Ga naar de inhoud

Met Parijs in het achterhoofd: waarom de Red Flames voor een cruciaal tweeluik staan in de Nations League

 vr 1 december 2023 16:05

Na de stuntzege tegen Engeland beginnen de Red Flames vanavond aan het cruciale afsluitende tweeluik in de Nations League. Schotland en Nederland zijn de tegenstanders op weg naar misschien wel een unicum voor de Belgishe voetbalvrouwen. Goede papieren op weg naar de Spelen en het EK: dit staat op het spel voor de groep van Ives Serneels.

De Red Flames beginnen ongetwijfeld met goede moed aan het belangrijke tweeluik tegen Schotland en Nederland. Na stuntzeges tegen onze noorderburen en topland Engeland staan de Flames op een knappe tweede plek in hun groep in de Nations League.

 

Nederland leidt met een voorsprong van 2 punten, Engeland volgt op 1 puntje op plaats 3. Schotland bengelt achteraan en teert op het puntje dat werd behaald tegen ons land. 

 

Om de groepswinst binnen te halen, moet er om te beginnen gewonnen worden van het op papier zwakkere Schotland. Maar waarom is die eerste plaats zo belangrijk?

red flames in uefa nations league

uitslagen red flames
België Nederland 2-1
Schotland België 1-1
Engeland België 1-0
België Engeland 3-2
België Schotland 1-1
Nederland België 4-0
eindstand in groep 1
    M W G V +/- ptn
1. Nederland 6 4 0 2 +8 12
2. Engeland 6 4 0 2 +7 12
3. België 6 2 2 2 -3 8
4. Schotland 6 0 2 4 -12 2

De groepswinnaar plaatst zich voor de Nations League Finals. De nummer 3 speelt de play-offs om het behoud in League A. De nummer 4 degradeert naar League B.

Olympische Spelen

Via de A-groep van de Nations League hebben de sterkste landenteams, waaronder België, namelijk de unieke kans om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen van komende zomer. 

 

De inzet is dus hoog, groepswinst moet het doel zijn. 

 

"Als de Flames winnen van Nederland en Schotland is de groepszege een feit. Dat zou een onverhoopt resultaat zijn", zegt Flames-commentator Hermien Vanbeveren. 

 

In dat geval volgt in de Final Four van de Nations League een duel tegen een andere groepswinnaar uit divisie A. Een confrontatie met de Spaanse wereldkampioenen behoort dus tot de mogelijkheden.

 

Bij een overwinning in die wedstrijd volgt natuurlijk de finale die automatisch recht geeft op deelname aan de Olympische Spelen in Parijs. 

 

Een unieke kans voor de twee finalisten en hopelijk dus ook voor de Flames.

 

Belangrijk detail: indien gastland Frankrijk de finale van de Nations League zou bereiken, brengt ook de derde plek in de Final Four een ticket voor Parijs met zich mee. Een eventuele troostfinale zal dan met veel interesse worden gevolgd.

Mogen de Red Flames vanavond tegen Schotland opnieuw juichen?

EK 2025

"Niet vergeten: ook die tweede plaats is zeer belangrijk", wijst Vanbeveren op het belang van een goed resultaat. 

 

"Dan zijn de Flames zeker dat ze in de A-groep blijven en dat is dan weer belangrijk voor de kwalificatiecampagne voor het EK in 2025. Bij het behoud in divisie A zijn de Flames bij de kwalificaties namelijk zeker van minstens play-offs voor een EK-ticket."

 

Een tweede plaats vergroot de kansen op een EK-deelname dus aanzienlijk. 

 

Het scenario kan zelfs nog gunstiger: indien de Flames in de EK-kwalificatie hun groep winnen of als tweede eindigen, plaatsen ze zich zelfs rechtstreeks. Iets wat enkel mogelijk is vanuit de hoogste A-divisie.

 

In de top 2 eindigen is dus de boodschap.

 

Lukt het de Flames de komende dagen niet om Nederland en Engeland achter zich te laten en worden ze 3e in de Nations League, dan volgt een duel met de nummer 2 uit Divisie B. De inzet: het behoud in de hoogste afdeling.

 

Bij verlies zakken ze een niveau en moeten er hoe dan ook twee voorrondes gespeeld worden om erbij te zijn op het EK. 

 

Genoeg redenen voor een extra tikkeltje motivatie.

Gerelateerd: