Bronzen Peter Genyn schenkt België derde plak op de Paralympische Spelen, Roger Habsch grijpt net naast eremetaal

 di 3 september 2024 22:00
Ondanks een moeilijke voorbereiding heeft Peter Genyn er weer een medaille bij.

Het was even wachten op nieuw Belgisch eremetaal op deze Paralympische Spelen, maar dankzij de bronzen plak van Peter Genyn op de 200 meter staat de medailleteller intussen op drie. In dezelfde finale greep Roger Habsh als vijfde net naast de medailles. Barbara Minneci werd verdienstelijk 7e in de G-paardensport, G-zwemster Tatyana Lebrun raakte niet door de reeksen op de 100 meter vlinderslag. De 17-jarige atlete Selma Van Kerm betaalde leergeld met de laatste plek in de finale van de 400 meter.

  1. 20:51
livestream
volg via sporza
Belgen op dinsdag 3 september
10.22 uur Barbara Minneci G-paardrijden dressuur individueel Grand Prix Test 7e
10.52 uur Peter Genyn G-atletiek finale 200 meter BRONS - 3e in 38"65
10.52 uur Roger Habsch G-atletiek finale 200 meter 5e in 42"35
11.33 uur Tatyana Lebrun G-zwemmen reeksen 100 meter vlinderslag 14e in 1'16"67, OUT
21.38 uur Selma Van Kerm G-atletiek finale 400 meter 8e in 1'14"80

Dag 6laatste update: 13 dagen geleden

22:31

Mooi einde van een mooie dag voor Peter Genyn: hij neemt zijn bronzen plak in ontvangst

21:54

Tot morgen!

Met Selma Van Kerm zetten ze een punt achter de zesde dag op deze Paralympische Spelen. We onthouden natuurlijk de topprestatie van Peter Genyn, die met brons op de 200 meter voor een derde Beligsche medaille zorgde. Roger Habsch werd in dezelfde finale verrassend pas vijfde.

In het G-paardrijden werd Barbara Minneci zevende in de individuele dressuurtest. G-zwemster Tatyana Lebrun raakte niet door de reeksen van de 100 meter vlinderslag en in de G-atletiek finishte de nog maar 17-jarige Selma Van Kerm als laatste in de finale van de 400 meter.

21:54

Van Kerm wordt achtste op de 400 meter

21:54
Selma Van Kerm werd pas op de valreep opgeroepen voor de Spelen.
21:49

Laatste plek voor Van Kerm

De logica wordt gerespecteerd, Selma Van Kerm finisht als laatste. Een verbetering van haar persoonlijk record zit er helaas niet in voor de 17-jarige loopster, met 1'14"80 zit ze ruim twee seconden voor haar PR.

21:47

1'12"59 is haar persoonlijke besttijd. Als ze die tijd kan verbeteren, dan zijn haar Spelen geslaagd. Het is vooral ervaring opdoen voor Selma.

Geert Heremans
21:43

Van Kerm maakt entree

Het is zover, de atletes van de 400m-finale in de T37-categorie, maken hun entree in het Stade de France. Daarbij dus ook onze 17-jarige landgenote Selma Van Kerm, die pas heel laat geselecteerd werd voor deze Spelen. Met een brede glimlach groet ze het publiek.

21:28

Kan Van Kerm verrassen?

Het is stilaan aftellen naar het slotnummer van avond, de 400 meter bij de vrouwen in de T37-categorie. Met daarbij dus Selma Van Kerm. Op basis van de persoonlijke records van alle finalistes maakt ze geen kans op een topnotering. Kan ze verrassen?

20:38

Titelverdedigster Andrade moet afgevoerd worden

20:32

Drama voor Venezolaanse titelverdedigster

Bijzonder pijnlijk moment voor Vera Andrade in de finale van de 100 meter in de T47-categorie. De Venezolaanse titelverdedigster loopt een blessure op en blijft net voor de finish kermend van de pijn liggen. In tranen moet ze in een rolstoel afgevoerd worden. De winst is voor de Ecuadoraanse Kiara Rodriguez.

20:26

Maakt Frech zijn favorietenrol waar?

In de avondsessie van de atletiek zijn we aanbeland aan het hoogspringen in de T63-categorie. Daar is het vooral uitkijken naar de prestatie van topfavoriet Ezra Frech. De 19-jarige Amerikaan is de wereldrecordhouder en dé ster van de G-atletiek, die er alles aan doet om de paralympiërs op de kaart te zetten.

Afgelopen maandag werd hij al paralympisch kampioen in de 100 meter. Komt daar vanavond goud bij in het hoogspringen?

19:07

Van zwemmen naar atletiek

Van het zwemmen in La Défense Arena gaan we weer naar het Stade de France voor de avondsessie atletiek. U kan alle actie nu volgen op de livestream. 

18:14

Van Kerm loopt vanavond 400m-finale

Vandaag komt er met Selma Van Kerm nog één Belg in actie op de Paralympische Spelen. De 17-jarige Van Kerm, die gedeeltelijk verlamd is aan haar rechterzijde, loopt om 21.38 uur de finale van de 400 meter in de T37-categorie. Dat is meteen ook het slotnummer van de avondsessie.

Van Kerm is een talentvolle loopster die tijdens het meest recente WK op een knappe 4e plaats eindigde. Vorig jaar werd ze uitgeroepen tot 'Talent van het Jaar'.

Een medaille pakken zou wel een heuse stunt zijn voor Van Kerm. Van alle finalistes heeft ze veruit de traagste persoonlijke besttijd.

17:30

Zwemfinales op de livestream

Van het G-paardrijden in Versailles gaan we naar de Paris La Défense Arena. Daar staan vanavond een resem finales op het menu. U kan alles nu volgen op onze livestream.

De avondsessie wordt rond 20.30 uur afgesloten met de finale van de 100 meter vlinderslag bij de vrouwen. Zonder Tatyana Lebrun, zij raakte eerder vandaag niet door de reeksen.

17:16

Podiumceremonie Genyn om 22.08 uur

Peter Genyn heeft er even op moeten wachten, maar er is nu een timing voor zijn podiumceremonie. Om 22.08 uur zal hij zijn bronzen plak, zijn vijfde paralympische medaille, ontvangen.

17:09
Minneci mag zaterdag aantreden in de freestylecompetitie
17:08

Ik ben blij dat we gekwalificeerd zijn voor de freestylecompetitie. Ons doel is bereikt. Het was niet makkelijk, want Stuart was erg bang. Vooral in het begin van de oefening zat hij met een schrik. Hij herpakte zich een beetje doorheen de oefening en naar het slot toe was hij meer ontspannen. Hij heeft zijn job gedaan en we hebben ons zo kunnen kwalificeren.

Barbara Minneci
16:31

Morgen drie Belgen in het G-paardrijden

In het G-paardrijden zijn vandaag geen Belgen meer te zien. Daarop is het wachten tot morgen, dan komen er maar liefst drie in actie met Manon Claeys, Kevin Van Ham en Michèle George.

Vanochtend eindigde dressuurrijdster Barbara Minneci op de 7e plek in de derde gradatie. Dat betekent dat ze gekwalificeerd is voor de freestylecompetitie van zaterdag.

15:02

G-paardrijden

Van de schietzaal gaan we nog eens terug naar Versailles. Daar zijn nog altijd individuele events bezig. We pikken in tijdens de finale van gradatie 1, zonder Belgen. 

13:48

Finales in het G-schieten

We verschuiven onze aandacht naar het G-schieten. In Chateauroux staan de finales op de 50 meter in de SH1-klasse op het programma. Dat is de klasse voor schutters met een beperking aan de onderste ledematen, die het gewicht van hun wapen kunnen dragen.

Nu beginnen de mannen aan hun finale, om 16.00 uur mogen ook de vrouwen aan de bak. Mis geen enkel schot via onze livestream.

13:39

Ik ben een beetje teleurgesteld omdat ik mijn persoonlijk record wilde verbeteren. Dat het gepland stond tussen de 100 meter schoolslag en de 200 meter wisselslag, zorgde ervoor dat ik in het wedstrijdritme kon blijven.

Tatyana Lebrun over 100m vlinderslag bij RTBF
13:33

Podiumceremonie Genyn uitgesteld

Daarnet werd de podiumceremonie van de bronzen Peter Genyn al een stukje achteruitgeschoven, nu blijkt dat onze landgenoot nog heel wat extra geduld zal moeten hebben.

Genyn krijgt zijn 5e paralympische medaille vanavond pas, een concreet uur deelde de organisatie nog niet mee.

13:08

Ochtendsessie zo goed als afgelopen

De reeksen van de 100 meter bij de vrouwen zitten erop, en dat betekent meteen ook dat de ochtendsessie atletiek zo goed als afgelopen is. Enkel in het discuswerpen bij de vrouwen zien we nog enkele worpen.

We blijven wel nog even hangen in het Stade de France, er staan nog een pak ceremonies op het menu. Binnen 20 minuten krijgt Peter Genyn zijn bronzen plak.

12:39

Nog even wachten voor Genyn

Peter Genyn zal nog even moeten wachten op zijn gloriemoment. De medailleceremonie van de 200 meter wheelen is uitgesteld tot 13.30 uur, als laatste in het reeksje huldigingen.

11:46

Terug naar G-atletiek

Na een korte uitstap naar het zwembad kan je op de livestream nu terecht voor de rest van de ochtendsessie in de G-atletiek. Zo meteen zien we Peter Genyn opnieuw, voor zijn medailleceremonie. 

11:42

Lebrun 14e

Alle vrouwen in de tweede en laatste halve finale zijn sneller dan Lebrun. Zo zet de 19-jarige G-zwemster de 14e tijd neer. Het is niet genoeg voor de finale, maar ze is wel een ervaring rijker. 

11:40

Tatyana Lebrun wordt laatste in haar reeks

11:37

Laatste in haar reeks

Het is een 7e en laatste plaats voor Tatyana Lebrun in haar reeks. De 19-jarige Belgische viel helemaal stil in de laatste 50 meter. Ze zal hoogstwaarschijnlijk naast een finaleplaats grijpen. 

11:35

Tatyana Lebrun

Tatyana Lebrun staat klaar voor haar 2e nummer op deze Paralympische Spelen. Op de 100 meter schoolslag werd ze 5e, hoe doet ze het in de 100 meter vlinderslag?

Om de finale te bereiken moet ze bij de snelste 8 zijn van de 14 deelneemsters. 

11:09

Op de livestream kan je nu kijken naar het G-zwemmen. Rond half 12 duikt Tatyana Lebrun het bad in. 

11:08

Minneci 7e

En er is nieuws uit de G-paardensport, want alle deelneemsters hebben hun oefening afgelegd. Onze landgenote Minneci strandt op de 7e plaats. Met een betere start had er meer ingezeten. 

11:07

Habsch verklaart vijfde plaats door mindere vorm: "Covid heeft van me gewonnen"

11:05

Peter Genyn pakt brons: "Ik heb vlaggen met mijn hoofd gezien, schitterend!"

10:57

Peter Genyn pakt brons, Roger Habsch wordt pas 5e

10:55

Brons voor Genyn!

De wedstrijd heeft niet opgeleverd wat we ervan hadden verwacht. Roger Habsch komt volledig tekort en wordt pas 5e. Peter Genyn pakt wel een mooie bronzen medaille. Fournie verrast met goud. 

10:55
Genyn pakt brons.
10:52

Daar zijn ze!

De spanning stijgt voor de Belgische fans in het Stade de France. Roger Habsch en Peter Genyn maken zich op voor de start. Krijgen we een 3e (en 4e) medaille voor ons land? 

10:48

Peter (Genyn) schuift ook de Canadees Cody Fournie naar voren als favoriet.

Johannes Balbaert
10:45

Concurrenten

Wereldkampioen Habsch en medaillekandidaat Genyn ken je wellicht al, maar wie zijn hun voornaamste concurrenten?

Voor het goud is het vooral kijken naar Toni Piispanen. De 48-jarige Fin is nog niet versleten, al zette hij dit seizoen wel nog geen tijd neer. We tasten in het duister. 

Genyn zal wellicht strijden om brons. Dat wordt waarschijnlijk een duel tegen de Mexicaan Edgar Cesareo Navarro Sanchez. Met zijn 53 jaar is hij de oudste van de favorieten. 

10:39

G-atletiek

Met de livestream zijn we ondertussen overgeschakeld naar de G-atletiek, want er komt een Belgisch hoogtepunt aan. Roger Habsch en Peter Genyn wheelen de finale van de 200 meter binnen een kwartiertje. 

10:29

Minneci voorlopig 5e

Het is geen topscore van Barbara Minneci: 67.667. Daarmee staat ze 5e van de 9 ruiters die al in actie kwamen. Ze startte slecht, maar kon daarna een stabielere oefening afleggen. Wat haar score uiteindelijk zal opleveren, weten we over een uurtje. 

10:23

Ze is de controle kwijt. Dat gaat veel punten kosten.

Commentator Gert Gommé
10:21

Minneci staat klaar

Daar is Barbara Minneci. Op welke plek kan ze zich nestelen met haar oefening? 

09:53

Een opwarmer nodig voor de paralympische finale van Genyn en Habsch? Kijk dan naar deze introductie in het wheelen. Peter Genyn en co-commentator Johannes Balbaert leerden Bert en Bavo de kneepjes van het vak. 

09:22

Het is nog even wachten op Minneci. De 55-jarige amazone komt als 9e van 13 deelnemers aan de beurt. Er worden medailles uitgedeeld, maar het geldt ook als kwalificatie voor de freestylecompetitie. Enkel de top 8 zien we zaterdag terug. 

09:12

Alles wat je moet weten over G-paardensport

09:09

LIVESTREAM

We trappen de paralympische dag af met G-paardensport. In de 3e gradatie worden de medailles verdeeld in de komende uren. Om 10.22 uur zien we met Barbara Minneci ook een Belgische in actie. Dat zal wellicht in de gietende regen zijn, want de hemelsluizen staan open in Parijs. 

08:35

Schiet Roger Habsch raak?

In tegenstelling tot de Spelen in Tokio staat Habsch een trapje hoger dan Genyn. Op de voorbije twee WK's pakte hij telkens goud op de 200 meter in de klasse T51. Ook het wereldrecord (35"74) staat op zijn naam. "Het zullen heel andere omstandigheden zijn dan in Tokio, met de supporters achter ons", blikte Habsch optimistisch vooruit. 

08:25

Mindere voorbereiding voor Genyn

Voor de Paralympische Spelen temperde Genyn, goed voor goud (100m) en zilver (200m) in Tokio, de verwachtingen. De 47-jarige rolstoelatleet sukkelde lang met een blessure en kon niet in optimale omstandigheden trainen. "Ik denk niet dat ik nog favoriet ben, maar ik ga wel proberen om nog een medaille te winnen. Het is de eerste keer dat ik met een minder gevoel naar de Spelen trek", vertelde Genyn enkele weken geleden. 

08:21

Ik denk dat mijn blessure me op de 200 meter wat meer zal nekken, omdat mijn basis wat minder is. We zijn met 4 kandidaten voor de 3 medailles, maar favoriet ben ik zeker niet.

Peter Genyn
08:10

Onder meer Genyn en Habsch

Goeiemorgen! De Paralympische Spelen zijn bijna halfweg en nu wordt het pas echt interessant voor de Belgen. Bijna elke dag zijn er grote medaillekansen. Vandaag zouden Peter Genyn en Roger Habsch daarvoor moeten zorgen. 

Om 10.52 uur staan de twee wheelers samen in de finale van de 200 meter. In Tokio was er zilver voor Genyn en brons voor Habsch. Die laatste is nu de grote favoriet. 

Zo meteen bijt Barbara Minneci de spits af in de G-paardensport. We zien ook G-zwemster Tatyana Lebrun en G-atlete Selma Van Kerm in actie vandaag. 

02/09/24