Ga naar de inhoud
Europees Kampioenschap
speeldag 3

Europees Kampioenschap klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Roemenië
3
2
1
1
0
3
2
2
België
3
2
1
1
0
2
1
3
Slovakije
3
2
1
1
0
2
2
4
Oekraïne
3
2
1
1
0
2
4
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Roemenië
0
0
0
0
0
0
0
2
België
0
0
0
0
0
0
0
3
Slovakije
0
0
0
0
0
0
0
4
Oekraïne
0
0
0
0
0
0
0
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Roemenië
0
0
0
0
0
0
0
2
België
0
0
0
0
0
0
0
3
Slovakije
0
0
0
0
0
0
0
4
Oekraïne
0
0
0
0
0
0
0

De vooruitblik van Verheyen op de EK-opener van de Duivels: "Zou geen schrik hebben om Vertonghen te zetten"

 ma 17 juni 2024 07:19

Alle ogen op de Rode Duivels. In Frankfurt begint België straks aan het EK met een duel tegen Slovakije. Waar liggen de kansen en gevaren? En welke knopen moet de bondscoach nog doorhakken? Onze analist Gert Verheyen fileert de eerste groepsmatch: "Ik ben voorstander om met Doku en Trossard te spelen."

Wanneer Gert Verheyen door een grote poort het stadion binnenwandelt, is de analist vooral onder de indruk van de enorme jumbotron die door een web van draden omhoog gehouden wordt. "Precies een basketbalarena", grijnst de ex-international.


Zouden de huidige Rode Duivels eigenlijk nog zenuwachtig zijn voor een openingsduel tegen Slovakije?

 

"Als speler heb je toch altijd wel wat nervositeit", verzekert Verheyen.

 

"Omdat je nooit 100% weet hoe je ervoor staat. Je gaat er wel altijd vanuit dat toppers als Lukaku en De Bruyne hier niet meer zenuwachtig voor zijn, maar Messi moest op een WK ook ooit overgeven van de stress. Zelfs de allergrootsten kunnen dus nog onder de indruk zijn."

Voor elkaar door het vuur

Over naar de tegenstander: Slovakije - met plaats 48 op de FIFA-ranking in theorie het zwakke broertje in de groep van de Duivels.

 

"De optelsom van pure kwaliteit is veel groter bij ons", zag Verheyen tijdens zijn voorbereiding. "Zonder ongelukken zijn ze niet in staat om België te kloppen."

 

"Maar het is ook wel een team dat iéts kan. Tijdens de kwalificaties verloren ze enkel van Portugal - en dan nog twee keer nipt. Het is een ploeg die vooral teert op fysieke presence. Ze hebben loopvermogen, de zuivere mankracht en ook een grote werklust. Bij Slovakije gaan ze allemaal voor elkaar door het vuur. Zeker op stilstaande fases wordt het ook opletten."

Qua zuivere techniek kunnen ze bijna alleen maar rekenen op Stanislav Lobotka van Napoli.

Gert Verheyen

"Qua zuivere techniek kunnen ze bijna alleen maar rekenen op Stanislav Lobotka van Napoli. Dat is de absolute draaischijf. Voorts kennen we vooral Milan Skriniar, die centraal een goed duo vormt met Denis Vavro. Ook Lukáš Haraslín van Sparta Praag is een wapen."

Skriniar is een van de weinige bekende gezichten bij Slovakije.

Dan toch Vertonghen?

Veel meer dan uit te kijken voor Slovakije zullen de Rode Duivels straks evenwel (moeten) uitgaan van de eigen sterkte.

Bondscoach Domenico Tedesco schiep al vroeg duidelijkheid in doel, maar wat met de andere discussieposities? Door de vele blessures achterin is het vooral daar koffiedik kijken.

 

"Ik hou er rekening mee dat Theate of Vertonghen toch plots aan de aftrap staat", aldus Verheyen. "En dan vooral Vertonghen, als het risico het toelaat. Ik zou daar als trainer ook geen schrik voor hebben om hem te zetten. Iemand met de ervaring van Jan kan meteen zijn niveau halen, zonder eerst 5 matchen te moeten warmdraaien." 

Trossard krijgt van mij de voorkeur op Lukebakio, Bakayoko en Carrasco omdat hij net iets minder onderhevig is aan de vorm van de dag.

Gert Verheyen

Een rijtje hoger zou Verheyen de voorkeur geven aan Tielemans boven Mangala.

 

"Persoonlijk ben ik nogal een Tielemans-fan", geeft onze analist toe.

 

"De beste Youri kan een niveau halen waar Orel voorlopig nog niet aan reikt. Dat zag je bijvoorbeeld in de oefeninterland tegen Engeland, waarin Tielemans twee keer scoorde. Alleen ga ik er dan wel vanuit dat hij zijn beste niveau haalt - bij de nationale ploeg was dat tot dusver lang niet altijd het geval."

 

"Voorin heeft Tedesco eerder luxeproblemen", schuift Verheyen nog een lijn hoger in de opstelling.

 

"En dan ben ik voorstander om met Doku én Trossard te spelen. Die laatste krijgt van mij de voorkeur op Lukebakio, Bakayoko en Carrasco omdat hij net iets minder onderhevig is aan de vorm van de dag. Je wéét wat je van Leandro gaat krijgen. Zeker als je hem de vrijheid geeft om naar binnen te komen. Dan kan de rechtsachter hoog opkomen en moet de man op links iets meer blijven."

 

"Soit, het volledige EK zal het eigenlijk heel simpel zijn: nadat er enkele spelers van wereldklasse zijn gestopt, wordt het absoluut noodzakelijk voor ons dat de overgebleven toppers in vorm zijn. Het wordt dus vooral uitkijken naar wat Lukaku en De Bruyne zullen brengen."

Gerelateerd: