Wie mag de EK-wegrit rijden? "Het wordt de moeilijkste selectie die de bondscoach ooit zal moeten maken"

 do 22 augustus 2024 11:24
Bondscoach Sven Vanthourenhout met Remco Evenepoel.

Dinsdag maakt Sven Vanthourenhout zijn selectie bekend voor het EK wielrennen. Een Europees kampioenschap in eigen land op een overwegend vlak parcours: aan Belgische kandidaten geen gebrek. José De Cauwer weet dat onze bondscoach voor een lastige opdracht staat. "Maar met het krediet dat Sven heeft opgebouwd, kunnen we geen betere bondscoach hebben voor dit werk."

Er zijn wellicht buitenlandse bondscoaches die jaloers zijn op Sven Vanthourenhout. Wie wil er nu niet samenwerken met zoveel toppers?

 

Al zullen sommige collega's voor het komende EK anderzijds net niet in de schoenen van Vanthourenhout willen staan. In Limburg wacht een (relatief) vlak parcours en ons land kan een lawine aan kandidaten selecteren.

 

In de Vuelta kwam het onderwerp deze week ter sprake. José De Cauwer argumenteerde dat Wout van Aert zich in deze Vuelta ook wel af en toe zal sparen wanneer dat mogelijk is.

 

"Want ik veronderstel dat hij het EK en het WK zal rijden", vertelde de voormalige bondscoach tijdens onze tv-uitzending.

 

De WK-wegrit is pas op 29 september en Van Aert heeft al laten verstaan dat hij zichzelf weinig kansen toedicht in Zürich. Maar de Europese wegrit, op zondag 15 september, zou Van Aert niet koud laten.

 

"Ik denk dat hij graag wil deelnemen. En als hij er graag wil rijden, dan denk ik dat Wout dat zal mogen en kunnen."

De bondscoach en Wout van Aert.

Meerdere potentiële kopmannen

Hoe de Belgische puzzel gelegd wordt, ontdekken we dinsdag. Maar één ding is zeker: ook al past Remco Evenepoel (hij gaat enkel voor de tijdrit), bij de Belgen is het drummen voor elk plaatsje.

 

"Dit wordt de moeilijkste selectie die Sven Vanthourenhout ooit zal moeten maken", voorspelt De Cauwer. "Iedereen voelt zich geroepen, zeker op dat parcours. 80 procent van de Belgen die op een fiets rijden, denkt dat hij er zijn plaats heeft."

 

"Sven zal in eer en geweten moeten kiezen, maar nog moeilijker wordt zorgen voor een goeie afloop."

 

Ons land zal geviseerd worden. In Limburg wordt een sprint voorspeld en dan zijn er Belgische afmakers bij de vleet. Denk aan Jasper Philipsen, Tim Merlier, Arnaud De Lie en Jordi Meeus.

 

"Hoe breng je die mannen samen en hoe zorg je ervoor dat je geen teleurgestelde renners achterlaat? Het is absoluut een luxeprobleem en Sven heeft de voorbije jaren bergen krediet opgebouwd."

 

"Wat dat betreft kunnen we geen betere bondscoach hebben. In tegenstelling tot wat bij de voetbalbond moet gebeuren, denk ik dat er bij de wielerbond geen probleem is rond de evaluatie van de bondscoach."

De Limburgse lus (geel) bevat enkele kasseistroken en hellingen.

Hoe luid klinkt de lokroep van onder meer UAE?

Wat de nabije toekomst betreft: het contract van Sven Vanthourenhout loopt af en onder meer UAE trekt stevig aan zijn mouw. "Die vraag ligt er al een tijdje en is niet enkel van dit jaar", weet De Cauwer.

 

"Ik denk dat het de intentie van Sven is om een akkoord te vinden met de bond, zeker dankzij de renners met wie hij nu kan samenwerken."

 

"Hij is graag bij deze ploeg. Hij heeft die zelf gekneed. Niet de renners, want die worden door de ploegen gekneed. Maar Sven heeft er een team van gemaakt."

We komen uit een periode waarin je als bondscoach rekening moest houden met een politiek evenwicht. Ik heb er de naweeën van meegemaakt, maar ik heb er zelf een streep door getrokken.

José De Cauwer

Zo'n team zal dus ook nodig zijn tijdens het EK. Maar een selectie maken als bondscoach is vaak een gevoelige onderneming. Vraag dat maar aan De Cauwer en zijn ploeg voor het WK van 2005 in Madrid.

 

"Volgens mijn vriend Patrick Lefevere was er toen te weinig blauw op straat", lacht De Cauwer over de toenmalige discussie. Lefevere vond dat er te weinig ploegmaats van Tom Boonen waren geselecteerd en vreesde gekibbel met de aanwezige Lotto-renners. "Als bondscoach moet je in zo'n situatie gewoon knopen doorhakken."

 

"We komen uit een periode waarin je als bondscoach rekening moest houden met een politiek evenwicht. Ik heb er de naweeën van meegemaakt, maar ik heb er zelf een streep door getrokken. Zo moest de Belgische kampioen altijd mee, ongeacht het parcours."

 

"Ik had zelf al iets bewezen in de wielersport en kon dat daardoor doorduwen, want anders was het een probeem gebleven. Ik heb mijn ding gedaan, ja."

 

"Ik heb het ooit meegemaakt dat ik het parcours wilde verkennen, maar dat kostte te veel geld. Men zei dat we in Japan met Rudy Dhaenens ook wereldkampioen waren geworden zonder een verkenning."

 

"Toen ik tegen een van de bobo's op de bond zei dat zij dan ook niet mee moesten naar het kampioenschap, want ze zouden de koers toch zelf niet winnen, was dat een brug te ver, hé. Maar laat ons zeggen dat we momenteel gelukkig een goed gestructureerde federatie hebben."

De elite mannen moeten 220 kilometer afleggen.
programma EK wielrennen 2024 in Limburg
datum wedstrijd afstand startuur winnaar
11/09 tijdrit junioren (v) 13,3 km 9 uur Paula Ostiz (Spa)
  tijdrit junioren (m) 31,2 km 10.15 uur Michiel Mouris (Ned)
  tijdrit beloften (v) 31,2 km 11.45 uur Anniina Ahtosalo (Fin)
  tijdrit beloften (m) 31,2 km 13.15 uur Alec Segaert
  tijdrit elite (v) 31,3 km 15 uur Lotte Kopecky
  tijdrit elite (m) 31,3 km 16.30 uur Edoardo Affini (Ita)
12/09 mixed relay junioren 52,3 km 11.30 uur Nederland
  mixed relay elite 52,3 km 14.20 uur Italië
13/09 wegrit beloften (v) 101,4 km 9 uur Sofie van Rooijen (Ned)
  wegrit beloften (m) 162 km 13.30 uur  
14/09 wegrit junioren (m) 129,7 km 9 uur  
  wegrit elite (v) 162 km 13.30 uur  
15/09 wegrit junioren (v) 72,9 km 9 uur  
  wegrit elite (m) 222,9 km 12.30 uur  
Gerelateerd: