Vandenbempt ziet geen reden tot paniek, maar Duivels zitten wel op "harde stoel": "Dit wilde je liever niet"

 di 18 juni 2024 06:14
Peter Vandenbempt ziet nog geen reden tot paniek.

Wie zag dit aankomen? De Rode Duivels zijn met een flinke uitschuiver aan het EK begonnen. Onze analist Peter Vandenbempt weigert al de noodklokken te luiden, maar zag dat spelers en bondscoach plots weer met twijfels zitten: "Toch vreemd om je meest veelbelovende speler niet op zijn beste positie te zetten."

"Laat mij met deze boodschap beginnen: de nederlaag tegen Slovakije is géén reden tot paniek. Een EK zit tegenwoordig zo in elkaar dat je ook met een nederlaag toch nog naar de volgende ronde kunt. Zoals in 2016, toen de Duivels verloren van Italië."

 

"Daarom worden de ervaren jongens nu van het allergrootste belang. Lukaku, De Bruyne, Vertonghen, Tielemans ... Zij moeten de jongeren erop wijzen dat alles nog kan. Ook de bondscoach moet ervoor zorgen dat er nu geen nervositeit in de groep komt. Door met beelden aan te tonen dat je deze match normaal áltijd wint."

"Maar deze nederlaag mag wel als een enorme teleurstelling worden beschouwd. Net op het EK voor het eerst verliezen onder Tedesco: dat wil je liever niet. Zeker omdat je met een teleurstelling uit Qatar kwam en nu weer met eentje aan het volgende grote toernooi begint."

De harde stoel

"België haalde nochtans een niveau dat in principe genoeg was om te winnen. Met een beetje meer geluk en luciditeit doe je dat heel erg vlot met 4-1 of 5-1."

 

"Maar de ploeg haalde ook wel zeker niet zijn beste niveau. Dat was voor een deel de verdienste van de Slovaken - chapeau hoe zij met veel lef gevoetbald hebben. Bij de Duivels ontbrak het dan weer vooral aan tempo. De bal circuleerde te traag."

 

"En er zijn vooral te veel verkeerde keuzes gemaakt. Jeremy Doku leerde de harde les dat je op een groot toernooi absoluut geen fouten mag maken, omdat ze worden afgestraft. Omgekeerd hebben wij dat niét gedaan."

 

"Ook achterin zag ik bij de Duivels nog veel momenten waarop het bijna fout liep. Wout Faes voetbalt als iemand met veel presence, maar tegen Slovakije was het soms overdreven. Hij is een paar keer aan erger ontsnapt."

De Duivels konden kiezen tussen een aangename fauteuil of een harde stoel om het toernooi in te beginnen.

Peter Vandenbempt

"Daarnaast vond ik dat Tedesco te lang vastgehouden heeft aan de tandem Amadou Onana - Orel Mangala. Tegen een mindere tegenstander kan je toch meer creativiteit gebruiken op het middenveld. En de keuze om Doku rechts te posteren? Je kunt niet zeggen dat het geweldig werkte. Toch vreemd om je meest veelbelovende speler niet op zijn beste positie te zetten."

 

"Voorts zagen we niet de beste Kevin De Bruyne, ondanks al die hoopgevende signalen in de voorbereiding. Hij kon toch wat te weinig op het voorplan treden. Ook van Romelu Lukaku mocht het iets meer zijn als je kijkt naar al die missers. Natuurlijk was het allemaal veel pech in één keer. Die afgekeurde goal na hands van Openda: daar kan ik eigenlijk niet mee leven, door zo'n vervelende microchip."

 

"Soit, ik herhaal dat we nog niet moeten panikeren. De Duivels hebben nog altijd een prima kans om door te stoten. Alleen: ze konden kiezen tussen een aangename fauteuil of een harde stoel om het toernooi in te beginnen. Het is dat laatste geworden. Nu doet het zitvlak pijn en is gaan zitten een pak minder comfortabel geworden."

Gerelateerd: