Ga naar de inhoud

"Oef, eindelijk": Ook Lefevere is opgelucht na eerste zege in 23 maanden voor Lampaert

 ma 10 juni 2024 19:05
Yves Lampaert boekte zijn 16e zege uit zijn carrière.

Bijna twee jaar na zijn ritzege in de Tour heeft Yves Lampaert een einde gemaakt aan de droogte. Ook manager Patrick Lefevere slaakte een zucht van opluchting na de proloog van de Ronde van Zwitserland. Is Lampaert nu weer vertrokken? "Ook op het BK kan hij schitteren", gelooft Lefevere.

23 maanden zonder overwinning, dat knaagt aan het vertrouwen. Yves Lampaert tankte gisteren een broodnodige portie vertrouwen met de overwinning in de proloog van de Ronde van Zwitserland.

 

"Ik ben blij voor mezelf en de ploeg die in me geloofde. Hier haal ik veel vertrouwen uit", zei Lampaert. 

 

En ook in een huiskamer in Roeselare klonk een zucht van opluchting. "Oef, eindelijk", omschrijft Patrick Lefevere, manager van Soudal - Quick Step, zijn gevoel.

 

"We hadden er bewust voor gekozen om hem zo vroeg te laten starten, omdat de weerberichten niet goed waren." Pas na 2,5 uur kon Lampaert uit de hotseat komen als winnaar.

 

Na de zege van "The Farmer’s son from Belgium" in de openingstijdrit van de Tour in 2022 kreeg Lampaert een contractverlenging tot eind 2025. Een proloog in Zwitserland zal Lefevere waarschijnlijk (nog) niet overtuigen.

 

"In 2022 was het een heel euforisch moment. Iedereen kan emotioneel zijn, zelfs ik", aldus Lefevere. "Geel na de eerste rit in de Tour, dat was vrij uniek. Maar nu ga ik niet nog eens zo'n uitspraak doen."

Geel na de eerste rit in de Tour, dat was vrij uniek. Maar nu ga ik niet nog eens zo'n uitspraak doen.

Patrick Lefevere

Lampaert lijkt net op tijd het goede gevoel te pakken te hebben, want met het BK tijdrijden (20 juni) komt er een belangrijk doel aan.

 

"Hij is alleszins een van de favorieten", zegt Lefevere. "Hij heeft de Belgische trui al eens gewonnen. En ondertussen kan je wel zeggen dat hij een tijdritspecialist is. Bovendien zijn Remco Evenepoel en Wout van Aert er niet, maar we gaan het vel van de beer niet verkopen voor hij geschoten is."

 

Op 23 juni volgt dan ook nog het BK op de weg. "Het is een parcours dat hij perfect aankan, dus ook daar kan hij schitteren."

 

Ziet Lefevere Lampaert in zijn laatste contractjaar nog een klassieker winnen? "Zegt nooit nooit. Ik heb nog dertigers weten te winnen in klassiekers. Roglic is 34 jaar en heeft gisteren nog de Dauphiné gewonnen."

Gerelateerd: