Ga naar de inhoud

Professor verduidelijkt: "UEFA mag niet willekeurig oordelen, nieuwe competities moeten een eerlijke kans krijgen"

 do 21 december 2023 12:06
Jude Bellingham
Het Real Madrid van sterspeler Jude Bellingham droomt van de Super League.

Voorstanders van de Super League voetbal hebben een overwinning geboekt, maar de buit is nog niet binnen. "Clubs kunnen nu voorstellen indienen om een eigen competitie te vormen. De UEFA moet daar over oordelen, maar niet willekeurig", legt Robby Houben (professor Sportondernemingsrecht aan Universiteit Antwerpen) uit.

Het Europees Hof van Justitie heeft vanochtend de deur geopend voor de European Super League voetbal.

 

"Een fikse nederlaag voor de Europese voetbalbond UEFA", stelt professor Robby Houben. "Het Hof zegt dat de UEFA - door de Super League radicaal en willekeurig te weigeren - misbruik heeft gemaakt van zijn machtspositie."

 

Dat klinkt de voorstanders van de Super League als muziek in de oren.

 

Houben: "Clubs kunnen nu voorstellen indienen om een eigen competitie te vormen. De UEFA moet daar over oordelen, maar niet willekeurig. Het moet volgens een procedure, die ze nog moeten ontwikkelen."

 

Die procedure is er intussen, weet de professor. "De UEFA heeft er een ontwikkeld in de aanloop naar deze nederlaag. Ze bevat veel meer tekst, maar komt eigenlijk op hezelfde neer: "Als je concurreert met het gouden kalf - de Champions League - dan word je geweigerd.""

 

"En dat is net wat de Super League wil doen", weet Robby Houben.

"Vergelijkbaar met Bosman-arrest"

A22 Sports Management is het bedrijf achter de Super League. Zij noemen de uitspraak "een bevrijdingsdag voor het voetbal".


"Het heeft een hele grote impact, ja", beaamt Robby Houben. "Je kan het vergelijken met de impact van het Bosman-arrest (die spelers meer vrijheid geeft, red). Op die lijn mag je deze uitspraak plaatsen."


"Het Europees voetbal wordt voor een deel geliberaliseerd. Nieuwe initiatieven moeten een eerlijke kans krijgen en die kregen ze tot op heden niet", besluit de professor Sportondernemingsrecht.

Gerelateerd: