"Ik hoop op een gelijkspel en strafschoppen": Wesley Sonck kijkt in zijn glazen bol voor de kwartfinales

 do 4 juli 2024 15:57

Nog 8 kanshebbers blijven over om de Europese titel weg te kapen. Wie zet een stapje dichter bij eeuwige glorie met een ticket voor de halve finale? Wesley Sonck kijkt in zijn glazen bol en voorspelt de uitkomst van de vier kwartfinales.

Spanje of Duitsland?

Europees Kampioenschap
Spanje
einde
2-1
Duitsland

Met Spanje en Duitsland staan de twee meest succesvolle landen uit de EK-geschiedenis tegenover elkaar in de kwartfinales. Allebei hopen ze met een 4e titel alleen recordhouder te worden.

 

Duitsland heeft wel de steun van het thuispubliek in de Stuttgart Arena, maar dat zal een swingend Spanje niet verontrusten. Toch wordt het een nagelbijter, een finale avant la lettre.

 

Duitsland (10) en Spanje (9) zijn niet alleen de topschutters op Euro 2024, ze kunnen ook de beste cijfers voorleggen van geslaagde passes. Spanje kan alleen wat meer doelpogingen (84) voorleggen dan de Duitsers (71).

Qua spelniveau schat ik Spanje iets hoger in dan Duitsland, al denk ik dat de Duitsers individueel nog iets meer klasse hebben.

Wesley Sonck

Het maakt het voor Wesley Sonck dan ook moeilijk om een favoriet naar voor te schuiven. "Het zal zeer spannend worden", stelt hij. "Ik denk dat Spanje een klein tikje voorsprong heeft: 51 procent tegenover 49."

 

"Qua spelniveau schat ik Spanje iets hoger in dan Duitsland, al denk ik dat de Duitsers individueel nog iets meer klasse hebben. Dan kijk ik vooral naar Jamal Musiala en Florian Wirtz, ook al ontgoochelt die laatste me een beetje. Ik begrijp ook niet dat Havertz nog altijd de voorkeur krijgt op Füllkrug voorin."

 

"Spanje is met Nico Williams en Lamine Yamal ook top, die twee moeten het verschil maken. Achterin zijn Aymeric Laporte en Le Normand niet de grootste zekerheden. Ik denk dat het een zeer mooie wedstrijd wordt."

Jamal Musiala.

Portugal of Frankrijk?

Europees Kampioenschap
Portugal
einde (pen.)
03-05
Frankrijk

Frankrijk heeft nog een rekening openstaan met Portugal in een heruitgave van de finale van het EK in 2016. Portugal verraste toen het gastland in Parijs met een doelpunt van Eder in de extra tijd.

 

Alle ogen zullen nu gericht zijn op de "clash der generaties" tussen Cristiano Ronaldo en Kylian Mbappé. Allebei wereldsterren, maar samen goed voor amper 1 doelpunt op dit EK. Hét moment dus om boven zichzelf uit te stijgen.

 

Frankrijk slikte op dit EK nog maar één tegendoelpunt, maar maakte aanvallend nog maar weinig klaar met twee owngoals en een strafschop als enige wapenfeiten.

Portugal steunt nog altijd op Ronaldo: met 20 pogingen is hij de speler met de meeste kansen op dit EK, maar het net deed hij nog niet trillen.

Ik heb het al vaak gezegd: het is heel moeilijk om modern voetbal te spelen met Ronaldo.

Wesley Sonck

"Frankrijk is de duidelijke favoriet", twijfelt Sonck niet. "Ik heb het al vaak gezegd: het is heel moeilijk om modern voetbal te spelen met Ronaldo."

 

"Als hij een kans krijgt in de 16, zal hij die wel afwerken. Maar tegen Saliba, Upamecano, Koundé ... dat is echt defensief topniveau. Vraag dat maar aan de Rode Duivels."

 

"Wat ik heb gezien van Portugal, kon me niet bekoren. Als Frankrijk de ruimte zal krijgen, zal het niet twijfelen."

Cristiano Ronaldo.

Engeland of Zwitserland?

Europees Kampioenschap
Engeland
einde (pen.)
15-13
Zwitserland

Engeland ontsnapte met dank aan Jude Bellingham maar nipt aan de uitschakeling tegen Slovakije, terwijl Zwitserland schijnbaar moeiteloos titelverdediger Italië uit het toernooi knikkerde. Ligt het voordeel dan bij de Zwitsers?

 

In 27 confrontaties kon Zwitserland evenwel nog maar 3 keer winnen tegen Engeland, de laatste keer in 1981(!). Engeland is bovendien al 11 EK-matchen op een rij ongeslagen: in de finale in 2021 kraakten ze pas na strafschoppen.

Engeland heeft al ongelofelijk veel geluk gehad en het niveau was niet wat het moest zijn.

Wesley Sonck

"Zwitserland kan de verrassing worden in de kwartfinales", voorspelt Sonck. "De Engelsen hebben misschien moed geput uit hun overwinning, maar als je zoveel geluk moet hebben op het einde ..."

 

"Het is een beetje zoals de Rode Duivels. Engeland speelt met 6 achterin - 4 verdedigers en 2 verdedigende middenvelders - en 4 voorin. En de ballen komen vooraan niet aan."

 

"Engeland heeft al ongelofelijk veel geluk gehad en het niveau was niet wat het moest zijn. Ik hoop dat de Zwitsers het slim en sluw aanpakken en dan kan er een verrassing in zitten."

Jude Bellingham en Harry Kane.

Nederland of Turkije?

Europees Kampioenschap
Nederland
einde
2-1
Turkije

Nederland tankte een stevige portie vertrouwen tegen Roemenië met zijn beste prestatie van het toernooi tot nu toe. De Turken, die de rol van dark horse overnamen van Oostenrijk, zullen op hun hoede zijn.

 

Qua kansen (63 tegenover 56) en goals (7) zijn beide landen aan elkaar gewaagd. En met de WK-kwalificaties als referentie kan het weleens een doelpuntenfestival worden. In 2021 won Turkije thuis met 4-2, Nederland nam nadien wraak met 6-1.

Ik hoop op een gelijkspel en strafschoppen en dan maakt het me niet uit. 

Wesley Sonck

"Het kan een heel open wedstrijd worden", schat Sonck. "Ik denk dat Nederland meer kwaliteit heeft. Ze kunnen de verrassing van het toernooi worden met heel goede spelers, creativiteit en snelheid."

 

"Ik hoop op een gelijkspel en strafschoppen en dan maakt het me niet uit. Ik heb het wel voor Turkije, die toch ook heel goede spelers hebben rondlopen."

 

"Kadioglu heeft al indruk gemaakt en met Baris Alper Yilmaz hebben ze een heel snelle speler op de rechterflank. Die mannen kunnen in de omschakeling iets klaarspelen."

Gerelateerd: