"Dat kleine beetje extra ontbreekt": atleten die piekten naar het EK, lijken in mindere vorm op de Spelen

 do 8 augustus 2024 17:28
Élodie Ouédraogo in Paris by Night.
Élodie Ouédraogo in Paris by Night.

Top zijn op het EK en minder zijn op de Olympische Spelen of omgekeerd? Het was een moeilijke keuze voor veel atleten, met minder dan 2 maanden tussen beide kampioenschappen. "Je merkt dat atleten die heel goed waren op het EK, het een beetje moeilijk hebben op de Spelen", ziet Élodie Ouédraogo.

"Mijn vorm is onwaarschijnlijk."

 

De piek van John Heymans naar de Olympische Spelen werpt zijn vruchten af. In tegenstelling tot andere atleten, die eerder op de top van hun kunnen leken op het EK begin juni. 

 

"Je merkt dat atleten die daar heel goed waren, het een beetje moeilijk hebben op de Spelen. Dat is belangrijk om aan te halen, met maar 7-8 weken tussen EK en Spelen", haalde Élodie Ouédraogo aan in Paris by Night.

Dat kleine beetje extra ontbreekt bij atleten die top waren op het EK.

Élodie Ouédraogo

"Atleten die op het EK top waren, zijn nog wel goed. Alleen ontbreekt net dat kleine beetje extra. Het is geen dramatisch verschil, ook al zeggen mensen dan dat het slecht was omdat ze eruit gaan in de eerste ronde."


Dat ziet Ouédraogo zelf anders. "Ik volg atletiek een heel jaar en zie veel atleten hier op hun niveau presteren."

John Heymans piekte perfect naar deze Spelen.
John Heymans piekte perfect naar deze Spelen.

John Heymans als inspirator

Op het maximum van je kunnen presteren op de Spelen. Dat deed bio-ingenieur Heymans ook een beetje met dank aan ChatGPT. 

 

De chatbot aangestuurd door AI had voor hem berekend dat hij zich via de zogenaamde "bronzen" wedstrijden het best kon plaatsen voor Parijs. 

 

"Uiteindelijk heeft hij zich wel gewoon geplaatst via de beste tijden, maar ChatGPT is wel een systeem dat veel atleten heeft geïnspireerd. Ze beginnen op basis daarvan te trainen, er zit dus zeker toekomst in", denkt Ouédraogo.

 

Niet alleen met zijn AI-trainingen, maar ook met zijn positivisme kan Heymans een inspirator vormen. "Ik hoop dat ze zijn interview op herhaling gaan afspelen bij Team Belgium en dat het aanstekelijk werkt bij andere atleten."

 

Zelf komt Heymans zaterdag pas weer in actie voor de finale van de 5.000 meter, maar wie weet in welke Belgische knalprestaties hij dus nog een aandeel kan hebben tot die tijd.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza
Gerelateerd: