Ga naar de inhoud

Loena Hendrickx verovert zilver op Grand Prix-finale, Nina Pinzarrone valt net naast podium

 za 9 december 2023 13:06
" "
Loena Hendrickx hield Hana Yoshida met 2 tienden net achter zich.

De Japanse wereldkampioene Kaori Sakamoto heeft haar favorietenrol helemaal waargemaakt en is de verdiende winnares van de Grand Prix-finale in Peking. Loena Hendrickx kon in de vrije kür haar tweede plaats vasthouden, Nina Pinzarrone viel terug van de derde naar de vierde plaats. De Grand Prix-finale verenigt de zes beste schaatssters op het Grand Prix-circuit.

Na de korte kür gisteren lagen de 2 Belgische kunstschaatssters op medaillekoers. Aan Sakamoto was evenwel niets te verrichten. De wereldkampioene nam revanche voor haar inzinking vorig jaar, waardoor ze pas vijfde eindigde in de GP-finale, wat Hendrickx het brons opleverde.

Zowel in de korte kür (77,35 ptn), als in de vrije kür (148,35 ptn) stak de Japanse erbovenuit. Goed voor een totaal van 225,70 punten, maar een half puntje onder haar topscore van dit seizoen.

Loena Hendrickx, die na een zware val op training vorige week nog twijfelde om deel te nemen, kon haar winnende score van Skate America (221,28 ptn) niet evenaren. Haar rug was net als gisteren zwaar ingetapet.

Ze schaatste op Beyoncé en Madonna naar best vermogen, maar niet helemaal foutloos, onder meer bij een dubbele Lutz, maar wel heel de tijd gracieus en met de glimlach zoals we haar kennen. Met haar einde voor de jurybox bracht ze de jury aan het lachen.

Die bedeelde haar uiteindelijk net voldoende om met 2 tienden de Japanse Hana Yoshida achter zich te houden. Die was met een persoonlijk record in de vrije kür aan de leiding gekomen met een totaal van 203,16 punten.

Hendrickx (24) kreeg 203,36 en doet bij haar tweede deelname dus een plaats beter dan vorig jaar. Ze was daar duidelijk blij mee. 

De 17-jarige Nina Pinzarrone kwam net voor Hendrickx in actie op de muziek van Spartacus. De debutante hield de zenuwen onder controle, maar kende hier en daar wat kleine foutjes. Ze bleef enkele punten onder haar persoonlijk record op de vrije kür. En met 194,91 ook enkel punten onder haar PR (198,80) van dit jaar. Ze kon zo niet meer aan Yoshida. De 4e plek was haar deel.

Werken aan sprongen

Beide landgenotes waren niet tevreden met hun prestatie van vandaag. Uit de gedetailleerde jurywaardering bleek dat er de komende weken nog hard aan de kwaliteit van de sprongen moet worden gewerkt.

"Dat weet ik", zei Hendrickx. "Er valt nog wel wat te doen. Ik kan dat en wil dat laten zien."

Beiden prijzen zich gelukkig dat er de komende weken geen wedstrijden en reizen op het programma staan. Volgens Ans Bocklandt, de coach van Pinzarrone, was vooral de vermoeidheid de oorzaak van de gemaakte foutjes.

Over een maand wordt in Kaunas in Litouwen het Europees kampioenschap geschaatst. Titelverdedigster daar is Anastasija Goebanova uit Georgië, die in tegenstelling tot de twee Belgische kunstschaatssters niet de GP-finale haalde.

Hendrickx krijgt bovendien de tijd om haar rugblessure te laten genezen.

(bekijk de vrije kür onder de foto)

Eindstand GP-finale
1. Kaori Sakamoto (Jap) 225,70 ptn
2. Loena Hendrickx 203,36
3. Hana Yoshida (Jap) 203,16
4. Nina Pinzarrone 194,91
5. Isabeau Levito (VS) 191,86
6. Rion Sumiyoshi (Jap) 180,39

Herbekijk nog eens de volledige vrije kür

Gerelateerd: