon Marchand pakt zijn eerste goud in de 400 meter wisselslag. Hij flirtte een tijdje met het wereldrecord, maar moet vrede nemen met de scherpste olympische chrono.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
20:26
zwemmen

Halve finales met Dumont en Henveaux

We zetten onze duikbril op en schakelen op livestream 2 over naar de avondsessie in het bad. Lucas Henveaux zwemt zijn halve finale op de 200 meter vrije slag om 20.51 uur, Valentine Dumont komt om 21.50 uur in actie. 

19:15

110-84: Kevin Durant neemt Team USA bij de hand

De Amerikaanse sterren hebben niet ontgoocheld. Team USA heeft Servië afgedroogd in zijn eerste match op de Spelen. Vooral Kevin Durant was met 23 punten (21 in de eerste helft) à point tegen het Servië van Nikola Jokic. Eindstand: 110-84.

19:03

livestreams

- op VRT 1 maken we even plaats voor Het Journaal en Sporza Olympia. Rond 20.30 uur duiken we het zwembad in en vanaf 21 uur volgen we de kwalificaties met Nina Derwael en Maellyse Brassart

- op livestream 2 kun je vanaf 20.30 uur zonder adempauze kijken naar de zwemnummers met onder meer Valentine Dumont en Lucas Henveaux

- livestream 3 blijft een zetel voor de balsporten: na het basketbal krijg je vanaf 21 uur nog een portie handbal

- livestream 4, tot slot, biedt een mengelmoes van turnen, boksen en voetbal (VS-Duitsland)

18:54
hockey

2 op 2 voor de Red Lions (zonder glans)

De Belgische hockeymannen hebben zich tegen Nieuw-Zeeland niet op een foutje laten betrappen, al is deze match er niet meteen eentje voor de geschiedenisboeken. De Lions bleven onder hun niveau en boeken een moeizame zege. Florent van Aubel was kort na de Nieuw-Zeelandse gelijkmaker de verlosser met de 2-1. De Lions krijgen nu een dagje rust, dinsdag pikken ze de draad op tegen Australië.

17:59
tennis

Op naar Nadal-Djokovic

Parijs krijgt zijn gedroomde affiche in het enkelspel, weliswaar in een vroeg stadium. Rafael Nadal heeft zich geplaatst voor de tweede ronde en kijkt daarin Novak Djokovic in de ogen. De Spanjaard klopte de Hongaar Marton Fucsovics in zijn tweede thuis in 3 sets na 2u30': 6-1, 4-6 en 6-4.

De 38-jarige Nadal zal zijn 37-jarige copain voor de 60e keer bekampen. 

17:34
zeilen

Knappe manche levert Lefèbvre en Heuninck 13e plaats op na dag 1

De Belgische 49er-boot heeft dag 1 van de zeilcompetitie afgesloten met een knappe 5e plaats in de 3e manche.

Daarmee wissen stuurman Yannick Lefèbvre en fokkenmaat Jan Heuninck hun tegenvallende start uit. In race 1 en 2 bengelden ze helemaal achteraan.

Morgen staan er opnieuw 3 races op het menu voor het zeilduo in Marseille.

17:30
tennis

Adieu, Zizou

Einde verhaal voor Zizou Bergs in Parijs. De nummer 87 van de wereld heeft het Stefanos Tsitsipas lastig gemaakt. Bergs verloor de eerste set na een tiebreak, gaf de Griek een draai om de oren met 6-1, maar kreeg daarna met dezelfde cijfers een koekje van eigen deeg. Na 2 uur en 27 minuten zat zijn eerste ronde erop: 6-7, 6-1, 1-6.

17:23

overzicht livestreams

- VRT 1 en livestream 1: hockey met de Red Lions

- livestream 2: skateboarden en aansluitend zwemmen

- livestream 3: Team USA versus Servië in het basketbal

- livestream 4: de slotfase van Zizou Bergs versus Stefanos Tsitsipas

17:10
basketbal

Team USA

Tijd voor een portie show? Team USA begint aan zijn Spelen tegen het Servië van Nikola Jokic. Geniet van de kraker op livestream 3.

16:54
schermen

Domper voor Loyola!

Einde verhaal voor Neisser Loyola. Hij dwingt zijn tegenstander Mohamed El-Sayed weer tot het uiterste, maar tijdens de overuren slaat de Egyptenaar toe. Loyola mag bijzonder trots zijn op zijn toernooi, maar hij was voor meer naar Parijs gekomen. 

16:20

Victor Schelstraete balt zijn vuist

Het eerste vinkje is gezet: Victor Schelstraete heeft zijn debuutmatch op de Spelen gewonnen. Onze agressieve bokser kreeg de jury unaniem achter zich. Deze zege tegen het topreekshoofd smaakt naar meer! Zijn kwartfinale staat volgende donderdag op het programma. 

16:03
schermen

Loyola in de kwartfinales!

Wordt het echt een happy birthday voor Neisser Loyola? Zijn 1/8e finale zou een harde dobber worden en onze landgenoot is tot het gaatje moeten gaan om af te rekenen met zijn Hongaarse concurrent, de nummer 1 van de wereld. Na een thriller staat hij in de kwartfinales.

15:54
boksen

Victor Schelstraete trekt zijn bokshandschoenen aan

Victor Schelstraete is klaar voor zijn eerste kamp in Parijs. Tegen een Samoaan mag hij er een mep opgeven. Te volgen op VRT1 en livestream 1.

15:43
mountainbike

Ferrand-Prévot doet het

Pauline Ferrand-Prévot heeft in haar afscheidsjaar dan toch haar olympische droom waargemaakt. Steevast liep het mis voor de Française op de Spelen, maar in haar laatste jaar op de mountainbike heeft ze haar goud beet. Voor eigen publiek stormde ze weg van Puck Pieterse, die later nog genekt werd door een lekke band.

15:31
zeilen

Maenhaut en Geurts op 18e plek

Zeilsters Anouk Geurts en Isaura Maenhaut staan na drie regatta's op een 18e plek in de 49er FX-klasse. Daarmee ligt het Belgische duo niet op koers voor de medalrace, waar alleen de top tien aan mag deelnemen. Met een 17e, 18e en 11e plek hebben ze voorlopig 28 punten achter hun naam. Wereldkampioen Nederland leidt met 2 punten voor Frankrijk (4) en Duitsland (7).

15:29
turnen

Japan en Nederland in turnzaal

In de turnkwalificaties mogen de Japanse en Nederlandse vrouwen de vier onderdelen afwerken. Op livestream 2 kun je hun acrobatie bewonderen.

15:03
schermen

Achtste finales in schermen

In het degenschermen zijn we al toe aan de achtste finales. Neisser Loyola mag om 15.30 uur de Hongaar Siklosi proberen neer te sabelen. Volg het op livestream 3.

14:50
tennis

Bergs mag er een mep op geven

Met een dagje vertraging kan Zizou Bergs aan zijn eerste ronde van het olympische tennistoernooi beginnen. Door de regen moest hij gisteren binnen blijven, nu moet hij het zelf laten stormen tegen de Griek Stefanos Tsitsipas, het nummer 12 van de wereld. Volg het via livestream 4.

13:52
mountainbike

Mountainbike op VRT1

U hoeft niets te missen van de cross-country in het mountainbike op VRT1 en livestream 1. Pakt Puck Pieterse het goud of schittert Pauline Ferrand-Prévot voor eigen publiek?

13:03
tennis

Nadal klaar voor enkelspel

Rafael Nadal kan vandaag aantreden in het enkelspel op de Olympische Spelen van Parijs. "Het belangrijkste vandaag is dat hij goed opgewarmd aan de wedstrijd kan beginnen", stelde zijn coach David Ferrer. De 38-jarige Nadal, die weggezakt is naar de 161e plaats op de ATP-ranking, kampt met een pijnlijk bovenbeen. In het dubbel zaterdag met landgenoot Carlos Alcaraz had hij daarom tape om zijn dijbeen.

Het duel van Rafael Nadal, tegen de Hongaar Marton Fucsovics (ATP 83), staat geprogrammeerd als tweede duel op de Court Philippe-Chatrier. Bij winst wacht voor Nadal in de tweede ronde een absolute kraker met Novak Djokovic (ATP 2).

12:54
schermen

Wachten op Loyola

De degenschermers mogen duelleren op livestream 3. Onze landgenoot Neisser Loyola mag om 13.15 uur proberen om een Zwitser aan zijn degen te rijgen.

12:32
zeilen

Wind in de zeilen

Anouk Geurts en Isaura Maenhaut laten hun zeilboot op het water, want hun eerste drie proeven staan vandaag op het programma in Marseille. Met 7 tot maximaal 11 knopen waait er een lichte wind, en dat hoeft geen nadeel te zijn voor de Belgen.

12:29
zwemmen

Dumont stoot door naar halve finales

Valentine Dumont heeft net als Lucas Henveaux de reeksen van de 200 meter vrije slag overleefd. Met de 12e tijd (1'57"50) mag ze zich opmaken voor de halve finales vanavond om 21.50 uur.

12:16
roeien

Herkansingen voor Vyvey en Van Zandweghe

Een 3e plek in hun reeks volstaat niet voor rechtstreekse kwalificatie voor Tibo Vyvey en Niels Van Zandweghe in de lichte dubbeltwee. Ze moeten morgen naar de herkansingen.

12:06
roeien

Van Zandweghe en Vyvey

In de reeksen van de lichte dubbeltwee proberen Tibo Vyvey en Niels van Zandweghe zich te plaatsen. Volg hun race op livestream 2.

11:40
turnen

Biles mag blinken

Tijd voor een superster op de Olympische Spelen. Simone Biles mag haar acrobatische kunststukjes tonen in de kwalificaties met de Verenigde Staten. De viervoudige olympische kampioene maakt haar grote terugkeer, nadat twisties haar parten hadden gespeeld in Tokio. Kijk nu op livestream 1.

11:38
judo

Ophef in het judo

Een verrassing in het judo: de Japanse titelverdedigster Uta Abe is gesneuveld in de achtste finales in de klasse tot 52 kilogram. Ze was sinds 2019 ongeslagen, maar liet zich nu verrassen door de Oezbeekse Diyora Keldiyorova. Abe verliet de zaal in tranen.

11:35
roeien

Roeien maar

Op livestream 3 kun je de reeksen van de vrouwen volgen in het roeien. Om 12 uur zijn Van Zandweghe en Vivey aan zet in de tweede reeks.

Op livestream 4 zit je op de goede plek voor de paardensport. In het tweede onderdeel van de eventing, de cross-country, zijn Karin Donckers, Tine Magnus en Lara de Liedekerke aan de beurt.

11:28
hockey

Red Panthers openen met zege

De Red Panthers hebben het voorbeeld van de Red Lions gevolgd met een overwinning in hun olympische openingswedstrijd. Tegen China werd het nog spannend na een gemiste strafbal en de late gelijkmaker, maar Englebert kon alsnog een overwinning afdwingen. 

11:16
zwemmen

Henveaux stoot door met Belgisch record

Lucas Henveaux heeft zijn mindere reeks van gisteren doorgespoeld met een heel knappe prestatie. Hij plaatste zich met een Belgisch record voor de halve finales van de 200 meter vrije slag. Zijn 1'46"04 is de 3e tijd van de halvefinalisten. Heel knap.

11:08
tennis

Alex De Minaur haakt af

De Australiër Alex De Minaur moet door een heupblessure passen voor het olympische tennistoernooi. Het nummer 6 van de wereld moest ook al in de kwartfinales van Wimbledon passen tegen Novak Djokovic. "Mijn lichaam heeft meer tijd nodig", schreef hij op Instagram. In het dubbelspel zal De Minaur wel nog in actie komen.

11:04
wielrennen
Remco Evenepoel moet nog bekomen van zijn olympische triomf.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
11:02
zwemmen

Dumont en Henveaux duiken het bad in

Het is tijd om weer in het zwembad te springen. Lucas Henveaux en Valentine Dumont komen in actie in de reeksen van de 200 meter vrije slag. Stoten ze nu wel door? Volg het op livestream 2.

10:08
badminton

Tan kan niet stunten in openingsduel

Lianne Tan heeft haar 4e Olympische Spelen niet kunnen openen met een stunt. De 33-jarige Limburgse verloor in haar openingsduel in twee sets (21-15 en 21-14) van de Taiwanese Tzu Ying Tai, de nummer drie van de wereld. Voor onze landgenote wordt een plek in de volgende ronde moeilijk, want alleen de groepswinnaar van de poule van drie stoot door. Dinsdag speelt Tan haar 2e groepsmatch tegen de Thaise Ratchanok Intanon.


09:52
hockey

Volgen Red Panthers voorbeeld van Red Lions?

Ook de Belgische hockeyvrouwen kunnen hun olympisch toernooi openen. Beginnen ze net als de Red Lions met een overwinning? Bekijk de match tegen China op VRT1 of livestream 1. Op livestream 4 kun je terecht voor de beachvolleybalwedstrijd tussen Nederland en Italië.

09:31
turnen

Nog even wachten op Derwael

Nina Derwael en Maellyse Brassart moeten nog tot vanavond wachten op hun kwalificaties in het turnen. De Britse en Roemeense vrouwen komen vanmorgen in actie in de turnhal. Volg hun kwalificatiereeks op livestream 3.

09:18
badminton

Lianne Tan aan zet

Ze staat voor een pittige eerste opdracht op haar 4e Olympische Spelen. Badminstonster Lianne Tan opent in Parijs meteen tegen de verliezende finaliste van Tokio. Kan ze verrassen tegen de Taiwanese Tai Tzu Ying? Volg het op livestream 2.

09:11
boksen

Nigeriaanse boksster loopt tegen dopinglamp

De Nigeriaanse boksster Cynthia Temitayo Ogunsemilore heeft positief getest op het middel furosemide, dat op de dopinglijst van het Wereldantidopingagentschap WADA staat. De boksster werd voorlopig geschorst. Ze mag niet meer deelnemen aan de competities in Parijs.

Ogunsemilore testte positief bij een controle buiten competitie die donderdag werd afgenomen. De Nigeriaanse kan nog in beroep gaan tegen haar schorsing bij het Internationaal Sporttribunaal (TAS). Ze zou oorspronkelijk maandag in het bokstoernooi bij de vrouwen beginnen op haar eerste Spelen.

Sinds het begin van de Spelen is dit het derde dopinggeval. Eerder testte ook de Dominicaanse volleybalster Lisvel Eve Meija positief op furosemide. De Irakese judoka Sajjad Sehen werd betrapt op gebruik van verboden anabole substanties.

08:59
beachvolleybal

Beachvolleyballers openen dag 2

Zondagochtend op het strand, of toch alvast in het zand. De Italiaanse beachvolleybalsters openen dag 2 in Parijs met een duel tegen Spanje. Volg de wedstrijd op livestream 2.

08:36

Nog even wachten op actie

Over aan halfuurtje kunt u weer genieten van livebeelden vanuit Parijs. De beachvolleyballers bijten de spits af om 9 uur met het duel tussen Italië en Spanje.

Voor een eerste Belg is het nog iets langer wachten. Om 9.20 uur speelt badmintonster Lianne Tan haar eerste groepswedstrijd tegen de Taiwanese topper Tai Tzu Ying, de viceolympische kampioene van Tokio.

08:06
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
07:26
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
07:17

Livestream vanaf 9 uur

Ook op dag 2 van de Olympische Spelen schotelen we je opnieuw heel wat live actie voor uit Parijs. We beginnen eraan om 9 uur met het beachvolleybalduel tussen Italië en Spanje. Niet veel later, om 9.20 uur om precies te zijn, kun je kijken naar onze landgenote Lianne Tan in het badminton. Haar eerste wedstrijd is straks te bekijken op livestream 4.

06:33

Goeiemorgen

Welkom bij dag 2 van de Olympische Spelen, die opnieuw bol staat van de actie. Er komen ook weer heel wat Belgen in actie. Badmintonster Lianne Tan bijt om 9.20 uur de spits af. We volgen alles hier op de voet.