Lukaku ziet 2 goals afgekeurd worden.

Rampstart voor Rode Duivels: België verliest EK-opener tegen Slovakije na frustrerend kansenfestival

 ma 17 juni 2024 19:57
 1. 7' - Doelpunt - Ivan Schranz (0 - 1)
 2. 29' - Geel - Orel Mangala
 3. 41' - Geel - Ivan Schranz
 1. 57' - Verv. Orel Mangala door Johan Bakayoko
 2. 70' - Verv. Róbert Boženík door David Strelec
 3. 70' - Verv. Lukáš Haraslín door Tomas Suslov
 4. 74' - Verv. Leandro Trossard door Youri Tielemans
 5. 76' - Geel - Youri Tielemans
 6. 81' - Verv. Ivan Schranz door David Duris
 7. 84' - Verv. Jéremy Doku door Loïs Openda
 8. 84' - Verv. Yannick Carrasco door Dodi Lukebakio
 9. 85' - Geel - Dodi Lukebakio
 10. 90+4' - Verv. Ondrej Duda door Adam Obert
Europees Kampioenschap - speeldag 1 - 17/06/24 - 18:01
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
7'
Ivan Schranz
0 - 1
Ivan Schranz
7'

Alles wat mis kón gaan, liep ook verkeerd. De Rode Duivels zijn met een enorme kater aan het EK begonnen na een verrassende nederlaag tegen Slovakije. Door een jeugdzonde van Doku kwam België vroeg op achterstand, maar kansen om die scheve situatie recht te zetten waren er nadien genoeg. Alleen misten de Duivels een handvol mogelijkheden én zagen ze twee goals afgekeurd. De Belgen trekken zaterdag meteen met het mes op de keel richting tweede groepsmatch tegen Roemenië.

Hoogtepunten
12 video's
België - Slovakije in een notendop:
 1. Sleutelmoment
  Tot twee keer toe schreeuwen de Belgische fans hun kelen schor bij de gelijkmaker van Lukaku, maar telkens volgt een koude VAR-douche. Kort na de rust wordt de 1-1 van Lukaku afgekeurd voor centimeters buitenspel en in de slotfase gooit voorafgaand hands van Openda roet in het eten.
 2. Man van de match
  Stanislav Lobotka stak er met kop en schouders bovenuit bij de Slovaken. De Napoli-middenvelder zorgde voor rust met zijn balvastheid en ook zonder bal was hij van goudwaarde voor Slovakije.
 3. Opvallend
  Na een ongeslagen reeks van 14 wedstrijden lijden de Rode Duivels hun eerste nederlaag onder bondscoach Domenico Tedesco. Het is ook van de nederlaag tegen Finland op 11 augustus 2010 geleden dat België onderuitgaat tegen een land dat buiten de top 45 van de FIFA-ranking staat.
 4. Statistiek
  In drie opeenvolgende wedstrijden op grote toernooien niet kunnen scoren, het is een trieste primeur voor de Belgen. De Rode Duivels sloten het WK 2022 in Qatar af met 0-2-verlies tegen Marokko en een 0-0-gelijkspel tegen Kroatië. Ook in hun EK-opener konden ze nu dus niet scoren.

Oh wat was de Belgische dag in Frankfurt mooi begonnen. In ideaal voetbalweer keken ruim tienduizend landgenoten hoopvol uit naar de EK-opener van de Rode Duivels tegen Slovakije.


Gesterkt door de positieve revolutie onder Tedesco, de goesting bij ervaren rotten als De Bruyne en de honger van jong toptalent.


Vreemd hoe één fase in minuut 7 alles zomaar brutaal wegveegde.


Ondanks uitstekende openingsminuten van de Duivels - met een gigakans voor Lukaku - kwam Slovakije verrassend op voorsprong. Aan de basis lag een jeugdzonde van Doku, die in risicogebied slecht uitvoetbalde achterin. Casteels kon een eerste poging nog keren, maar moest zich bij de rebound van Schranz gewonnen geven.


Da’s schrikken.


Verstomd door die tegengoal zochten de Duivels een volledige eerste helft naar een aanvaardbaar niveau. Buiten een niet-afgestrafte flater van de Slovaakse doelman was het qua echte kansen toch pover.


Net voor rust stuurde Carrasco - door Tedesco verrassend op linksachter gedropt - Lukaku perfect weg, maar de recordschutter verslikte zich in de controle.

 

Symbolisch voor de eerste 45 minuten van de Duivels, die zelfs nog van geluk mochten spreken dat Casteels een volley uit zijn doel weerde.

In dít scenario wilden Tedesco en co eigenlijk niet belanden.


Slovakije trok met geloof in een stunt richting kleedkamer, bij de Duivels was het zichtbaar zoeken naar een houvast. Ook in de eerste minuten na de rust leken de Belgen vertwijfeld.


Pas net voor het uur sloeg de machine weer aan - met een handvol kansen in een korte tijdspanne tot gevolg.


Lukaku mikte eerst op de keeper, dan in het zijnet én schoot bij een derde mogelijkheid toch raak … Om na een lange check zijn goal afgekeurd te zien worden voor enkele centimeters buitenspel.


Om de wanhoop in Frankfurt helemaal compleet te maken, zag de ingevallen Bakayoko nóg maar eens een gouden kans van de lijn gekeerd door Hancko.


Zou ’t nu echt weer zo’n dag worden waarop álles tegen zit?

Met bijeengeraapte moed trokken de Duivels het slotkwartier in. In de hoop om een valse start toch nog te vermijden.

 

Tedesco gooide dan maar Lukebakio en Openda in de strijd. En enkele minuten voor tijd glipte die laatste uitstekend voorbij zijn man om vervolgens Lukaku te bedienen, die onhoudbaar in doel knalde.

 

Eindelijk. Tedesco scheurde net niet uit zijn witte hemd toen hij zijn vreugde uitschreeuwde. Een rampscenario vermeden.

 

Toch?

 

Want plots ging ref Umut Meler wéér naar zijn oortje. In de herhaling was te zien hoe Openda de bal even met de hand beroerde.

 

Wég 1-1.

 

De absolute climax van frustratie lag maandagmiddag in Frankfurt. Zaterdag is het voor de Duivels meteen van moeten in het tweede groepsduel tegen Roemenië.

Gerelateerd:

Fase per fase

90+9'

België opent met zure nederlaag

De Rode Duivels beginnen met een stevige valse noot aan het EK. Een zwak moment van Doku levert een zure nederlaag op tegen Slovakije. De Rode Duivels deden er na een bijzonder povere eerste helft nog alles aan om het tij te keren in de tweede helft en dwongen meerdere kansen af. Lukaku maakte zelfs tot twee keer toe gelijk, maar eerst werd zijn treffer afgekeurd voor centimeters buitenspel en daarna voor hands van assistgever Openda. Het zal tegen Roemenië en Oekraïne moeten gebeuren.

90+9' tweede helft
90+4'
wissel
90+3'

Dubravka pakt makkelijk trap van De Bruyne

90+3'

De Bruyne niet voorbij Dubravka

De Bruyne kan zich doorzetten in de zestien, maar moet te ver uitwijken en zijn voorzet/schot wordt onderweg nog aangeraakt. Dubravka gaat goed plat.

90+2'

Snelle omschakeling bij de Belgen. Lukaku geeft de bal mee met Openda, maar net niet secuur genoeg. Dubravka kan ingrijpen.

90+1'

7 - extra time

Er komen 7 minuten extra tijd bij.
90'

De Rode Duivels krijgen nog 7 extra minuten om een nederlaag in hun openingswedstrijd alsnog te vermijden. Wat zit er nog in de tank?

88'

Gelijkmaker weer afgekeurd

Opnieuw gaat het feest niet door voor de Belgen. Ook deze treffer van Lukaku wordt afgekeurd, voor hands van Openda.

88'

Gelijkmaker Openda afgekeurd voor hands

88'

Openda heeft de bal met zijn hand geraakt. De ref gaat naar de beelden kijken.

87'

Opnieuw VAR check

Er komt opnieuw een VAR check. Nu wordt er gecontroleerd voor mogelijk hands in de opbouw naar de goal.

86'
86'

Lukaku doet het!

Lukaku zorgt voor de bevrijding! Openda schudt Vavro van zich af en legt de bal goed terug op Lukaku. Die werkt het in één tijd perfect af. Zit er nog meer in?

86'

Zwakke leiding van de ref, maar dat mag geen excuus zijn. Hij blinkt niet uit, maar hij is niet de enige vandaag.

Filip Joos
85'
84'

Geel voor Lukebakio

Net als Tielemans krijgt Lukebakio al snel na zijn invalbeurt geel. Hij raakt de bal, maar landt dan met zijn voet op de voet van Hancko.