Ga naar de inhoud
Samantha Kerr kon Marie Detruyer niet van een goal houden.

Red Flames maken na billijk gelijkspel tegen Schotland nog kans op groepswinst

 vr 1 december 2023 22:26
UEFA Women's Nations League: België - Schotland

Net als in de heenmatch zijn de nationale voetbalvrouwen niet voorbij Schotland geraakt. Na het openingsdoelpunt van Marie Detruyer scoorden de bezoekers snel tegen in de Nations League-wedstrijd. In de tweede helft moesten de Red Flames nog flink aan de bak om het punt in Leuven te houden. Met succes: door het verlies van Nederland tegen Engeland ligt groepswinst nog steeds binnen handbereik.

Voor Vorst, voor vrijheid en voor (een kans op) groepswinst in de Women's Nations League.

 

De opdracht voor de Flames was duidelijk: tegen Schotland minstens even goed doen als Nederland. Dan kon groepswinst in een onderling duel met onze noorderburen op de slotspeeldag beslist worden.

 

Om die uitgangspositie te verzilveren, gebruikte Ives Serneels zijn gekende formule. De Red Flames toonden zich deze campagne al levensgevaarlijk op de tegenaanval - getuige: de stuntzeges tegen Nederland en Engeland - en ook tegen Schotland koos het opnieuw voor die strategie. 

 

Onze landgenotes lieten de bal in de beginfase - al dan niet bewust - aan de bezoekers, maar loerden wel steeds op de counter. Een geanimeerd steekspel dat na een half uur beloond zou worden via de voet van Detruyer.

 

De nog steeds maar 19-jarige aanvalster kreeg de bal op het penaltypunt aangespeeld door de bedrijvigste der Flames, Tessa Wullaert, en drukte de 1-0 genadeloos tegen het net.

Den Dreef daverde door het triomferende tromgeroffel van de aanwezige fanfare - die minstens even bedrijvig was als Wullaert -, maar het feestje was van korte duur. Amper twee minuten later kreeg Cuthbert te veel ruimte, waardoor ze Evrard met een afstandsschot kon verrassen.

 

En tot overmaat van ramp kwam er ook nog minder goed nieuws vanuit Engeland binnen. Nederland stond daar 0-2 voor. Virtueel was groepswinst weg.

 

Onder impuls van invallers Delacauw en Janssen probeerden onze landgenoten daarna hun mindere tweede helft nog recht te trekken met een bescheiden slotoffensief, maar het botste steevast op de stugge Schotten.

 

Een kans op groepswinst leek zo toch nog door de vingers van de Flames te glippen. 

 

Maar na het affluiten van een moeizame tweede helft, die met 1-1 eindigde, zou er toch nog eens stevig gevierd worden aan Den Dreef. Engeland was zowaar op en over Nederland geklommen (3-2) en gunt onze landgenoten dinsdag zo de kans om alsnog de kers op de taart van hun mooie campagne te zetten. 

"Onze campagne nu in schoonheid afsluiten"

Ives Serneels: "Het eerste kwartier was Schotland beter en scherper. Gelukkig maken we een mooi doelpunt. Je voelde ook dat zij absoluut wilden winnen en ze scoren dan ook dat spijtige tegendoelpunt. Daarna kon het twee kanten uit, want we krijgen beide nog mooie kansen. Al bij al een correcte uitslag, dus. We hebben al bewezen dat - als alles perfect loopt - we toplanden kunnen verslaan. Vandaag verliep het allemaal moeilijker, maar vergis u niet: dit Schotland is een zeer goed team. Het zou mooi zijn als we deze mooie campagne in schoonheid tegen Nederland kunnen afsluiten."

"Van onderschatting was er geen sprake"

Justine Vanhaevermaet: "Dit was een van de lastigste wedstrijden van deze campagne. We hadden er meer van verwacht, maar niet alles liep zoals gepland. We vonden voetballend niet altijd de oplossing en waren niet agressief genoeg. We wisten nochtans dat zij veel intensiteit gingen brengen. Soms kan dat gebeuren, zonder een aanwijsbare reden. De tactische verandering op het middenveld zorgde er wel voor dat we steeds beter de oplossing vonden. Van onderschatting was er ook zeker geen sprake. Integendeel. We wisten dat ze goed waren, kijk maar naar de ploegen waar sommigen van hen spelen ... Dinsdag krijgen we alvast een nieuwe kans. We gaan er weer vol tegenaan."

"Tegen Nederland zal het beter moeten"

Tessa Wullaert: "We moeten realistisch zijn en beseffen dat dit niet onze beste wedstrijd was. Het is een goede ploeg en dan is een gelijkspel best oké, maar helemaal tevreden mogen we niet zijn. Dinsdag moeten we proberen beter te doen. We hebben hen iets te veel aan de bal gelaten en misten de nodige agressiviteit om dat te doorbreken. Dat zullen we tegen een sterk voetballend team als Nederland niet moeten doen. De eerste plaats zou mooi zijn, maar daar mogen we niet te veel aan denken. Acht punten in deze groep is al sterk, zo hebben we de lat voor onszelf natuurlijk wel hoog gelegd. Er wordt veel verwacht van ons, en we zullen na vandaag alles nog eens goed moeten bespreken, maar het zal sowieso niet gemakkelijk worden."

België - Schotland

22:22

EINDE: 1-1

Virtueel maken de Flames nog kans op groepswinst, omdat het voorlopig 2-2 staat bij Engeland-Nederland. Een mooie uitgangspositie voor de laatste speeldag, maar onze landgenoten hebben er in een mindere tweede helft serieus voor moeten knokken.

22:19

Cuthbert blijft na een duel op de grasmat liggen. De Engelse moet het veld onder begeleiding verlaten.

22:16

De Flames krijgen nog drie minuten toegevoegde tijd om nog een doelpunt te maken. Poets wederom poets? In de heenwedstrijd scoorde Schotland nog een ultieme treffer in de laatste minuten.

22:14

Je hebt toch het gevoel dat de spitsen in de tweede helft te veel alleen op een eiland staan.

Imke Courtois
22:09

De invallers hebben voor een nieuw elan gezorgd bij de Flames. Vooral Delacauw maakt indruk en stuurt nu haar mede-invaller Janssens de diepte in. Die laatste moet te ver naar de zijkant uitwijken en moet zo noodgedwongen de angel uit de counter halen.

22:07

Groepswinst?

Er is nog hoop op groepswinst! Engeland heeft in twee dolle minuten twee keer gescoord tegen Nederland (2-2). Zo zouden de Flames in hun laatste wedstrijd tegen Nederland toch nog voor groepswinst kunnen bikkelen.

22:04

Missipo mist haar schot

Als de Flames kunnen uitbreken, blijven ze toch gevaarlijk. Na een combinatie met Wullaert als spilfiguur hobbelt de bal voor de voeten van Missipo, die het leer meteen op de slof neemt. Haar volley vliegt tevergeefs over.

22:03

Daar is Schotland. De bezoekers droppen de voorzetten naar hartenlust in de grote rechthoek, maar ook deze keer kan niemand met succes afdrukken.

22:00
21:58

Met nog twintig minuten op de klok groeit het besef bij beide ploegen dat een tegendoelpunt wel eens dodelijk zou kunnen zijn. Het gevolg: een iets voorzichtigere aanpak bij zowel de Flames als Schotland. Wie kan het vele middenveldspel bombarderen met een splijtende aanval? 

21:56

Wissel van de wacht

Ives Serneels grijpt in en voert een dubbele wissel uit. De Belgische bondscoach haalt Detruyer en Blom naar de kant. Het nieuwe aanvallende geweld heet Delacauw en Janssens.

21:52

Na een lang uitgesponnen counter mikt Wullaert een voorzet op het hoofd van Missipo. De metronoom op het middenveld kan ei zo na naar doel knikken, maar ziet een schots hoofd de voorzet net voor haar neus onschadelijk maken. Kunnen de Flames deze lijn - na een minder intermezzo - doortrekken?

21:50
21:49

We moeten nog scoren om in die laatste wedstrijd kans te maken op groepswinst.

Eddy Demarez
21:46

De Red Flames tonen zich tot twee keer toe gevaarlijk op hoekschop. Eerst valt de bal op het dak van het doel, daarna kan Vanhaevermaet slinks doorkoppen. Maar ook haar kopbal geraakt niet voorbij de verzamelde Schotse defensie.

21:44

De Flames schieten in actie. Na een goede infiltratie van Tysiak kan Deloose het leer voor de goal gooien. Haar voorzet wordt doorgekopt door Vanhaevermaet en wordt overgenomen door Wullaert, die de doelvrouw probeert te verrassen met een lage schuiver. Maar MacIver staat pal.

21:40

Opnieuw een grote kans voor Schotland. De bezoekers combineren zich - niet zonder slag of stoot - tot in de grote rechthoek van de Flames. Emslie kan afdrukken, maar haar vizier staat nog niet scherp.

21:38

Schot in de zaak

De Flames komen met de schrik vrij. Na een flipperkastmomentje op hoekschop komt het leer terecht op de knikker van Clark. De verdedigster van Schotland kan vrij naar doel koppen, maar knikt de bal over de kooi van Evrard. Een eerste waarschuwing voor onze landgenoten.