Ga naar de inhoud

Belgen niet top, goud voor fenomeen Gu en WR in het kunstschaatsen: dit waren de verhalen van de dag

 di 8 februari 2022 15:09

Na de sterke prestatie van Hanne Desmet op maandag, viel er vandaag een stuk minder goed nieuws te melden vanaf het Belgenfront. Vanuit buitenlandse hoek vielen vooral de prestaties van skiër Matthias Mayer, rodelaarster Natalie Geisenberger, kunstschaatser Nathan Chen, freestyleskiër Eileen Gu en schaatser Kjeld Nuis op.

Bekijk het Beijing 2022 magazine van 8 februari

1. 3e goud op een rij voor Mayer en Geisenberger

Matthias Mayer heeft met succes zijn olympische titel in de super-G verdedigd. De Oostenrijker was in Peking nipt sneller dan de Amerikaan Ryan Cochran-Siegle en de Noor Aleksander Aamodt Kilde.

 

Mayer wint voor de 3e Winterspelen op een rij goud, na zijn titel op de afdaling in 2014 en zijn titel op de super-G in 2018. Hij is de eerste man die daarin slaagt. "Dit is zo'n groot succes, ik besef het nog niet goed."

 

Ook in het rodelen werd er geschiedenis geschreven, met een 3e olympische titel op een rij voor Natalie Geisenberger. De Duitse, in 2020 nog voor het eerst moeder geworden, evenaart zo de tripel van haar landgenoot Georg Hackl.

Lees ook:

2. Nederland heerst op de 1.500m, Swings 13e en Vosté laatste

Net als 4 jaar geleden bezetten de Nederlandse mannen de twee hoogste schavotjes op het podium van de 1.500 meter, met opnieuw Kjeld Nuis met goud om de hals. Nuis reed een olympisch record op weg naar zijn titel.

 

De Belgische mannen deden niet mee om de prijzen. Bart Swings werd 13e en was daar met het oog op de massastart tevreden mee. "Ik heb gezien dat ik de snelheid heb."

 

Mathias Vosté eindigde op de allerlaatste plaats, een bittere pil. "Er ging niets goed, vanaf het begin. Ik blokkeerde volledig", reageerde hij ontzet.

Lees ook:

3. Eileen Gu wentelt naar goud in de Big Air

Eileen Gu is goed op weg om een van de sterren van deze Winterspelen te worden. Niet voor de VS, maar wel voor China. Freestyle skiester Gu schitterde op de Big Air-competitie meteen met het goud, ze hoopt daar later nog 2 titels aan toe te voegen.

Lees ook:

4. Kunstschaatser Nathan Chen zet de toon met wereldrecord

In het kunstschaatsen bij de mannen waren veel ogen op Hanyu Yuzuru gericht, die op een unieke derde titel gaat. In de korte kür deelde de Amerikaan Nathan Chen meteen een tik uit, door de beste oefening aller tijden op het ijs te leggen.

 

Yuzuru eindigde pas op de 8e plaats en lijk nu al uitgeschakeld voor het goud. De concurrentie moet van 2 andere Japanners komen, Kagiyama en Uno. Donderdag staat de beslissende vrije kür op het programma.

Lees ook:

5. Belgen schieten traag (en slecht) uit de startblokken in het biatlon

In het biatlon doen er zowaar 4 Belgen mee, waarbij vooral veel verwacht wordt van Florent Claude en Thierry Langer. Op de 20 kilometer konden ze hun ambitie alvast niet waarmaken. Een overdaad aan fouten bij het schieten, die telkens 1 minuut straftijd opleveren, deed de Belgen de das om. Claude, Langer en co krijgen wel nog heel wat kansen om zich later op deze Spelen te revancheren.

Lees ook: