Ga naar de inhoud

Turnsters vinden nieuwe topcoach in Duitsland: Ulla Koch moet Nina Derwael & co naar Parijs loodsen

 vr 17 november 2023 18:44
Ulla Koch en Lisa Zimmermann
Ulla Koch (l) was jarenlang hoofdcoach van de Duitse turnsters.

Onze topturnsters hebben nieuwe coaches die hen naar de Olympische Spelen in Parijs moeten leiden. Drie weken na het ontslag van Marjorie Heuls en Yves Kieffer stelt de gymfederatie een nieuw duo voor: Ulla Koch helpt de Belgische gymnastes uit de nood als interim-hoofdcoach, haar man Dieter Koch wordt assistent. "Ulla Koch is een kampioenencoach", klinkt het bij Gymfed.

Ulla Koch (68) beschikt over de nodige ervaring. Tot twee jaar geleden coachte ze de Duitse turnvrouwen. Elisabeth Seitz - een vaste waarde op de brug met ongelijke leggers, de specialiteit van Nina Derwael - was een van de atletes die onder haar hoede werkte.

 

"We zijn ongelofelijk trots dat een topcoach als Ulla ons team komt versterken", reageert Ruben Neyens, Topsportmanager van Gymfed.

 

In 2020 werd Koch door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) nog gelauwerd met de Lifetime Achievement Award voor haar werk als turncoach. 

 

De Duitse topcoach Ulla Koch zal de rol van interim-headcoach opnemen vanaf 21 november 2023 tot aan de Olympische Spelen van Parijs in 2024. Ze zal de turnsters begeleiden richting de kwalificatie voor de Olympische Spelen en het komende Europese kampioenschap in Italië, mei 2024.

turnsters
De opdracht van Ulla Koch: de Belgische topturnsters begeleiden richting de Olympische Spelen.

Met het oog op de toekomst volgt er na de Olympische Spelen een overgangsperiode waarbij Ulla Koch, in afwachting van de aanstelling van een nieuwe vaste hoofdcoach, de gymnastes voort zal begeleiden richting de Olympische Spelen van Los Angeles in 2028 en Brisbane in 2032.


Ook haar man en assistent-coach Dieter Koch is een doorknede turncoach. Opmerkelijk, ook hij is in het verleden in verband gebracht met psychologische druk.

Ulla Koch: "Het is voor mij een grote eer"

De afgelopen dagen bracht Ulla Koch een bezoek aan de Topsporthal in Gent om kennis te maken met de topsporters en omkadering.

 

"Het is voor mij een grote eer om de Belgische gymnasten te begeleiden naar hun doelen", reageert ze.

 

"Ze hebben fantastische resultaten neergezet in de voorbije olympische cycli. Ik kijk er naar uit om samen met het volledige team deze gemeenschappelijke doelen samen te bereiken."

 

Koch coachte de Duitse vrouwen tussen 2005 en 2021. Daarvoor begeleidde ze 5 gymnasten op de Olympische Spelen tussen 1992 en 2004, 13 gymnasten op 10 wereldkampioenschappen en 9 gymnasten op 7 Europese kampioenschappen.

 

Ulla Koch zal samen met haar man Dieter Koch verhuizen naar België.

Ulla Koch en Elisabeth Seitz
Ulla Koch en de Duitse topturnster Elisabeth Seitz op de Olympische Spelen van Tokio.
Gerelateerd: